Afbeelding-contact

Vragen over je hypotheek?

Je adviseur weet er alles van. Soms kun je bij Obvion terecht.

FAQ Einde rentevaste periode

Hier vind je enkele veelgestelde vragen en antwoorden rondom het kiezen van een nieuwe rentevaste periode.

Je krijgt automatisch een renteherzieningsvoorstel voor een nieuwe rentevaste periode tegen het huidige rentetarief. Obvion stuurt je dit voorstel ten minste drie maanden voordat je huidige rentevaste periode afloopt.

Obvion maakt geen onderscheid tussen nieuwe en bestaande klanten. Voor iedereen geldt hetzelfde hypotheekrentetarief. Aan het einde van de rentevaste periode krijg je hetzelfde hypotheekrentetarief als nieuwe klanten met dezelfde hypotheek. Dat is wel zo duidelijk.

Wil je meer weten? Lees er over op de pagina einde rentevaste periode. Of vraag het je adviseur.

Er is geen ‘goede’ of ‘slechte’ rentevaste periode. Hoe langer de periode, hoe langer je zekerheid hebt over de hoogte van je maandlasten. Bij een kortere periode wijzigen je maandlasten eerder en vaker. De keuze hangt af van je persoonlijke situatie.

  • Je kunt elke rentevaste periode kiezen die wij aanbieden. Houd er wel rekening mee dat de rentevaste periode die je kiest, niet langer mag zijn dan het einde van de looptijd van het leningdeel. Is er geen rentevaste periode die hier op aansluit? Dan mag je voor dat leningdeel de dichtstbijzijnde langere rentevaste periode kiezen. De rentevaste periode eindigt dan op de einddatum van het leningdeel .
  • Als je geen andere rentevaste periode wilt dan wij voorstellen, hoef je niets te doen.
  • Wil je kiezen voor flexibele rente? Bij flexibele rente wijzigen de rente en je maandlast elke maand. Je profiteert snel bij een lagere rente. Maar bij een hogere rente stijgt je maandlast ook meteen. Je kunt voor maximaal 50% van je totale schuldrest een flexibele rente kiezen. Lees meer over een hypotheek met flexibele rente.

Je krijgt 3 maanden vóór het aflopen van de rentevaste periode van je Compact Hypotheek, Basis Hypotheek of Obvion Hypotheek automatisch een nieuw aanbod van Obvion. Als je rentevaste periode afloopt op 1 december krijg je dus rond 1 september bericht.

Heb je een Obvion Hypotheek?

Dan sturen we je één jaar voor het aflopen van je rentevaste periode al een herinnering. Met Obvion Rentekeuzevrijheid mag je namelijk in de laatste 12 maanden van je rentevaste periode al overstappen op een nieuwe rentevaste periode. Op elk gewenst moment in dat jaar, wanneer het jou uitkomt.

Let op: Rentekeuzevrijheid is alleen mogelijk bij de Obvion Hypotheek. En niet bij de Compact Hypotheek of Basis Hypotheek.

Obvion maakt geen verschil tussen nieuwe en bestaande klanten. Je krijgt hetzelfde rentetarief als nieuwe klanten met een soortgelijke hypotheek.

Op onze rentepagina kun je al onze actuele rentetarieven zien.

Als je inlogt bij MijnObvion zie je bij de nieuwe rentevaste periode de actuele rente die geldt op het moment dat je inlogt.

Misschien kun je door een van deze mogelijkheden je hypotheek beter laten aansluiten op jouw huidige persoonlijke situatie.

  • Heb je nu een Basis, Compact of Obvion Hypotheek? Of een StartGerusthypotheek (Light)? Misschien is het dan voordelig om jouw hypotheeksoort om te zetten naar onze Woon Hypotheek (mogelijk lagere rente).
    Let hierbij wel op als je een (bank)spaarhypotheek hebt! Dan is je hypotheekrente namelijk gekoppeld aan je spaarrente. Als je hypotheekrente dus omlaag gaat, dan gaat spaarrente ook omlaag. Je betaalt dus minder rentelasten, maar krijgt ook minder rente over je opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse inleg stijgen. Iets om over na te denken als je de hypotheek wilt omzetten.
  • Je kunt je hypotheekvorm wijzigen naar een vorm die beter bij je past, bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek. Aan het einde van je rentevaste periode kun je dit doen zonder vergoeding en administratiekosten. Het wijzigen van de hypotheekvorm kun je alleen regelen via je adviseur. Houd dan ook nog rekening met advieskosten.
  • Misschien is extra terugbetalen gunstig voor je.
  • Als je een (bank)spaarhypotheek hebt, kun je de opgebouwde spaarwaarde gebruiken om naar een lagere tariefgroep te gaan.

Je nieuwe rentevaste periode geef je door via MijnObvion. Je ziet dan bij de nieuwe rentevaste periode de actuele rente die geldt op het moment dat je inlogt. Als je een keuze maakt, zie je de gevolgen voor je bruto maandbedrag.

Afbeelding-Inloggen-MijnObvion

Heb je al een account?

Log dan direct in!

Inloggen MijnObvion

Afbeelding-Goed-om-te-weten

Nog geen account? Maak dit zelf in 1 minuut aan!

Account maken

Eventueel kun je de nieuwe rentevaste periode doorgeven via het formulier uit ons aanbod, het formulier vastzetten nieuwe rentevaste periode of het formulier overstappen naar flexibele rente.

Wil je kiezen voor flexibele rente?
Bij flexibele rente wijzigen de rente en je maandlast elke maand. Je profiteert snel bij een lagere rente. Maar bij een hogere rente stijgt je maandlast ook meteen. Je kunt voor maximaal 50% van je totale schuldrest een flexibele rente kiezen. Lees meer over een hypotheek met flexibele rente

Let op als je een (bank)spaarhypotheek hebt

Bij een (bank)spaarhypotheek zijn de hypotheekrente en de spaarrente aan elkaar gekoppeld. Een lagere hypotheekrente betekent minder rentelasten betalen. Maar een lagere spaarrente betekent dat je minder rente krijgt over het opgebouwde kapitaal. Hierdoor kan je maandelijkse inleg stijgen. Deze inleg is niet fiscaal aftrekbaar. Onder voorwaarden is wel hypotheekrenteaftrek mogelijk. Neem daarom de (fiscale) gevolgen voor je netto maandlasten mee in je afweging.

Geen antwoord gevonden? Vraag het je adviseur!

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem dan contact op met jouw adviseur. Waarom niet met Obvion? Het wijzigen van je hypotheek kan fiscale en financiële gevolgen hebben, waar je nu misschien niet eens aan denkt. Wat op het eerste gezicht voordelig lijkt, hoeft niet per definitie gunstig voor jou uit te pakken. Jouw adviseur kan alles met je doornemen, het uitleggen en het voor je regelen.

Via MijnObvion zie je wie jouw adviseur is. Log in en klik bovenin op ‘Mijn adviseur’. Je hebt dan de contactgegevens van jouw adviseur meteen bij de hand.

Inloggen MijnObvion

Of zoek een adviseur