Afbeelding-huis-kopen-pageheader

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Huis taxeren

Benieuwd naar de waarde van je woning? Laat dan je huis taxeren door een makelaar of taxateur. Die maakt een zorgvuldige en uitgebreide analyse van de waarde van je huis en legt dit vast in een taxatierapport. Maar waar let hij eigenlijk op? En wat kost dat nou? Dát lees je hier!

Hoe wordt de waarde van je huis bepaald?

Tijdens de taxatie kijkt de taxateur naar verschillende aspecten. De ligging van het huis en het totale woonoppervlak zijn twee zeer belangrijke kenmerken.

Andere aspecten zijn: woonoppervlak, bouwjaar, soort woning, staat/onderhoud, functionele indeling, verplichtingen en rechten, energielabel, marktsituatie en bestemmingsplan.

De taxateur stelt geen bouwkundig rapport op. Heb je dit wel nodig? Schakel dan een bouwkundig adviseur in voor een bouwkundig rapport.

Wat heeft de taxateur nodig?

De taxateur heeft de kadastrale gegevens en de tekeningen van de woning nodig voor het uitvoeren van de taxatie. Laat je je eigen woning taxeren? Dan zal de taxateur ook vragen naar het eigendomsbewijs.

Woning laten taxeren bij aankoop of oversluiten?

Wil je je woning laten taxeren omdat je je hypotheek wilt oversluiten of omdat je een nieuwe woning gaat kopen? Let er dan op dat je een gevalideerde taxatie laat uitvoeren door een NRVT-gecertificeerde taxateur. Dat vragen de meeste geldverstrekkers namelijk.

Twee soorten taxatierapporten

Er is keuze uit twee soorten taxatierapporten, namelijk:

Fysieke taxatie

Dat betekent dat een taxateur de woning komt bekijken en een volledig en uitgebreid taxatierapport maakt. Je kunt dan in aanmerking komen voor een standaard maximale hypotheek tot 100% van de marktwaarde.

Desktoptaxatie

Dat betekent dat de waarde van de woning eerst wordt bepaald volgens een model en dat een taxateur de waarde checkt. Dit is minder nauwkeurig dan een fysieke taxatie. Daarom accepteren de meeste geldverstrekkers de Desktop Taxatie slechts tot een bepaald percentage van de marktwaarde.

Obvion Calcasa Desktop Taxatie

Onder voorwaarden is een Calcasa Desktop Taxatie mogelijk wanneer de hypotheekschuld maximaal 90% van de marktwaarde van de woning bedraagt. We accepteren een Calcasa Desktop Taxatie bij onze Woon Hypotheek, Compact Hypotheek, Basis Hypotheek en Obvion Hypotheek.

Vraag je adviseur om meer informatie over taxaties

Gevalideerde of ongevalideerde taxatie

  • Een gevalideerde taxatie heb je nodig voor een hypotheekaanvraag. Kies je voor een gevalideerde taxatie, dan gaat het taxatierapport langs een van de validatie-instituten die zijn aangesloten bij NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs).
  • Een ongevalideerde taxatie heb je nodig voor een waardevaststelling (bij verkoop woning, echtscheiding of afhandeling van het nalatenschap) of wanneer je bezwaar wilt maken tegen een WOZ-beschikking.

Kosten taxatie huis

Er zijn geen vaste tarieven voor taxateurs. Vraag je taxateur naar zijn tarief voordat je de taxatie laat uitvoeren. De NWWI bijdrage voor een gevalideerd taxatierapport bedraagt € 45,98 inclusief btw. Vraag je taxateur of deze NWWI bijdrage in zijn prijs is meegenomen.

Huis taxeren | ook interessant als je al een hypotheek hebt

Als je een nieuwe hypotheek gaat aanvragen, dan heb je hiervoor meestal een taxatierapport nodig. Maar wist je dat het ook interessant kan zijn om je huis te taxeren als je al een hypotheek hebt? Vooral als je verwacht dat je huis in waarde is gestegen. Want wanneer jij kunt aantonen dat dit inderdaad zo is én je een hypotheek zonder NHG hebt, dan kun je wel eens in een lagere tariefgroep terecht komen! En dus ook minder rente gaan betalen. Ontdek hoe dit bij Obvion werkt!

Rente verlagen door waardestijging