Afbeelding-contact

Vragen over je hypotheek?

Je adviseur weet er alles van. Soms kun je bij Obvion terecht.

FAQ Persoonlijke situatie

Als er iets verandert in je persoonlijke situatie, kan dat gevolgen hebben voor je hypotheek. Hier vind je enkele veelgestelde vragen over diverse onderwerpen.

Verwacht je de hypotheek niet meer te kunnen betalen? Kijk dan bij deze FAQ Betalingsproblemen.

Trouwen / samenwonen

Je hoeft ons niet door te geven dat je gaat trouwen of samenwonen.

Maar wanneer je gaat trouwen / samenwonen kan dat van invloed zijn op de (nog af te sluiten of bestaande) hypotheek. Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Bespreek met je adviseur of je huidige hypotheek nog voldoet. Hij kan je ook helpen om de hypotheek aan te passen als dat nodig is.

Wanneer je gaat trouwen / samenwonen kan dat van invloed zijn op de (nog af te sluiten of bestaande) hypotheek. Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je bijvoorbeeld al een koophuis met hypotheek en trekt je partner bij je in? Of heb je een koophuis en willen jullie samen een nieuw huis kopen?

Bespreek met je adviseur of je huidige hypotheek nog voldoet. Hij kan je ook helpen om de hypotheek aan te passen als dat nodig is.

Je kunt besluiten om de lopende hypotheek op beide namen zetten. Bij ons kun je bijvoorbeeld tussentijds iemand bijschrijven. Een bijgeschreven partner wordt hoofdelijk aansprakelijk voor de hele lening.

Het regelen hiervan verloopt via je adviseur.

Terug naar boven

Uit elkaar gaan

De hypotheek staat op beide namen. Eén van jullie blijft in het huis wonen. Dan kun je een verzoek doen om de vertrekkende partner te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Voorwaarde hiervoor is o.a. dat degene die in het huis blijft voldoende inkomen heeft om de hypotheeklast te kunnen blijven betalen. 

Het aanvragen van ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid regel je via je adviseur.

Jullie besluiten het huis te verkopen. Met de verkoopopbrengst los je de hypotheek boetevrij af. De verkoopopbrengst kan groter zijn dan de openstaande hypotheekschuld, dan is er sprake van overwaarde. Maar de opbrengst kan ook lager zijn dan de openstaande hypotheekschuld . Dan is sprake van een restschuld.

Wat er dan met de gekoppelde spaarpolis of overlijdensrisicoverzekering gebeurt, hangt af van hoe jullie alles onderling regelen.

Neem daarom contact op met je adviseur en bespreek de mogelijkheden.

Terug naar boven

Overlijden

Als je dierbare komt te overlijden zit je in een emotionele achtbaan en moet je vaak ook nog van alles regelen.

Meld daarom het overlijden via je adviseur. Hij kan dan ook de financiële gevolgen met je bespreken.

Een hypotheek loopt in principe gewoon door. Na een overlijden passen wij standaard één of twee zaken aan:

1.   De naam op de hypotheek

Daarbij zijn er drie mogelijkheden:

  • Je dierbare was gehuwd in gemeenschap van goederen of had een partnerschapsovereenkomst zonder voorwaarden: De hypotheek komt dan alleen op naam van de partner te staan.

  • Je dierbare was gehuwd op huwelijkse voorwaarden of had een partnerschap met voorwaarden: De hypotheek komt op naam van de erfgenamen te staan. Dit kan de partner zijn, maar dat hoeft niet.

  • Je dierbare was alleenstaand of samenwonend zonder samenlevingsovereenkomst: De hypotheek komt op naam van de erfgenamen te staan. Dit kan de partner zijn maar dat hoeft niet.

2. Hypotheekbedrag

Als er een uitkering is van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) die terugbetaalt op de hypotheek, dan passen wij het hypotheekbedrag hier op aan. Nadat er is terugbetaald berekenen wij een nieuwe maandtermijn. Verder blijft de hypotheek in principe ongewijzigd. Wil je iets anders veranderen aan de hypotheek, bijvoorbeeld een andere hypotheekvorm? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur.

Kijk in de Algemene Voorwaarden die horen bij jouw geldlening.

Daarin staat vermeld hoeveel je vergoedingsvrij extra mag terugbetalen bij overlijden van een geldnemer.

Als de overlijdensrisico- of levensverzekering op beide levens is afgesloten, keert de verzekering uit als één van jullie beiden komt te overlijden. Als de verzekering op één leven is afgesloten, keert de verzekering uit bij het overlijden van die persoon. Met de uitkering kun je de hypotheek geheel of gedeeltelijk terugbetalen.

Let op: Een overlijdensrisicoverzekering wordt altijd voor een bepaalde periode afgesloten (bijvoorbeeld 30 jaar). Een levensverzekering sluit je voor het hele leven.

Laat het ons weten als je denkt betalingsproblemen te krijgen. Wij vinden dat wij er voor je moeten zijn. Ook als het even tegen zit. In dat geval bieden wij jou als klant hulp bij betalingsproblemen.

Lees over hulp bij betalingsproblemen

Terug naar boven

Geen antwoord gevonden? Vraag het je adviseur!

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem dan contact op met jouw adviseur. Waarom niet met Obvion? Het wijzigen van je hypotheek kan fiscale en financiële gevolgen hebben, waar je nu misschien niet eens aan denkt. Wat op het eerste gezicht voordelig lijkt, hoeft niet per definitie gunstig voor jou uit te pakken. Jouw adviseur kan alles met je doornemen, het uitleggen en het voor je regelen.

Via MijnObvion zie je wie jouw adviseur is. Log in en klik bovenin op ‘Mijn adviseur’. Je hebt dan de contactgegevens van jouw adviseur meteen bij de hand.

Inloggen MijnObvion

Of zoek een adviseur