Watertuin ins & outs

Watertuin ins & outs

Geplaatst op 25 mei 2016
leestijd 2 minuten 

Wat is een watertuin? Waarom is dat handig en hoe leg je het aan? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze mini-waterkringloop in je tuin.

In een watertuin wordt regenwater zo opgevangen of begeleid dat het via de grond wegzakt en niet in het riool komt. Bij de meeste huizen loopt het water vanaf het dak, via de dakgoot en de regenpijp het riool in. Het riool voert het af naar de rioolwaterzuivering. Maar omdat regenwater schoon is, hoeft dat niet intensief gezuiverd te worden.

Waarom een watertuin?

Doordat steeds meer mensen hun tuinen betegelen en door het veranderende klimaat, komt er erg veel regenwater in het riool. Soms meer dan een riool kan verwerken en dat gebeurt steeds vaker. Om te voorkomen dat het riool overloopt en omdat het beter is voor het milieu, doe je er goed aan om het water op te vangen in je tuin. Het water zakt weg in de grond of je kunt het opvangen in bijvoorbeeld een regenton en gebruiken om de rest van de beplanting in de tuin van water te voorzien. Zo heeft je watertuin een eigen mini-waterkringloop.

Water opvangen

Er zijn zeer veel verschillende manieren en plekken om het regenwater op te vangen. Dit is mede afhankelijk van de soort tuin die je hebt en hoe groot deze is. Enkele ideeën:

  • Als je een platdak hebt kun je daar al beginnen met een watertuin door een ‘groen dak’ aan te leggen.
  • Is je tuin ruim genoeg, dan kun je een vijver of reservoir aanleggen. Tijdens een regenbui loopt het vol en zakt daarna de grond in. Het is soms afhankelijk van de soort grond, hoe snel het water kan zakken.
  • Wil je liever bestraten? Bekijk dan eens welke materiaal doorlatend is.
  • Grintkoffers, een holle ruimte of infiltratiekratjes onder het terras zijn ook geschikt om water op te vangen.
  • Bekijk meer ideeën voor het benutten van regenwater in de tuin.

Watertuin aanleggen

Het is afhankelijk van je ideeën en eigen groene rechter handen of je een watertuin zelf kunt aanleggen of dat je beter een deskundige kunt inschakelen.

Laat in ieder geval de volgende vragen meespelen: Woon je op veen of kleigrond? Ligt jouw huis lager dan de tuin? Ligt de tuin lager dan die van de buren of de straat? Is een van die vragen het geval, win dan advies in bij een deskundige en bekijk de tips om zelf je watertuin te tekenen en de benodigde omvang te berekenen. Neem het goed door en voorkom wateroverlast!

Inspiratie nodig voor mooie verschillende watertuinen met een uitleg van de aanleg? Bekijk hier meerdere filmpjes waarin verschillende watertuinen worden aangelegd.filmpjes waarin verschillende watertuinen worden aangelegd.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.