Afbeelding-huis-kopen-pageheader

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Bankgarantie

Een bankgarantie kan ingezet worden bij de koop van een bestaand huis. De verkoper vraagt bij de verkoop vaak een waarborgsom. Zo weet hij zeker dat hij een bepaald percentage (maximaal 10%) van de koopsom krijgt in het geval de koop bijvoorbeeld op het laatste moment niet doorgaat. Deze waarborgsom kun je zelf met eigen geld bij de notaris storten. Of je kunt het met een bankgarantie regelen. Wat dat precies is, lees je hieronder.

Wat is een bankgarantie?

Door het afgeven van een bankgarantie verklaart een bank dat zij garant staat voor de betaling van de waarborgsom wanneer de koop onverhoopt niet doorgaat. Je hoeft hiermee geen eigen geld aan te spreken en het geeft de verkoper ook de financiële zekerheid.

Geeft Obvion een bankgarantie?

Obvion is geen bank maar een hypotheekverstrekker. Wij spreken daarom van een garantie en niet van een bankgarantie. Hieronder enkele veelgestelde vragen over de (voorwaarden bij een) garantie van Obvion.

Dat kan alleen wanneer je ook een hypotheek bij Obvion afsluit.

De garantie is maximaal 10% van de koopsom van de woning zonder roerende zaken.

De garantie is maximaal 12 maanden geldig. Let op: Wanneer de datum voor de eigendomsoverdracht al bekend is, dan is de garantie tot één maand erna geldig.

De kosten voor een garantie zijn 1% van het bedrag waarvoor de garantie wordt afgegeven. Ze worden automatisch van je bankrekening afgeschreven. Dit gebeurt nadat de hypotheekaanvraag definitief akkoord is.

Je kunt een garantie via je adviseur aanvragen. Vind hier een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt. En vraag om advies.

Wanneer de koop niet doorgaat, zal Obvion de waarborgsom aan de verkoper uitkeren. Dit bedrag ben jij vervolgens aan ons verschuldigd.