Let op! Geld lenen kost geld

Subsidie energiebesparing >> Yes, please! Hoe krijg je dat voor elkaar? Gelukkig helpt de overheid een handje mee.

Als we een glazen bol hadden, dan wisten we precies wanneer het aardgas uit onze huizen verdwijnt. Helaas, zo nauwkeurig kunnen we niet vooruitkijken. Hoe dan ook, we moeten op zoek naar duurzame toepassingen in en om het huis. Bijvoorbeeld voor je verwarming of die lekkere warme douche. En dat gaat best lukken hoor. Alleen vraagt dat de nodige aanpassingen. En die kosten geld. Op zoek dus naar het subsidiepotje van de overheid!

Subsidie energiebesparing | voor welke maatregelen?

Oké, subsidie op energiebesparing dus. Die kun je krijgen voor deze maatregelen*:

  • Warmtepomp Met een warmtepomp ben jij goed bezig. De CO2-uitstoot voor verwarming en warm water gaat bij een hybride warmtepomp gemiddeld gezien zo’n 25 procent omlaag. En ook je energierekening valt een stuk lager uit. De warmtepomp vervangt (geheel of gedeeltelijk) je cv-ketel, werkt op elektriciteit en maakt ook nog eens handig gebruik van de warmte uit de buitenlucht of de bodem.
  • Zonneboiler In de zomer zorgt een zonneboiler voor jouw warme water. Je gebruikt hem in combinatie met een cv-ketel of warmtepomp. Een huishouden van 4 personen bespaart gemiddeld met een zonneboiler jaarlijks zo'n 180 m3 gas en 370 kilo CO2-uitstoot. Zo’n zonneboiler is dus zo gek nog niet.
  • Isolatiemaatregelen Door je huis te isoleren bespaar je elk jaar op energiekosten. Een goed geïsoleerd huis draagt bij aan de waarde van je woning. Bovendien help je het klimaat: van een slecht geïsoleerde hoekwoning naar een goed geïsoleerde hoekwoning scheelt 2.700 kilo CO2-uitstoot.
  • Aansluiten op een warmtenet Een warmtenet (ook bekend als stadsverwarming of blokverwarming) is een soort van grote cv-installatie voor een hele wijk. Een warmtenet met een duurzame bron zorgt voor geschat 50 tot 70 procent minder CO2-uitstoot in vergelijking met ieder een eigen cv-ketel. Best veel klimaatwinst dus.

* deze tekst is gebaseerd op actuele informatie van RVO.nl en Milieu Centraal.nl en daarmee onder voorbehoud van wijzigingen.

Energiebesparing | in 5 stappen van aanvraag tot subsidie

Sta jij in de startblokken bij de wedstrijd ‘energiebesparing’? Volg deze 5 stappen en go, go, go!

  • Lees op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland of jouw woning geschikt is voor de aanpassing.
  • Kijk of je nieuwe zonneboiler, warmtepomp of isolatiemaatregelen op de lijst van gesubsidieerde maatregelen staat.
  • Koop het apparaat of isolatiemateriaal en zorg dat het betaalbewijs op jouw naam staat. Op www.verbeterjehuis.nl vind je vakkundige leveranciers.
  • Laat het apparaat of de isolatiematerialen installeren.
  • Vraag hier uiterlijk binnen 6 maanden na de installatie van de maatregelen de subsidie voor energiebesparing aan.

Kosten en baten binnen 2 minuten

Wil je eerst weten wat jouw energiebesparende maatregelen opleveren? Met de huisscan van homeQgo krijg je een eerste indicatie van de kosten, de besparingen, de terugverdientijd en mogelijke subsidies. In minder dan 2 minuten!

Start homeQgo huisscan