Tiny house kopen - waar moet je op letten?

Tiny house kopen - waar moet je op letten?

Geplaatst op 16 februari 2018
leestijd 3 minuten 

Een tiny house kopen is heel wat anders dan de aanschaf van een ‘big house’. Hoe zit het met de kosten? En huh, welke 3 G’s horen bij dit mini paleis? Check dit en zeg: ‘toedeloe stenen huis!’

Jij bent hé-le-maal into de tiny houses en wilt ervoor gaan. Maar voor jullie deze back to basic stap nemen, moeten jullie eerst die (ongeveer) 24m2 aan vrijheid nog kopen. Hoe dan? Wij zochten het voor jullie uit!

Tiny house kosten

Een tiny house kost al snel tussen de €25.000 à €85.000, afhankelijk van wat je wensen zijn natuurlijk en of je het laat bouwen of zelf met de Black&Decker in de weer gaat. Stel je die superlage hypotheeklasten eens voor… Maar helaas, een hypotheek afsluiten voor je tiny house blijkt lastig. Een enkele bank durft het aan, maar de meesten houden de hand op de knip. Je zult je kleine paleisje dus zelf moeten financieren. Dat kan met een ‘normale’ lening bij de bank of financieringsmaatschappij. Of misschien bij die achter-achter oom Dagobert.

Tiny house kopen | de 3 G’s

Een tiny house kopen betekent flink wat uitzoekwerk. Naast de eerde genoemde kosten, selecteerden we voor jou nog 3 G’s die je niet mag missen. Let’s go!

  1. Grond

    Gezien de Tiny House Movement in Nederland nog opkomend is, zul je niet snel een bestaand tiny house kopen. Dus zul je een stuk grond moeten vinden om je tiny droom op te bouwen. En dat klinkt makkelijker dan het is. Want gemeentes weten zelf ook niet precies wat de regels zijn rondom het tiny house gebeuren. Ze worstelen met zaken als bestemmingsplannen en erfpacht. Het is slimmer om een stuk grond te kopen met een bouwval erop, dan is het bestemmingsprobleem in elk geval al getackeld. Laat die sloopkogel maar zwaaien! Een andere mogelijkheid is een alternatieve woongemeenschap. Dat klinkt een stuk minder Kumbaya dan het is hoor. Het zijn initiatieven op het gebied van duurzaam en gemeenschappelijk wonen en/of leven. Een plek bij zo’n initiatief maakt de boel een stuk makkelijker. Meestal zijn er al afspraken met de gemeente. En nog mooier, zo’n gemeenschap zit vol experts. Zij kunnen je ongetwijfeld goed helpen bij het verwezenlijken van jullie droom.

  2. Gemeente

    We zeiden het al, de gemeente is een dingetje. Maar je zult er toch echt eerst op audiëntie moeten, wil je het grootse avontuur van tiny living aan gaan. Neem naast al het officiële papierwerk, dus ook een flinke portie geduld mee. Want er is nogal wat gedoe rondom het permanent bewonen van een recreatiewoning. Maar er is licht aan de horizon! Omdat de Tiny Houses Movement zo groeit, wordt er gezocht naar mogelijkheden binnen de bestaande regelgeving. Een van die mogelijkheden is dat er tijdelijk wordt afgeweken van bestemmingsplannen. Dat betekent dat je voor korte duur op een plek mag wonen. Maar dat wil wel zeggen dat je na verloop van tijd je tiny boeltje weer bij elkaar moet pakken en op zoek moet naar een nieuwe plek. Als je van het nomadenbestaan houdt is dit iets voor jou, maar veel mensen geven toch de voorkeur aan een vaste plek. Gelukkig zijn er ook gemeenten die de regels losjes interpreteren. Dan is je beste kans dus bouwen, op eigen grond, in een van die gemeentes. Op bijvoorbeeld deze kaart zie je in één oogopslag waar je mag wonen.

  3. Gebroeders

    Wil jij ook tiny wonen? Sluit je aan bij de Tiny House Movement en zoek gebroeders, lotgenoten. Ga het internet op, het staat bomvol informatie. Er zijn bloggers, vloggers, websites en allerlei initiatieven om je grote, kleine woonwens in vervulling te laten gaan. Tiny House Nederland is zo’n website met een enorme bak aan informatie over tiny living. En er zijn groepen op Facebook of fora over dit onderwerp. Genoeg plekken dus waar je ideeën, tips en adviezen uit kunt wisselen en krachten kunt bundelen.

Zie je het al helemaal voor je? Vrijheid, natuur en compleet onafhankelijk van wie dan ook wonen? Geef dan niet op. Go for it, zeg ‘toedeloe stenen huis’. Want dromen uit laten komen, is een kwestie van doen!

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.