Let op! Geld lenen kost geld
Let op! Geld lenen kost geld

Dakisolatie is een van de maatregelen die je kunnen helpen bij het verlagen van de energierekening. Warmer voor jou in de winter (en zomers lekker koel) en goed voor het milieu. Hoe pak je het aan? We helpen je op weg.

1 Dakisolatie aan binnenkant of buitenkant*

Plat dak

  • Isolatie aan binnenkant gebeurt vooral bij bestaande platte daken.
  • Dit is redelijk eenvoudig (zelf) te doen met isolatiematerialen als steenwol of glaswol.
  • Een isolerende laag aan de buitenkant wordt meestal bij nieuwbouw toegepast. Het is ook mogelijk bij een bestaand plat dak. Dan is vervanging van de bestaande dakbedekking nodig.

Schuin dak

  • Isolatie meestal aan de binnenkant, door het aanbrengen van isolatiemateriaal tussen de gordingen.
  • Ben je een beetje handig, dan kun je dit prima zelf doen.
  • Isolatie aan de buitenkant kost meer tijd en is duurder: de dakpannen moeten immers eraf. Wel een goede overweging als je de dakpannen toch moet vervangen.

2 Zelf doen of ga je voor een professional*

  • Als je zelf isolatie aanbrengt, betaal je alleen materiaalkosten. Dat kan voordeliger zijn.
  • Ben je niet zo handig of besteed je de isolatieklus liever uit aan een bouwinstallatiebedrijf? Dan kun je (onder voorwaarden) subsidie aanvragen.
  • Kijk voor deze en andere subsidies op de website Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

3 Wat levert het op*

Wist je dat gemiddeld zo’n 20% warmte via het dak verloren gaat? Door dakisolatie kun je op de energiekosten besparen. Door minder gas te verbruiken, draag je ook nog eens je steentje bij aan een beter klimaat. Win – win toch? Hoe lang het duurt voordat je de investering terugverdient? Dat hangt onder andere af van je stookgedrag en de kosten voor de isolatie.

*Deze tekst is gebaseerd op actuele informatie van Mileucentraal.nl van september 2023 en daarmee onderheving aan wijzigingen.

Afbeelding-homeqgo-huisscan

Kosten en Baten

Met de homeQgo huisscan krijg je een eerste indicatie van de kosten, de besparingen, de terugverdientijd en mogelijke subsidies. In minder dan 2 minuten!

Start homeQgo huisscan

Duurzaamheidskorting voor energielabel A of hoger

Het isoleren van je dak is niet alleen goed voor het verminderen van je energiegebruik en het klimaat. Je kunt duurzaamheidskorting krijgen als jouw huis minimaal energielabel A heeft. Door de duurzaamheidskorting krijg je een lager rentetarief en kunnen de maandlasten lager zijn.

Lees alle ins en outs over duurzaamheidskorting