Afbeelding-contact

Vragen over je hypotheek?

Je adviseur weet er alles van. Soms kun je bij Obvion terecht.

FAQ Huis verkopen | Gevolgen hypotheek

Je gaat je huis verkopen en hebt nog vragen wat dit voor je hypotheek betekent. Hier vind je veelgestelde vragen en antwoorden over het volledig terugbetalen van je hypotheek en de mogelijkheid om je hypotheek mee te nemen of door te geven aan de nieuwe eigenaar.

Hypotheek volledig terugbetalen

In je offerte of bindend aanbod staat welke Algemene Voorwaarden voor je hypotheek gelden. In deze voorwaarden staat in welke situatie je zonder vergoeding (boetevrij) kunt terugbetalen. Je adviseur kan je er ook alles over vertellen. Enkele voorbeelden uit de actuele Algemene Voorwaarden wanneer je vergoedingsvrij kunt terugbetalen:

  • als je je huis verkoopt en juridisch overdraagt
  • als je terugbetaalt op de dag dat de rentevaste periode eindigt

Obvion maakt de terugbetaalnota veertien dagen voor de door jou opgegeven betalingsdatum op. Je ontvangt deze terugbetaalnota per post. Als je notaris de terugbetaalnota heeft opgevraagd, ontvangt hij deze ook.

In de terugbetaalnota is de totale schuld inclusief rente vermeld tot en met de opgegeven betalingsdatum. Obvion brengt rente in rekening als je betaalt na de opgegeven betalingsdatum.

Let op: je moet altijd een notaris inschakelen om de hypothecaire inschrijving bij het kadaster door te laten halen.

Die kosten kun je schriftelijk opvragen. Vraag bij Obvion een zogenaamde ‘proforma terugbetaalnota’ op. Dan ontvang je binnen ongeveer een week een overzicht van de kosten.

Let op: dit overzicht geeft je alleen een indicatie van de kosten. De kosten zijn namelijk afhankelijk van het actuele rentepercentage voor vergelijkbare hypotheken van Obvion. Ga naar je adviseur voor meer informatie.

Je ontvangt nog een laatste saldo-opgave die je nodig hebt voor de fiscale gegevens. Obvion stuurt deze saldo-opgave naar het bij ons bekende thuisadres, zodra alle administratieve handelingen zijn verwerkt. Geef daarom een adreswijziging meteen door als je de terugbetaalnota opvraagt.

Let op: je moet altijd een notaris inschakelen om de hypothecaire inschrijving bij het kadaster door te laten halen.

Ja. Geef minimaal twee weken van tevoren schriftelijk aan ons door op welke datum je de hypotheek wilt terugbetalen. Je ontvangt dan een zogenaamde terugbetaalnota waarin de totale schuld inclusief rente is vermeld tot en met de opgegeven betalingsdatum. Obvion brengt rente in rekening als je betaalt na de opgegeven betalingsdatum.

Je notaris kan de terugbetaalnota aanvragen bij Obvion als je de hypotheek terugbetaalt omdat je je woning verkoopt. Dat doet de notaris ook als je terugbetaalt omdat je naar een andere geldverstrekker gaat.

Hypotheek meenemen of doorgeven

Ja, dat kan. Met de Obvion Meeneemregeling neem je het oude rentepercentage en de rest van de rentevaste periode mee naar de nieuwe geldlening. Je sluit dan opnieuw een hypotheek bij Obvion af.

Bij het opnieuw afsluiten kijkt Obvion altijd naar de verhouding tussen de waarde van de nieuwe woning en het hypotheekbedrag. Hierdoor kan je rentepercentage wijzigen. Of het meenemen van je hypotheek gunstig is, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Daarom kun je meenemen van je hypotheek alleen via je adviseur regelen.

Ja, je kunt ook de hypotheekvorm 'aflossingsvrije hypotheek' meenemen.

Met de Obvion Meeneemregeling neem je het oude rentepercentage en de rest van de rentevaste periode mee naar de nieuwe geldlening. Je sluit dan opnieuw een hypotheek bij Obvion af.

Bij het opnieuw afsluiten kijkt Obvion altijd naar de verhouding tussen de waarde van de nieuwe woning en het hypotheekbedrag. Hierdoor kan je rentepercentage wijzigen. Of het meenemen van je aflossingsvrije hypotheek gunstig is, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Het meenemen van je hypotheek kun je alleen via je adviseur regelen. Hij kan je meer vertellen over de voorwaarden en de gevolgen met je bespreken.

Ja, dat kan. Met de Obvion Doorgeefregeling geef je (het resterende deel van) je hypotheek door aan de nieuwe eigenaar van jouw oude woning. De koper van je huis sluit een nieuwe hypotheek bij Obvion af. Voor het resterende bedrag van jouw oude hypotheek krijgt hij dan jouw oude rentepercentage en het restant van je rentevaste periode.

Bij de nieuwe hypotheek kijken we naar de verhouding tussen de waarde van de woning en het hypotheekbedrag. De koper kan te maken krijgen met individuele tariefopslagen. Ook kan het rentepercentage wijzigen als de koper een andere hypotheekvorm kiest.

Vooral als je hypotheek een laag rentepercentage heeft, kan dat aantrekkelijk zijn voor potentiële kopers. 

Geen antwoord gevonden? Vraag het je adviseur!

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem dan contact op met jouw adviseur. Waarom niet met Obvion? Het wijzigen van je hypotheek kan fiscale en financiële gevolgen hebben, waar je nu misschien niet eens aan denkt. Wat op het eerste gezicht voordelig lijkt, hoeft niet per definitie gunstig voor jou uit te pakken. Jouw adviseur kan alles met je doornemen, het uitleggen en het voor je regelen.

Via MijnObvion zie je wie jouw adviseur is. Log in en klik bovenin op ‘Mijn adviseur’. Je hebt dan de contactgegevens van jouw adviseur meteen bij de hand.

Inloggen MijnObvion

Of zoek een adviseur in de buurt