Afbeelding-onze-hypotheken

Een aflossingsvrije hypotheek

Al eens bedacht of dat nog bij je past?

Past een aflossingsvrije hypotheek nog bij mij?

Er zijn meer dan een miljoen Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek. Daarvan dreigt een deel in de problemen te komen. Heb jij een aflossingsvrije hypotheek? Neem dan even de tijd en lees hieronder verder. Zo voorkom je eerder verrassingen in de toekomst.

Ben jij al aflossingsblij?

Wat is een aflossingsvrije hypotheek? Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je tijdens de looptijd niet terug. Je betaalt maandelijks alleen rente. Hierdoor zijn je maandlasten lager dan bij andere hypotheekvormen.

Echter, de hypotheekschuld blijft bestaan. Deze moet je aan het einde van de looptijd terugbetalen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met een zelf opgebouwd spaartegoed. Of met de opbrengst van de verkoop van je woning.

Past aflossingsvrij nog bij mij?

Dat ligt aan je persoonlijke situatie, financiën en wensen. Het is goed om alles eens op een rijtje te zetten. Dan zie je of je straks je hypotheeklasten nog kunt betalen. En of je de volledige hypotheekschuld kunt aflossen aan het einde van de looptijd.

Er kan ook nog iets anders spelen. De hypotheek sloot je waarschijnlijk een hele tijd geleden af. In de tussentijd kunnen je mogelijkheden of wensen wat betreft terugbetalen zijn veranderd. Vraag in dat geval je adviseur om advies. Hij kijkt dan samen met jou wat het betekent als je je aflossingsvrije hypotheek omzet naar een hypotheekvorm waarbij je wel terugbetaalt. Door terug te betalen wordt je hypotheekschuld lager.

Doe de hypotheekcheck via MijnObvion!

Dan kun je een indicatie krijgen van de huidige en toekomstige hypotheek-betaalbaarheid. Houd hierbij je huidige inkomensgegevens en dat van na je pensioen bij de hand. Test het in 10 minuten!

Doe nu de check

Mogelijke situaties

Wat speelt er bij jou? Binnen nu en, laten we zeggen, 10 jaar? We noemen een paar mogelijke situaties:

  • Je gaat met pensioen. In de meeste gevallen daalt dan je inkomen. De maandlasten van je aflossingsvrije hypotheek blijven tijdens je gekozen rentevaste periode echter gelijk. Kijk op mijn hypotheek na mijn pensioen voor meer informatie.
  • Je (recht op) hypotheekrenteaftrek vervalt. Hierdoor krijg je te maken met hogere netto hypotheeklasten per maand.
  • De looptijd van je hypotheek eindigt. Je adviseur kan je vertellen wat je mogelijkheden zijn om de hypotheek te vernieuwen. Meestal heeft dit invloed op de hoogte van je maandlasten.

In bovenstaande situaties gaan we ervan uit dat je in je huis wilt blijven wonen. Het kan ook zijn dat je je huis straks wilt verkopen. In dat geval kun je de hypotheekschuld terugbetalen met de opbrengst van de verkoop. Mits het huis natuurlijk meer opbrengt dan het bedrag van je hypotheekschuld.

Wat kan ik nu al doen?

Ook al zijn er nu nog geen signalen, in de toekomst kunnen er zaken veranderen. Het is handig om daar nu alvast op voor te sorteren. Bijvoorbeeld door genoeg te sparen of een andere financiële buffer op te bouwen. Hiermee kun je je maandlasten blijven betalen als je besteedbaar inkomen daalt. Om wat voor reden dan ook.

Een andere optie is je hypotheekschuld verlagen. Daar kun je nu alvast mee beginnen als je wilt. Dit kan bijvoorbeeld met extra terugbetalen. Bij Obvion kan dat (onder voorwaarden) ook maandelijks.

Je kunt ook je hypotheekvorm wijzigen. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente. Met een annuïteiten of lineaire hypotheek betaal je elke maand rente en aflossing.