Jaren 30 óf jaren 30 stijl?

Jaren 30 óf jaren 30 stijl?

Geplaatst op 8 december 2015
leestijd 3 minuten 

Ga je voor een typisch jaren 30-huis of voor een nieuwbouwhuis in jaren 30-stijl? Ofwel: kies je voor nieuwbouw of voor oudbouw?

Voor beide opties is wel iets te zeggen, en wat je kiest zal grotendeels bepaald worden door je smaak. Toch kunnen de bijbehorende voor- en nadelen nog wel de nodige invloed uitoefenen op je keuze. Best handig om ze daarom even rustig door te nemen!

Voordeel nieuwbouw

  1. Praktische indeling Koop je een nieuwbouwhuis, dan stap je meestal al voor of tijdens het bouwproces in. Dat geeft je de mogelijkheid om mee te beslissen over zaken als de indeling, de keuken en de badkamer. Zo kun je de woning helemaal naar wens laten opleveren. Dat maakt de indeling van de woning doorgaans een stuk efficiënter dan die in de authentieke jaren 30-woningen.
  2. Energiezuinig Een nieuwbouwwoning wordt volgens de laatste richtlijnen gebouwd met de nieuwste technieken. Daardoor is dit type woningen optimaal geïsoleerd en dus erg energiezuinig. Koop je een huis uit de jaren 30, dan is helaas het tegenovergestelde het geval; deze woningen zijn doorgaans slecht geïsoleerd.
  3. Onderhoudsvriendelijk Een woning die nét af is, behoeft de komende jaren geen tot weinig onderhoud. Dat is natuurlijk best een lekker vooruitzicht, zowel op gebied van kluswerkzaamheden als voor de portemonnee. Een oude woning vergt juist veel onderhoud; gebreken die gerepareerd moeten worden, oude leidingen, kozijnen die eens in de paar jaar opnieuw geschuurd en geschilderd dienen te worden en funderingen die vernieuwd moeten worden.

Waarom liever een oud huis?

  1. Goede afwerking De jaren ’30 staan op architectonisch gebied bekend om hun details, ambachtschap en gedegen afwerking. De huizen uit die tijd hebben daarom prachtige details, zoals ornamenten, geveloverstekken, paneeldeuren, glas-in-lood en fraaie kozijnen. De gedetailleerde afwerking binnenshuis zul je in nieuwbouwwoningen niet terugvinden.
  2. Groene wijk Een nieuw huis betekent ook een nieuwe tuin. En een nieuwe tuin begint nu eenmaal behoorlijk kaal. Het zal even duren voordat de bomen grote hoogten bereiken en de struiken het zicht naar de buren belemmeren. De wijk zal in eerste instantie dan ook voor een groot deel bestaan uit vrij kale schuttingen. Niet erg sfeervol. Koop je een woning in een jaren 30-wijk, dan hebben de tuinen en straat ook de nodige jaren de tijd gehad om zich te ontwikkelen en de buurt zijn fraaie karakter te geven.
  3. Hoge plafonds Een authentieke jaren 30-woning heeft plafonds van 3,10 tot 3,20 meter hoog. Bij nieuwbouwwoningen zijn de plafonds lager, namelijk 2,60 meter hoog. Een hoog plafond creëert natuurlijk een ruimtelijk effect, én ook bruikbare ruimte. Om een hoogslaper te plaatsen in de kinderkamer bijvoorbeeld, of om de woonkamer te vullen met hoge (boeken)kasten.
  4. Meer ruimte De grond is duur en daarom worden de meeste nieuwbouwwoningen gebouwd op kleine kavels. De huizen staan hier doorgaans dicht op elkaar en de tuinen zijn kleiner. Authentieke jaren 30-woonwijken zijn daarentegen juist ruimer van opzet, waardoor je daar meer ruimte hebt.

Tip

Bekijk ook dit handige overzicht met verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.