Afbeelding-contact

Vragen over je hypotheek?

Je adviseur weet er alles van. Soms kun je bij Obvion terecht.

FAQ Overwaarde | Restschuld hypotheek

Als je huis meer waard is dan de hypotheekschuld die nog open staat, houd je dus geld over na het verkopen van je huis en het terugbetalen van je hypotheek. Dat noemen we overwaarde. Je hebt een restschuld hypotheek als je huis minder waard is dan de openstaande hypotheekschuld. Hier vind je veelgestelde vragen en antwoorden over beide onderwerpen.

Overwaarde - bijleenregeling

Volgens de zogeheten bijleenregeling moet je de gehele overwaarde van je oude huis gebruiken voor de aanschaf van je nieuwe woning (wil je gebruik kunnen maken van de volledige hypotheekrenteaftrek). Hierdoor heb je dus minder hypotheek nodig. Dat scheelt weer in de maandlasten.

Gebruik je de overwaarde voor iets anders dan de koop van een nieuw huis (en het verlagen van de hypotheek)? Houd er dan rekening mee dat de rente over het bedrag dat vrijkomt niet aftrekbaar is voor de belasting.

Je  adviseur kan je hier meer over vertellen.

Wil je niet verhuizen maar de overwaarde gebruiken voor een verbouwing? Dan kun je de overwaarde gebruiken om de verbouwing te financieren. Dit doe je bijvoorbeeld door je bestaande hypotheek te verhogen. Hoe zit het dan met de rente hierover, denk je? Die is onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar.

Je  adviseur kan je hier meer over vertellen.

Je kunt de overwaarde van je huis voor verschillende doelen gebruiken. Maar wat je kiest, kan wel fiscale gevolgen hebben.

Gebruik je de overwaarde bijvoorbeeld voor iets anders dan de koop van een nieuw huis (en het verlagen van de hypotheek)? Houd er dan rekening mee dat de rente over het bedrag dat vrijkomt niet aftrekbaar is voor de belasting. Dit heeft te maken met de bijleenregeling, lees het hoe en waarom van de bijleenregeling.

Je  adviseur kan je hier meer over vertellen.

Volgens de bijleenregeling moet je de gehele overwaarde van je oude huis gebruiken voor de aanschaf van je nieuwe woning, wil je gebruik kunnen maken van de volledige hypotheekrenteaftrek. Gebruik je het geld liever voor andere zaken, dan kan dat fiscale gevolgen hebben. Houd er dan bijvoorbeeld rekening mee dat de rente over het bedrag ter grootte van de overwaarde niet aftrekbaar is voor de belasting.

Je  adviseur kan je hier meer over vertellen.

Voorheen gebruikten veel mensen de winst na verkoop van het oude huis voor andere zaken zoals bijvoorbeeld een auto. Voor de nieuwe woning gingen ze een nieuwe hypotheek aan en kregen ze hypotheekrenteaftrek over de volledige aankoopsom. Om dit gedrag te ontmoedigen is de bijleenregeling ingevoerd.

Je  adviseur kan je hier meer over vertellen.

Restschuld hypotheek

Je hebt een restschuld hypotheek als je koophuis minder waard is dan de hoogte van je huidige hypotheekschuld. Je huis staat dan onder water.

Als je geen verhuisplannen hebt, hoeft het geen probleem te zijn dat je huis ‘onder water’ staat. Je kunt bijvoorbeeld sparen zodat je later alsnog de hypotheek kunt terugbetalen.

Als je je huis wilt verkopen (en je spaargeld op is) dan kun je de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek bij Obvion. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Laat je hierover adviseren door een onafhankelijk adviseur

Je hebt een restschuld hypotheek als je koophuis minder waard is dan de hoogte van je huidige hypotheekschuld. Je huis staat dan onder water.

Als je je huis wilt verkopen (en je spaargeld is op) dan kun je de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek bij Obvion. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Laat je hierover adviseren door een onafhankelijk adviseur

Het kan zijn dat de verkoopprijs van je woning lager is dan de hypotheekschuld. Dan heb je een restschuld hypotheek. Wat kun je bijvoorbeeld doen?

  1. Je voldoet de restschuld met eigen geld: bijvoorbeeld met een elders gesloten spaar- of beleggingsrekening of spaargeld.
  2. Je voldoet de restschuld met een lening: je sluit een persoonlijke lening af bij een bank of leent geld bij een familielid om de restschuld te voldoen.
  3. Als klant van ons kun je de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. En die zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie. Vraag je adviseur wat mogelijk is.

Is geen van deze opties mogelijk? Bel ons dan op telefoonnummer 088 1470 227.
Samen werken we aan een oplossing.

Hypotheek met NHG

Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, kan de restschuld in bepaalde situaties worden kwijtgescholden. Om voor kwijtschelding van de restschuld in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees de richtlijnen van NHG. Als je aan deze voorwaarden voldoet, dan declareren wij de restschuld bij NHG. Je krijgt dan een schuld bij NHG en deze bepaalt of je voor kwijtschelding in aanmerking komt.

Geen antwoord gevonden? Vraag het je adviseur!

Heb je het antwoord op je vraag niet gevonden? Neem dan contact op met jouw adviseur. Waarom niet met Obvion? Het wijzigen van je hypotheek kan fiscale en financiële gevolgen hebben, waar je nu misschien niet eens aan denkt. Wat op het eerste gezicht voordelig lijkt, hoeft niet per definitie gunstig voor jou uit te pakken. Jouw adviseur kan alles met je doornemen, het uitleggen en het voor je regelen.

Via MijnObvion zie je wie jouw adviseur is. Log in en klik bovenin op ‘Mijn adviseur’. Je hebt dan de contactgegevens van jouw adviseur meteen bij de hand.

Inloggen MijnObvion

Of zoek een adviseur in de buurt