Hypotheekrente

Hypotheekrente

Kies een hypotheekrente die bij jouw situatie past

Variabele maandrente

(Variabele maandrente is sinds 23 maart 2009 niet meer nieuw af te sluiten.)

Bij een hypotheek met variabele maandrente is het rentetarief steeds voor één maand geldig. Je profiteert dus snel als de rente daalt. Maar als de rente stijgt, gaat je maandlast ook omhoog. Niemand weet vooraf of de rente gaat stijgen. En hoeveel. Als het tarief van variabele maandrente stijgt, loop je een financieel risico. Want je maandlasten stijgen mee met de rente. Kun je ze dan nog wel betalen? Daarom moet je genoeg ruimte hebben in jouw budget. Zo kun je de schommelingen in je maandlasten opvangen. Hoeveel financiële ruimte heb jij nodig? Dat is niet met zekerheid te zeggen.

Opbouw rentetarief

Het rentetarief voor Variabele maandrente is opgebouwd uit de volgende variabele componenten:

  1. Basistarief Dit is de prijs die wij betalen voor het inkopen van geld om hypotheken te financieren. Deze prijs wordt vastgesteld op basis van het 1-maands Euribor tarief op de laatste werkdag van iedere maand. Indien inhoudelijk hierin iets wijzigt of indien dit tarief niet langer wordt aangeboden, is een schriftelijk plan beschikbaar.
  2. Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten Deze opslag dekt de kosten van de risico’s die wij lopen met het financieren van hypotheken.
  3. Doorlopende kosten Hiermee dekken wij een deel van onze bedrijfskosten, zoals huisvestings- en personeelskosten.
  4. Winst Als geldverstrekker kunnen wij deze opslag toevoegen aan ons vermogen. Dit stelt ons in staat ook voor toekomstige klanten hypotheken te financieren. Daarnaast voldoen wij hiermee aan de vermogenseisen van De Nederlandsche Bank.
  5. Individuele tariefopslag (risico-opslag) Heb je een hypotheek zonder NHG? Dan kan een extra tariefopslag gelden. De hoogte van die tariefopslag is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen de hypotheekschuld en de marktwaarde van je woning (= tariefgroep).

Twee varianten van Variabele maandrente

Welke variant is voor jou van toepassing? Dat kun je zien aan het rentetarief dat staat vermeld in de rentebrief die je maandelijks ontvangt.

  • Variant 1: De hoogte van het basistarief kan maandelijks wijzigen. Hierdoor kan het rentepercentage ook maandelijks wijzigen. De hoogte van de opslag kan gedurende de looptijd van de geldlening niet wijzigen.
  • Variant 2: De hoogte van deze componenten kan maandelijks wijzigen. Hierdoor kan het rentepercentage ook maandelijks wijzigen.

In onderstaand overzicht zie je uit welke rentecomponenten variabele maandrente is samengesteld. Naast het huidige rentetarief en het jaarlijkse kostenpercentage zie je bovendien welke componenten sinds de laatste rentewijzing zijn veranderd.

Opbouw rentetarief voor hypotheek met NHG*
Variant 1 Variabele maandrente ten opzichte van 01-09-2024 Variant 2 Variabele maandrente ten opzichte van 01-09-2024
Basistarief Gedaald Gedaald
Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten Gelijk gebleven Gelijk gebleven
Doorlopende kosten Gelijk gebleven Gelijk gebleven
Winst Gelijk gebleven Gelijk gebleven
Totaaltarief met NHG 3,903% (per 01-10-2024) 4,603% (per 01-10-2024)
Jaarlijks Kosten Percentage (JKP**) 4,0% 4,7%

Opbouw rentetarief voor hypotheek zonder NHG*
Variant 1 Variabele maandrente ten opzichte van 01-09-2024 Variant 2 Variabele maandrente ten opzichte van 01-09-2024
Basistarief Gedaald Gedaald
Opslagen in verband met ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten Gelijk gebleven Gelijk gebleven
Doorlopende kosten Gelijk gebleven Gelijk gebleven
Winst Gelijk gebleven Gelijk gebleven
Totaaltarief zonder NHG tot 55% marktwaarde (was tot 60% executiewaarde) 4,003% (per 01-10-2024) 4,703% (per 01-10-2024)
Jaarlijks Kosten Percentage (JKP**) 4,1% 4,8%

*Let op: Wij zorgen ervoor dat de rentetarieven op onze website zo betrouwbaar mogelijk zijn. Zijn de rentetarieven toch (tijdelijk) niet juist, bijvoorbeeld door een invoerfout, en lijd je daardoor schade? Dan kun je ons daarvoor niet aansprakelijk stellen.

**Het Jaarlijks kostenpercentage (JKP) is het bedrag dat je als vergoeding betaalt aan Obvion. Dit bestaat uit de totale kosten van de hypothecaire geldlening en is uitgedrukt in een percentage op jaarbasis van het totale kredietbedrag. Je kunt het JKP gebruiken om verschillende kredietaanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Rentehistorie

Obvion is open en eerlijk. Wij laten onze rentetarieven altijd zien, ook die uit het verleden. Handig als je wilt weten hoe de hypotheekrente zich heeft ontwikkeld.

Bekijk de rentehistorie hier