Afbeelding-contact

Vragen over je hypotheek?

Je adviseur weet er alles van. Soms kun je bij Obvion terecht.

FAQ Salderen spaarwaarde

Als we het hebben over het salderen van de spaarwaarde dan bedoelen we dat we die waarde zogenaamd aftrekken van je hypotheekschuld. De schuld die daarna overblijft, gebruiken we om te bepalen in welke tariefgroep je valt. 

Het salderen van de spaarwaarde heeft voor– en nadelen. Een goed advies is daarom echt nodig.

Door salderen spaarwaarde kun je een lagere rente krijgen. Maar de premie/inleg gaat omhoog omdat je minder rentevergoeding over de opgebouwde spaarwaarde ontvangt (hypotheekrente en spaarrente zijn aan elkaar gekoppeld). En er kunnen fiscale gevolgen zijn.

Daarom regel je salderen spaarwaarde alleen via je adviseur.

Je kunt salderen spaarwaarde aanvragen als je een van de volgende hypotheekvormen hebt:

  • SpaarGerusthypotheek
  • SpaarGaranthypotheek
  • Spaarhypotheek
  • Switchhypotheek
  • Solide Koers Hypotheek

In MijnObvion kun je zien welke hypotheekvorm jij hebt.

Let op: Je kunt salderen spaarwaarde slechts éénmalig activeren. Deze keuze is definitief en kan niet meer gewijzigd worden.

Nee, dat is niet altijd het geval. We trekken de opgebouwde spaarwaarde namelijk zogenaamd af van je hypotheekschuld. En we bepalen in welke tariefgroep je valt op basis van de hypotheekschuld die dan overblijft. Misschien kom je dus niet meteen in een lagere tariefgroep terecht. Je adviseur kan je dit vertellen.

Goed om te weten

Wij passen automatisch de rente aan als je op een later moment door de hogere opgebouwde spaarwaarde wél in een lagere tariefgroep valt. Je blijft tijdens de looptijd immers spaarwaarde opbouwen omdat je premie voor de spaarverzekering betaalt of de inleg voor de bankspaarrekening. Uiteraard hoor je van ons zodra je in een lagere tariefgroep terecht komt.

Kom je door het salderen van de spaarwaarde inderdaad in een lagere tariefgroep terecht? Dan geldt de lagere rente vanaf de maand volgend op de maand dat we jouw verzoek via de adviseur hebben ontvangen en verwerkt.

We sturen je een brief waarin je nieuwe, lagere rente en maandbedrag zijn vermeld.

Je blijft tijdens de looptijd spaarwaarde opbouwen, ook als je voor salderen spaarwaarde hebt gekozen. Je betaalt immers premie voor de spaarverzekering of de inleg voor de bankspaarrekening.

Als je door de hogere opgebouwde spaarwaarde weer in een lagere tariefgroep terecht komt, passen wij automatisch de rente aan. Hier hoef je zelf dus niets voor te doen.

Als je kiest voor salderen spaarwaarde, blijf je gewoon je huidige hypotheekvorm houden.

Dat betekent dat je premie voor de spaarverzekering of de inleg voor de bankspaarrekening blijft betalen.

Als je je huis verkoopt, kun je ervoor kiezen om de rentecondities van je lopende hypotheek mee te nemen. Je kunt voor de nieuwe hypotheek dan opnieuw salderen spaarwaarde aanvragen. 

Dat kan nádat je hypotheek is gepasseerd bij de notaris. Wel verandert de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van je huis. Het kan dus zijn dat je in een andere tariefgroep terecht komt.

Geen antwoord gevonden? Vraag het je adviseur!

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem dan contact op met jouw adviseur. Waarom niet met Obvion? Het wijzigen van je hypotheek kan fiscale en financiële gevolgen hebben, waar je nu misschien niet eens aan denkt. Wat op het eerste gezicht voordelig lijkt, hoeft niet per definitie gunstig voor jou uit te pakken. Jouw adviseur kan alles met je doornemen, het uitleggen en het voor je regelen.

Via MijnObvion zie je wie jouw adviseur is. Log in en klik bovenin op ‘Mijn adviseur’. Je hebt dan de contactgegevens van jouw adviseur meteen bij de hand.

Log in op MijnObvion

Of zoek een adviseur