Bonje met de buren | Wat nu?

Bonje met de buren | Wat nu?

Geplaatst op 12 oktober 2016
leestijd 3 minuten 

Bonje met de buren is een schrikbeeld van veel mensen. Want ontspannen thuiskomen is er niet meer bij. Welke opties heb je?

Je kent het vast wel. Denk je na een avondje hard werken heerlijk op de bank te kunnen ploffen met een goed boek, klinken er loeiharde beats door de muur. Aaargh! Of die ene boom die elk straaltje zonlicht uit jouw tuin beneemt maar die de buurman weigert te snoeien? Wat doe je dan?

Bonje met de buren | 3 tips

Bonje met de buren is het makkelijkste te voorkomen door vriendelijk en respectvol met elkaar om gaan. Daarom is het altijd goed om contact met je buren te maken. Je hoeft de deur niet plat te lopen, maar een vriendelijk praatje of kopje thee zo nu en dan is een aanrader. Als je elkaar kent is het namelijk veel makkelijker om elkaar aan te spreken op ergernissen. Ook gun je elkaar wat meer als je op goede voet staat. Dan is dat iets te nachtelijke verjaardagsfeestje van het buurmeisje helemaal niet zo storend voor een keertje. En wie weet mag je wel een (alcoholvrije) cocktailtje meepikken… Maar als de bonje toch uitbreekt, wat zijn dan je opties?

  1. Praat

    Ga het gesprek aan en probeer er samen uit te komen. Dit is de makkelijkste weg naar een blijvende oplossing voor het conflict. Want niemand wordt blij van burenoverlast. Het kan zelfs leiden tot stress, angst, depressies en slapeloosheid. Voorkom dat je persoonlijke hulp moet zoeken omdat de hond van de buren dagelijks in je voortuin poept.

  2. Schakel hulp in

    Komen jullie er samen niet uit? Dan kun je kiezen voor bemiddeling of mediation. Via je gemeente kun je buurtbemiddeling aanvragen. Buurtbemiddelaars zijn onafhankelijk, kiezen geen partij en gaan vertrouwelijk om met de informatie. Het heeft trouwens alleen zin als beide partijen een oplossing willen voor het conflict.

  3. Oei het loopt uit de hand..

    Loopt de bonje met de buren te hoog op en vliegen jullie elkaar de haren in? Bij strafbare feiten zoals vernieling of mishandeling schakel je direct de politie in. Bedenk je wel: dit is niet bevorderlijk voor de onderlinge band. De boel kan hierdoor flink escaleren. En hou deze ook in je achterhoofd: de politie gaat sneller tot actie over als meerdere mensen klachten hebben. Pols vooraf eens bij de andere buren wat zij ervan vinden.

Geluidsoverlast melden?

Geluidsoverlast melden ligt anders. Dat mag wel meteen bij de politie op het landelijke meldnummer 0900-8844 of bij je wijkagent.  Is elke nacht voor je buren reden tot een feestje? Lijken ze hun hele inrichting dagelijks om te gooien of rennen hun kinderen schreeuwend de marathon boven jouw hoofd? Dan maak hier zeker een melding van. Vooral in het geval van groepen hangjongeren of luidruchtige horecagelegenheden.

Kortom: Om met de woorden van een bekende autoruitenfabrikant te eindigen ‘wacht niet tot het te laat is…’. Spreek je buren op een vriendelijke manier aan bij een ergernis en voorkom dat tot heuse bonje uitbreekt.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.