Dakisolatie is een van de maatregelen die je kunnen helpen bij het verlagen van de energierekening. Warmer voor jou in de winter (en zomers lekker koel) en goed voor het milieu. Hoe pak je het aan? We helpen je op weg.

1 Dakisolatie aan binnenkant of buitenkant*

Plat dak

  • Isolatie aan binnenkant gebeurt vooral bij bestaande platte daken.
  • Dit is redelijk eenvoudig (zelf) te doen met isolatiematerialen als steenwol of glaswol.
  • Een isolerende laag aan de buitenkant wordt meestal bij nieuwbouw toegepast. Het is ook mogelijk bij een bestaand plat dak. Dan is vervanging van de bestaande dakbedekking nodig.

Schuin dak

  • Isolatie meestal aan de binnenkant, door het aanbrengen van isolatiemateriaal tussen de gordingen.
  • Ben je een beetje handig, dan kun je dit prima zelf doen.
  • Isolatie aan de buitenkant kost meer tijd en is duurder: de dakpannen moeten immers eraf. Wel een goede overweging als je de dakpannen toch moet vervangen.

2 Zelf doen of ga je voor een professional*

  • Als je zelf isolatie aanbrengt, betaal je alleen materiaalkosten. Dat kan voordeliger zijn.
  • Ben je niet zo handig of besteed je de isolatieklus liever uit aan een bouwinstallatiebedrijf? Dan kun je (onder voorwaarden) subsidie aanvragen. Voor dakisolatie ontvang je € 30 subsidie per m2 (voor minimaal 20m2 en maximaal 200m2)*.
  • Kijk voor deze en andere subsidies op de website Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

3 Wat levert het op*

Wist je dat gemiddeld zo’n 20% warmte via het dak verloren gaat? Door dakisolatie kun je op de energiekosten besparen. Door minder gas te verbruiken, draag je ook nog eens je steentje bij aan een beter klimaat. Win – win toch?

Hoe lang het duurt voordat je de investering terugverdient? Dat hangt onder andere af van je stookgedrag en de kosten voor de isolatie.

Een voorbeeld**

De kosten voor het laten isoleren van een schuin dak bij een hoekwoning zijn € 4.500. Je krijgt € 1.900 subsidie waardoor de netto kosten € 2.500 bedragen.

Je bespaart per jaar aan gas 800 m3 (bij verwarmde zolder) of 450 m3 (bij onverwarmde zolder). Stel dat je € 1 per m3 gas betaalt, dan bespaar je toch maar mooi zo’n € 800 of € 450 per jaar.

*Deze tekst en de geschetste voorbeelden zijn gebaseerd op actuele informatie van Milieucentraal.nl en rvo.nl van 21-07-2022 en daarmee onderhevig aan wijzigingen.

Duurzaamheidskorting voor energielabel A of hoger

Het isoleren van je dak is niet alleen goed voor het verminderen van je energiegebruik en het klimaat. Je kunt duurzaamheidskorting krijgen als jouw huis minimaal energielabel A heeft. Door de duurzaamheidskorting krijg je een lager rentetarief en kunnen de maandlasten lager zijn.

Lees alle ins en outs over duurzaamheidskorting