CPO

CPO

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt jouw mogelijkheden inzichtelijk.

CPO

Let op! Geld lenen kost geld

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een manier om binnen een gezamenlijk bouwproject je eigen woning te realiseren. Hoe werkt samen bouwen, waar moet je op letten en hoe weet je of je het kunt betalen? Een eerste oriëntatie.

Wat is CPO?

Bij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap bouw of verbouw je samen met anderen. Je geeft gezamenlijk opdracht maar realiseert elk afzonderlijk een woning die helemaal aan jouw smaak voldoet. Dit kan een nieuwbouwwoning zijn maar ook een woonruimte in bijvoorbeeld een oude fabriek of voormalig schoolgebouw.

Hoe weet je hoeveel je kunt lenen?

Gebruik onze rekentool maximale hypotheek voor een eerste berekening van jouw individuele hypotheek. Informatie over kosten, een hypotheek en voorwaarden vind je op CPO kosten en financiering.

Waarom CPO?

Je kunt om verschillende redenen voor CPO kiezen. Het einddoel is echter hetzelfde: een eigen huis, aangepast aan jouw wensen. Hoe mooi is dat? Obvion helpt je graag met het realiseren van je droom. We bieden je kennis en goede voorwaarden en services. De mogelijke voor- en nadelen van samen bouwen op een rij:

Voordelen

  • Je hebt invloed op het totale ontwerp.
  • Je profiteert vaak van schaalvoordeel omdat je samen bouwt.
  • De kostprijs ligt 10-20% onder de marktwaarde.
  • Je hebt intensief contact met je toekomstige buren.
  • De saamhorigheid in je toekomstige buurt is groot.

Nadelen

  • Je hebt ook eigen geld nodig.
  • CPO kost veel tijd en geduld. Het hele traject duurt ca. 2,5 jaar.
  • De gemeente stelt bepaalde randvoorwaarden.
  • Binnen de CPO groep is er kans op conflicten.
  • Binnen de CPO groep moet je compromissen sluiten.

TIPS
Ontdekken of samen bouwen iets voor jou is? O
p 'CPO plussen en minnen' lees je meer over mogelijke voor- en nadelen. Met het 'Stappenplan CPO' krijg je meer inzicht in een CPO traject.

Als je kiest voor CPO

Er komt veel kijken bij samen bouwen. Daarom kost de voorbereiding vaak minimaal 1 jaar en duurt het in totaal ongeveer 2,5 jaar voordat je woning klaar is. Een lang en complex traject dat veel tijd en energie kan kosten. Met deskundige bouwbegeleiding is de kans groot dat je er juist veel energie van krijgt.

Een onafhankelijke CPO begeleider coördineert het proces, neemt papier- en regelwerk uit handen, kent de weg bij allerlei instanties en helpt de bouwers om samen tot de juiste besluiten te komen. Obvion stelt een CPO begeleider verplicht. Op wat doet een CPO begeleider lees je meer over zijn mogelijke taken.

Je bouwt samen met anderen bij CPO. Maar een hypotheek regelt ieder voor zich. Obvion financiert CPO onder bepaalde voorwaarden. Met klanten in ruim 100 verschillende CPO projecten hebben we een behoorlijke expertise opgebouwd.

CPO deelnemer in Zundert

In een CPO-project in Zundert (NB) kozen 13 van de 17 bouwers voor een hypotheek van Obvion. Een interview met één van de CPO deelnemers.

Obvion klant Joeri over CPO

CPO hypotheek

Bij CPO heb je al vroeg in het traject inzicht nodig in je mogelijkheden. Gebruik onze rekentool maximale hypotheek voor een eerste berekening.

Obvion werkt samen met zorgvuldig geselecteerde, onafhankelijke adviseurs. Zij geven je een onafhankelijk advies welke hypotheek het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Vind een onafhankelijke adviseur bij jou in de buurt

Nog ver voor het bouwen begint, maak je al kosten. Bijvoorbeeld voor vergunningen, het oprichten van de CPO vereniging en de architect. De kosten in de aanloopfase kun je niet altijd financieren met je hypotheek. Voor CPO heb je altijd eigen geld nodig. Lees er meer over op CPO kosten en financiering.