Kangoeroewoning: met 3 gezinnen in een verbouwde boerderij

Kangoeroewoning: met 3 gezinnen in een verbouwde boerderij

Geplaatst op 7 juli 2016
leestijd 3 minuten 

In een kangoeroe woning naast elkaar leven met twee andere gezinnen? Drie families uit de Achterhoek weten niet beter. Lees het bijzondere verhaal.

De families Bos, Harbers en Steuber wonen naast elkaar in een verbouwde boerderij, net buiten het centrum van Groenlo. Ze helpen elkaar daar waar nodig is. De 3 families zouden niet anders willen en zien er alleen maar voordelen van hun kangoeroe woning. Lees je mee over deze bijzondere woonvorm?

Kangoeroe woning: even voorstellen

OK, we hebben drie families in één kangoeroe woning. Maar wie zijn zij? En kenden ze elkaar al? Die laatste vraag kunnen we meteen beantwoorden: Ja, ze zijn familie. We stellen je even voor. Allereerst Frans en Rikie Harbers. Zij wonen in het linker gelijkvloerse deel van de boerderij. In het midden woont Rianne Steuber (dochter van Frans en Rikie) met haar man Rob en hun 2 zonen. Aan de andere kant wonen Jan (broer van Rikie) en José Bos met hun 2 zonen. Een gezellige ‘familiebende’ noemen ze het zelf. De boerderij zit al jaren in de familie. Eerst bestond die uit twee woningen en later is het opgesplitst in drie delen. Ieder met eigen voordeur. ‘Je woont dus weliswaar in één groot huis, maar hebt toch je eigen plekje’. Rianne en Rob kwamen waren die derde bewoners. Rob zegt: ‘Ik kan heel goed met mijn schoonouders en de buren opschieten. Die klik was er meteen toen ik Rianne leerde kennen. Dus ik heb er niet lang over na moeten denken om naast de familie te gaan wonen. Met de gevolgen die daarbij komen kijken. Het is voor ons ook een bewuste keuze om later de eventuele mantelzorg van Frans en Rikie op ons te nemen.’

Levensloopbestendig wonen heeft veel pluspunten

Op de vraag of levensloopbestendig wonen veel voordelen biedt, zeggen alle drie de gezinnen volmondig: ‘ja!’. Enthousiast leggen ze uit welke pluspunten zij zien.

  • Vrijheid, blijheid en gezelligheid: buitenaf wonen en samen genieten. Dat vinden ze echt een voorrecht. Het is gezellig en er is altijd iemand thuis om een praatje mee te maken. ‘Het zijn vooral de kleine dingen’, zegt Rianne. Zaterdagochtend samen een kopje koffie drinken, spontaan barbecueën. Niet omdat het moet, maar omdat we dat fijn vinden.’
  • Oogje in het zeil tijdens vakantie: ook als je op vakantie bent, is er altijd iemand ‘thuis’. Dat geeft een gerust gevoel als je weg bent. En de kat wordt verzorgd of de planten krijgen water.
  • Mantelzorg: Je kunt elkaar helpen als iemand verzorgd moet worden. Bijvoorbeeld iemand zit thuis vanwege een gebroken been, maar ook later als je minder vitaal bent. Dan kun je op elkaar bouwen.
  • Oppas voor de kinderen om de hoek: Rikie & Frans en Jan & José passen geregeld op de kinderen van Rianne & Rob. En toen de kinderen van Jan & José nog klein waren, paste de familie Harbers op de 2 jongens. Hartstikke handig toch?
  • Grote investeringen delen: je kunt grote investeringen samen delen. Zo hebben ze samen een aanhanger en een zitmaaier aangeschaft. Ze hebben het allemaal nodig en waarom dan niet de kosten delen? Dat kan in een woonwijk natuurlijk ook, maar je doet dat toch minder snel.

 

Zijn er ook nadelen?

Of er ook nadelen zijn aan het naast elkaar wonen? Daar moeten de families lang over nadenken. Rob vindt één aspect wel minder: ‘Het is hier wel een stuk stiller dan in een straat in een woonwijk. Je woont wel met 3 gezinnen naast elkaar, maar de dynamiek is anders dan de straat. Maar daar heb ik bewust voor gekozen. Ik heb er wel de vrijheid, ruimte en natuur voor in de plaats gekregen. En dat wil ik voor geen goud meer kwijt.’

Kangoeroe woning met familie iets voor jou? Tips op een rij

Denk jij erover na om naast familie te wonen? Sta dan bij de volgende punten stil:

  1. Vraag jezelf eerst goed af wat het wonen naast familie of anderen voor je privacy betekent.
  2. Koop je van familie? Maak dan goede afspraken met andere betrokken familieleden. Vaak komt er bij zo’n situatie een schenking kijken. Als er meerdere kinderen zijn, moet je hier goede afspraken over maken.
  3. Check wat je allemaal moet regelen bij gemeente, Kadaster, etc. De families geven als tip om hier niet te lang mee te wachten. Bij hen heeft dit namelijk even geduurd dus je kunt er maar beter snel bij zijn.’

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.