Afbeelding-financien-en-hypotheek

Jouw financiën

Kijk naar wat financieel wél kan, vaak is meer mogelijk dan je denkt.

Hypotheek afsluiten in 2018, wat verandert er?

Wat zijn jouw mogelijkheden als je in 2018 voor het eerst een huis koopt? Welke veranderingen in hypotheekregels merken we dit jaar? Wie weet bieden die voor jou wel nieuwe kansen. Hieronder geven we je een overzicht van de 5 belangrijkste veranderingen.

Nieuwe hypotheekregels in 2018

Elk jaar wordt bepaald welk percentage van je inkomen je mag besteden aan hypotheeklasten. Dat zijn de zogenaamde woonquotes. De woonquotes bepalen dus eigenlijk hoeveel hypotheek je maximaal mag opnemen. Niet alleen je inkomen telt mee bij het bepalen van de maximale hypotheek. Ook de waarde van je nieuwe huis en de hypotheekrente spelen een rol. Per onderwerp zetten we de veranderingen voor 2018 op een rij.

Koop je een huis samen met je partner? In 2018 telt het inkomen van je partner voor 70% mee bij het bepalen van de maximale hypotheek. Tot 31 december 2017 mag slechts 60% van het partnerinkomen meegeteld worden. Als tweeverdieners kunnen jullie dus – afhankelijk van de hypotheekrente- iets meer hypotheek krijgen.

Koop je alleen een huis? Ook dan hebben de nieuwe woonquotes gevolgen voor je maximale hypotheek. Wat je maximale hypotheek is, hangt af van je inkomen en de hypotheekrente.

Ook de waarde van je huis heeft invloed op de maximale hypotheek die je kunt afsluiten. Vanaf 2018 mag je maximaal 100% van de waarde van de woning lenen. In 2017 is dat nog 101%. Dat betekent dat je niets meer extra kunt lenen voor bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld overdrachtsbelasting, taxatiekosten, advieskosten en kosten voor de notaris. De bijkomende kosten zijn meestal 6% van de koopsom van je huis. Kortom, je hebt meer eigen geld nodig om het huis van je dromen te kunnen betalen.

Let op: Vanaf 1 januari 2018 mag je niet meer dan 100% van de waarde van de woning lenen. Ook al zou op basis van je inkomen een hogere hypotheek mogelijk zijn.

Per 1 januari 2018 wordt de hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf weer iets verder beperkt.

In 2018 is het maximale tarief waartegen de rente aftrekbaar is 49,5%. Dat was 50% in 2017. Je merkt dit met name als je in de hoogste belastingschijf zit.

Een van de voorwaarden om voor een hypotheek met NHG in aanmerking te komen is de koopprijs van je huis. Want vanaf 2017 bepaalt de gemiddelde koopsom van huizen in Nederland hoe hoog de grens is om een hypotheek met NHG te kunnen aanvragen.

In 2018 geldt als maximale koopsom € 265.000.

Lees meer over Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Per 1 januari 2018 vervalt de renteaftrek voor financiering van de restschuld hypotheek. Dit heeft het oude kabinet nog bepaald. Het nieuwe kabinet past dit niet aan. Verhuizen met een restschuld wordt hierdoor duurder.

Meer informatie over restschuld meefinancieren

  Hypotheek berekenen?

  Gebruik onze rekentool maximale hypotheek voor een eerste indicatie van je mogelijkheden.

  Hoe wordt je maximale hypotheek berekend? Bekijk de video

  Maximale hypotheek
  Maximale hypotheek

  Persoonlijk advies

  Nog niet helder wat dit voor jou kan betekenen? Ga naar een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt. En vraag wat jouw mogelijkheden zijn.

  Vind een adviseur

  Vind een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt