Eenvoudig leven in een tiny house

Eenvoudig leven in een tiny house

Geplaatst op 14 maart 2016
leestijd 2 minuten 

Eenvoudig leven op 24 m2? Met een tiny house kan het! Gastredacteur Juul Dijkhuis gaat voor ons op onderzoek uit naar dit fenomeen van Amerikaanse origine.

Tiny house – wie, wat, waar?

De naam verklapt het al een beetje: een tiny house is een klein huisje. Maar het is veel meer dan dat. Het is een duurzaam gebouwd huis dat zich onderscheid door een slimme indeling. De aanhangers van deze woonvorm, die ook wel “tiny house movement” heet, geloven in drie dingen. Een eenvoudig leven, milieubewustheid én vrijheid. Niet meer achterna gezeten worden door hoge vaste lasten, maar terug naar de basis. Meer dan 24 m2 heb je hiervoor niet nodig, aldus de fans. Veel tiny houses staan op wielen. Dit maakt je mobiel en niet gebonden aan één woonplek.

Wist je dat? De meeste Nederlandse woonkamers al groter dan 24 m2 zijn?

Een zelfvoorzienend huis vanuit de ecologische gedachte

Bij een tiny house is het ecologische een belangrijke drijfveer: zo min mogelijk belastend zijn voor het milieu. Je verbruikt weliswaar minder energie, maar dat wil niet zeggen dat er geen enkele moderne voorzieningen in het huis zitten. Dus nee, je hoeft niet in de open haard te koken. Het huis is vaak gebouwd van duurzame materialen, met name hout. Ook wordt er minder afval geproduceerd bij de bouw van een tiny house.

Wist je dat? Je bij de bouw van een ‘gewoon’ huis ongeveer 2 tiny houses aan afval produceert?

Een andere drijfveer om tiny te gaan wonen komt voor veel aanhangers ook vanuit de financiële hoek. Het is namelijk stukken goedkoper dan een ‘normaal’ koophuis. Zo houd je meer geld over om bijvoorbeeld die ene reis te maken of misschien wil je wel minder gaan werken.

Tiny house kopen?

Wil je een tiny house kopen? Dan moet je ongeveer rekenen op een investering van 30.000 tot 40.000 euro. In Nederland zijn er al meerdere specialisten opgestaan die in opdracht een tiny house voor je kunnen maken. De fanatiekelingen met bouwkundig inzicht doen het zelf. Dit is ook een manier om de kosten nog lager te houden. Maar het vereist wel de nodige expertise. De ruimte is klein, dus een slimme indeling is een belangrijke ‘must-have’.

Persoonlijk zie ik zeker de voordelen van deze manier van wonen in. Maar besef me ook dat je er wel voor in de wieg gelegd moet zijn. Niet iedereen kán zo leven. Je levert immers een bepaalde vorm van luxe in. Mijn tienerdochters zou ik er bijvoorbeeld geen plezier mee doen. Maar ik ben wel nieuwsgierig naar de beweegredenen van anderen om de stap wél te nemen. Ik ga zelf nog wat op onderzoek uit, maar las ook met veel plezier dit interview van Jeanette die een tiny house gaat kopen

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.