CPO

CPO

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt jouw mogelijkheden inzichtelijk.

CPO

Let op! Geld lenen kost geld
Let op! Geld lenen kost geld

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een manier om binnen een gezamenlijk bouwproject je eigen woning te realiseren. Hoe werkt samen bouwen, waar moet je op letten en hoe weet je of je het kunt betalen? Een eerste oriëntatie.

Wat is CPO?

Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap bouw of verbouw je samen met anderen. Je geeft gezamenlijk opdracht maar realiseert elk afzonderlijk een woning die helemaal aan jouw smaak voldoet. Dit kan een nieuwbouwwoning zijn maar ook een woonruimte in bijvoorbeeld een oude fabriek of voormalig schoolgebouw.

Waarom CPO?

Je kunt om verschillende redenen voor CPO kiezen. Het einddoel is echter hetzelfde: een eigen huis, aangepast aan jouw wensen. Hoe mooi is dat? Obvion helpt je graag met het realiseren van je droom. We bieden je kennis en goede voorwaarden en services.

Mogelijke voor- en nadelen van samen bouwen op een rij:

Voordelen

  • Je hebt invloed op het totale ontwerp.
  • Je profiteert vaak van schaalvoordeel omdat je samen bouwt.
  • De kostprijs ligt doorgaans 10-20% onder de marktwaarde.
  • Je hebt intensief contact met je toekomstige buren.
  • De saamhorigheid in je toekomstige buurt is groot.

Nadelen

  • Je hebt aanloopkosten.
  • CPO kost veel tijd en geduld. Een traject kan ca. 2,5 jaar duren.
  • De gemeente stelt bepaalde randvoorwaarden.
  • Binnen de CPO groep is er kans op conflicten.
  • Binnen de CPO groep moet je compromissen sluiten.

Bij CPO maak je kosten voordat de bouw van je huis werkelijk van start gaat. Bijvoorbeeld voor vergunningen en bouwtekeningen. Sommige gemeentes of provincies stellen hier subsidies of leningen voor beschikbaar. In de regel heb je voor deze kosten in de aanloopperiode echter eigen geld nodig.

Zodra de koopovereenkomst en aanneemovereenkomst rond zijn, kun je een hypotheek aanvragen. Uit de hypotheek betaal je (een deel van) de kosten voor de realisatie van het huis.

Let op Vóórdat je de hypotheekakte kan tekenen, moet je bij de notaris een onherroepelijke omgevingsvergunning kunnen tonen.

Het is noodzakelijk om vroeg in een CPO project inzicht te hebben in je financiële mogelijkheden. Hiermee voorkom je teleurstellingen. Gebruik onze rekentool maximale hypotheek voor een eerste berekening.

Er zijn verschillende financiële regelingen waarvan je gebruik kunt maken voor de financiering van een woning op basis van CPO. Sommige gemeenten of provincies verstrekken namelijk subsidies voor aanloopkosten of bieden een stimuleringslening aan. Informeer hiernaar bij jouw gemeente.

Subsidie aanloopkosten

Aanloopkosten zijn onder andere de kosten voor de oprichting van een vereniging of stichting, het maken van het ontwerp en de kosten voor de architect of bouwbegeleider.

Stimuleringslening

Een stimuleringslening (met een zeer lage rente of zelfs renteloos) is bedoeld om de aanloopkosten te financieren. Dit wordt in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) geregeld.

Let op: De eventuele maandlast die je voor deze lening betaalt, telt mee als een verplichting voor de berekening van de maximale hypotheek.

Obvion Woon Hypotheek bij CPO

We hebben klanten met een Obvion hypotheek in ruim 100 verschillende CPO projecten in Nederland. Samen met onafhankelijke adviseurs hebben we de juiste expertise opgebouwd om zelfbouwers onder voorwaarden een verantwoorde financieringsoplossing te kunnen bieden.

Bij CPO bouw je samen. Maar iedereen regelt individueel zijn hypotheek. Misschien ben je nog niet zo ver. Maar er komt een moment dat je een hypotheek kunt afsluiten. Dan is het handig om te weten welke voorwaarden Obvion hanteert als je een hypotheekaanvraag doet voor een CPO-project.

Een onafhankelijk adviseur kan je meer vertellen over alle specifieke voorwaarden. Hieronder lichten we er enkele toe.

CPO deelnemer in Zundert

In een CPO-project in Zundert (NB) kozen 13 van de 17 bouwers voor een hypotheek van Obvion. Een interview met één van hen.

Obvion klant Joeri over CPO

Enkele Obvion voorwaarden bij CPO

De koopakte van de grond (of het pand) èn de aanneemovereenkomst moeten enkel op jouw naam staan. Of die van jou en je partner als je samen koopt. Met andere woorden: de stukken zijn ‘op individuele titel’.

Ook moet zeker zijn dat je niet (financieel) afhankelijk bent van derden voor de voortgang van je bouw. Meer informatie hierover vind je op deze pagina onder het kopje ‘de achtervang is geregeld’.

De aannemer moet een afbouwgarantie afgeven en aangesloten zijn bij een bouwkeurmerk dat is goedgekeurd door de Stichting GarantieWoning. Als de aannemer failliet gaat, ben je er zeker van dat je woning wordt afgebouwd.

Een onafhankelijke adviseur kan je meer vertellen over de afbouwgarantie of vergelijkbare alternatieven.

Om te voorkomen dat de bouw of het hele CPO project stilvalt, moet de aannemer ‘achtervang’ garanderen. Dit is een verklaring van de aannemer dat de bouw van jouw CPO woning op enig moment niet meer afhankelijk is van het verder afbouwen van de andere CPO woningen.

Obvion stelt verplicht dat er deskundige bouwbegeleiding is aangesteld om het CPO proces te coördineren en de voortgang te bewaken. Deze begeleider moet volledig onafhankelijk zijn rol kunnen vervullen.

Door Obvion goedgekeurde CPO begeleiders zijn:
BIEB
BuildingCommunity
De Regie

Droomwonen.com
Urbannerdam
De Loods
Archidev

Wil je een andere CPO begeleider? Dan bepaalt Obvion of deze wordt geaccepteerd.

Voordat de hypotheekakte kan passeren, moet bij de notaris worden aangetoond dat de omgevingsvergunning (woongebied) in orde is.

Andere handige informatie over CPO

CPO begeleider

Helpen bij alles wat met de bouw van je CPO huis te maken heeft. Dat doet een CPO begeleider.

CPO stappenplan

Het proces van kiezen van de locatie tot het financieren van de hypotheek.

Obvion klant vertelt

Een deelnemer van een CPO-project in Noord-Brabant koos voor een hypotheek van Obvion.