Hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Als je wensen wijzigen, wil je dat je hypotheek volgt. Ontdek je opties

Veelgestelde vragen over extra aflossen

Een overzicht van vragen en antwoorden over het extra aflossen (terugbetalen) op je lopende hypotheek vind je hieronder.

Op de pagina extra aflossen vind je een stappenplan waarin je kunt zien of je de extra aflossing eerst aan ons moet melden. Of dat je de extra aflossing meteen kunt overmaken.

In de Algemene Voorwaarden van jouw hypotheek staat vermeld hoeveel je elk kalenderjaar extra kunt terugbetalen zonder een vergoeding (boete) te betalen. Wat gemakkelijker is, ga naar MijnObvion want:

 • In MijnObvion zie je de vergoedingsvrije som per leningdeel.
 • Je vult in welk bedrag je wilt terugbetalen en ziet wat de gevolgen voor je maandbedrag en resterende hypotheekschuld kunnen zijn.
 • Je kunt de extra terugbetaling direct overmaken via iDEAL als je niet meer dan je vergoedingsvrije som terugbetaalt. Let op: de standaard betaallimiet van iDEAL is € 50.000.
 • Tip: Wil je op twee of meer leningdelen extra terugbetalen? Om iDEAL te kunnen gebruiken, moet je de terugbetaling dan voor elk leningdeel apart verwerken.

Log in bij MijnObvion

Nog een account? Binnen 1-2 minuten kun je zelf een MijnObvion account aanmaken.

Wat betekent extra terugbetalen voor jouw situatie?

Extra terugbetalen heeft voordelen. Maar kan ook nadelen hebben. Je adviseur kan voor je uitzoeken wat extra terugbetalen voor jouw situatie betekent. Via MijnObvion zie je wie jouw adviseur is. Log in en klik bovenin op ‘Mijn adviseur’. Je hebt dan de contactgegevens van jouw adviseur meteen bij de hand. Of zoek een adviseur in de buurt.

Je extra terugbetaling kun je zelf online regelen via MijnObvion. Eenvoudig en handig, want:

 • Log in bij MijnObvion en ga naar 'Maandlast verlagen > Extra terugbetalen'. Na het beantwoorden van enkele vragen zie je een overzicht van jouw leninggegevens met daarbij de vergoedingsvrije som.
 • Je vult in welk bedrag je wilt terugbetalen. Vervolgens zie je in een grafiek wat de gevolgen voor je maandbedrag en resterende hypotheekschuld kunnen zijn.
 • Je kunt de extra terugbetaling direct overmaken via iDEAL* als je niet meer dan je vergoedingsvrije som terugbetaalt. Let op: de standaard betaallimiet van iDEAL is € 50.000.

*Soms is betaling via iDEAL niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat je meer dan je vergoedingsvrije som wilt overmaken, omdat je een ABP-Hypotheek hebt of omdat je op een (bank)spaarhypotheek wilt terugbetalen. Dien jouw verzoek dan gewoon via MijnObvion in. Wij nemen het in behandeling.

Tip: Wil je op twee of meer leningdelen extra terugbetalen? Om iDEAL te kunnen gebruiken, moet je de terugbetaling dan voor elk leningdeel apart verwerken.

Log in bij MijnObvion

Nog geen account voor MijnObvion? Je kunt zelf binnen 1 -2 minuten een MijnObvion account aanmaken

Wil je geen account voor MijnObvion? Neem dan contact met ons op. Houd er rekening mee dat de doorlooptijd voor het verwerken van de extra terugbetaling dan langer kan zijn.

Nog extra terugbetalen in 2021? Via MijnObvion kun je met behulp van iDEAL* extra terugbetalen. Bij terugbetalingen tot en met donderdag 30 december 2021 staat het geld meteen op onze rekening en verwerken wij de extra terugbetaling nog in 2021. Je ziet je extra terugbetaling dan staan op de jaarlijkse saldo-opgave van 2021.

We verwerken de extra terugbetaling op basis van de ontvangstdatum. Als we de extra terugbetaling na 30 december 2021 ontvangen, kan het zijn dat die extra terugbetaling niet op de saldo-opgave van 2021 is vermeld. Let op: Als je een extra terugbetaling hebt overgemaakt, is het niet meer mogelijk om dit terug te draaien.

Inloggen MijnObvion

*Soms is betaling via iDEAL niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je meer dan je vergoedingsvrije som wilt overmaken. Dan kun je jouw verzoek toch gewoon via MijnObvion indienen. Doe dat vóór maandag 20 december 2021 dan nemen wij het dit jaar nog in behandeling. De hierboven genoemde datums rondom de ontvangstdatum van de extra terugbetaling zijn ook hier van toepassing.

Nog geen MijnObvion account?

Maak binnen 1-2 minuten je eigen account aan! Je krijgt dan direct toegang tot je eigen hypotheekgegevens.

MijnObvion account maken

We laten je altijd weten wanneer de extra terugbetaling is verwerkt. Je leest hier wat er gebeurt.

Als je de extra terugbetaling via iDEAL hebt gedaan in MijnObvion:

 • Je krijgt een ontvangstbevestiging per post.
 • Dan gaan we je extra terugbetaling verwerken.
 • Je nieuwe maandbedrag verandert nog niet meteen. We passen het maandbedrag aan in de maand nà de maand waarin wij de extra terugbetaling hebben ontvangen en verwerkt. Dus in de maand waarin wij de extra terugbetaling ontvangen, betaal je nog het oude maandbedrag. Betaal je hierdoor te veel rente? Dan trekken wij de te veel betaalde rente af van jouw schuldrest.
 • Nadat we je extra terugbetaling hebben verwerkt, krijg je een brief waarin je nieuwe maandbedrag en de ingangsdatum staan. Deze brief ontvang je via MijnObvion en we sturen je een e-mail zodra de brief klaar staat.

Als je een verzoek voor extra terugbetaling in MijnObvion hebt doorgegeven (omdat iDEAL-betaling niet mogelijk was):

 • Je ontvangt van ons een brief waarin staat hoe je de extra terugbetaling kunt overmaken. Ook staat in deze brief vermeld of je een vergoeding (boete) moet betalen en hoe hoog deze is.
 • Nadat we je extra terugbetaling hebben ontvangen, sturen we je een ontvangstbevestiging per post.
 • Dan gaan we je extra terugbetaling verwerken.
 • Je nieuwe maandbedrag verandert nog niet meteen. We passen het maandbedrag aan in de maand nà de maand waarin wij de extra terugbetaling hebben ontvangen en verwerkt. Dus in de maand waarin wij de extra terugbetaling ontvangen, betaal je nog het oude maandbedrag. Betaal je hierdoor te veel rente? Dan trekken wij de te veel betaalde rente af van jouw schuldrest.
 • Nadat we je extra terugbetaling hebben verwerkt, krijg je een brief waarin je nieuwe maandbedrag en de ingangsdatum staan. Deze brief ontvang je via MijnObvion en we sturen je een e-mail zodra de brief klaar staat.

Op de pagina reactietermijnen kun je zien hoe lang de gemiddelde reactietermijn is.

In de maand waarin wij de extra terugbetaling ontvangen, betaal je nog het ‘oude’ maandbedrag.

We passen het maandbedrag aan in de maand nà de maand waarin wij de extra terugbetaling hebben ontvangen en verwerkt. Betaal je hierdoor te veel rente? Dan trekken wij de te veel betaalde rente af van jouw schuldrest.

Persoonlijk advies

Overweeg je om extra af te lossen? Neem dan contact op met je onafhankelijke adviseur om eventuele gevolgen te bespreken.

Meer weten over extra aflossen? Bekijk dan de pagina over extra aflossen.