Jeanette wil haar tiny house kopen

Jeanette wil haar tiny house kopen

Geplaatst op 14 april 2016
leestijd 2 minuten 

Een tiny house kopen: dat is de ultieme droom van Jeanette. Op de Veluwe nog wel! Gastredacteur Juul Dijkhuis zocht haar op. Ook zo benieuwd? Wat maakt dat iemand zo klein wil wonen? Op dit moment woont Jeanette met haar twee kinderen, Norah en Ryanne, nog in Noord-Holland. Haar partner Maarten woont al op de Veluwe. Samen willen ze hun ecologische voetafdruk verkleinen. Sober leven. Maar dan wel zó leuk mogelijk!

Een tiny house kopen voor een eenvoudig leven

‘Een tiny house kopen, kunnen we nog niet meteen. We gaan eerst volgend jaar op zoek naar een stuk grond op de Veluwe waar we ons tiny house op kunnen bouwen. Dat gaan we niet zelf doen omdat we daar te weinig kennis van zaken van hebben. Een stuk grond vinden, klinkt makkelijker dan het is. Het liefst kopen we een kavel met een bouwval erop. Dan is de woonbestemming in ieder geval geregeld. Als ons tiny house gebouwd is, blijft er genoeg ruimte over voor andere mensen met dezelfde woondroom’, vertelt Jeannette.

Dat delen past trouwens ook heel erg in de filosofie van de tiny house movement wat staat voor milieubewust, eenvoudiger leven én vrijheid. Het gezin heeft al een aantal bouwtekeningen klaar liggen. Bij de kleinste variant wordt het huis slechts 20m2! Inclusief badkamer. Waarbij de slaapkamer tegen het plafond wordt aangebouwd. Je moet het wel kunnen hoor.

Willen de kids wel eenvoudiger leven?

Gelukkig zijn de kinderen van Jeanette erg enthousiast over de verhuisplannen. Bij 2 van de 3 varianten voor een tiny house krijgen ze zelfs een eigen ingang. Hoe gaaf is dat?
De oudste dochter Norah van 11 jaar is vooral blij met de grote kantelramen die in de slaapkamers komen. ‘Als je die opent, lijkt het wel alsof er een balkon aan de slaapkamer zit’, zegt Jeanette. Samen met haar dochters bedenkt Jeanette de gekste en meest creatieve oplossingen om kleiner te wonen.

Zelfvoorzienend huis

Een tiny house kopen is natuurlijk minder duur dan een ‘gewoon’ huis. Dat is een voordeel. Maar zeker niet de belangrijkste motivatie voor Jeanette en haar gezin. ‘Zonder hypotheek leggen we meer nadruk op de kwaliteit van leven. Zonder hypotheeklasten hoeven we straks maar een paar dagen per week te werken in plaats van vijf dagen. Ook willen we straks zoveel mogelijk zelfvoorzienend wonen. Met zonnepanelen op het dak voor de energie. En van regenwater maken we drinkwater door het water op te vangen en te zuiveren tot het drinkbaar is. Groente en fruit verbouwen we straks in onze eigen moestuin. Hierdoor wordt onze ecologische voetafdruk nog kleiner!’

De huisdieren gaan ook mee. Die wonen nu al ‘tiny’.

Dat bouwwerk illustreert in een notendop de woonwensen van Jeanette en haar gezin. In de zomer van 2017 willen ze al verhuizen naar hun tiny house. Zodat de kinderen schooljaar 2017/2018 starten op hun nieuwe school. Mogen we dan nog een keer langskomen?

Meer lezen over tiny houses? Of lees de blog 1  en blog 2 van de Groene Meisjes over Marjolein en haar tiny house.

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis

Freelancer Juul schrijft over het maken van financiële keuzes en zoomt in op de plussen en minnen van diverse geldzaken.