Hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Als je wensen wijzigen, wil je dat je hypotheek volgt. Ontdek je opties

Hypotheek loopt af

Je hypotheek loopt af. En dan? Is je hypotheek op einddatum wel of niet terugbetaald? Moet je nog iets doen? Jouw hypotheekvorm speelt hierbij een belangrijke rol. We leggen het je uit.

Hypotheek nadert einddatum

Elke hypotheek heeft een looptijd. Deze is meestal 30 jaar maar kan ook korter zijn. Aan het einde van de looptijd moet je terug betalen wat je hebt geleend. Afhankelijk van de door jou gekozen hypotheekvorm (aflosvorm) is de lening volledig, gedeeltelijk of nog helemaal niet terugbetaald. Wat geldt voor jou?

Een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek heb je aan het einde van de looptijd volledig terugbetaald, tenzij er sprake is van een betalingsachterstand.

Je blijft gewoon je maandbedrag betalen tot de laatste keer, de einddatum. De rest regelt Obvion. Je ontvangt tijdig (voor einde looptijd) bericht van ons.

Bij een SpaarGerusthypotheek - (bank)spaarhypotheek moet je de volledige lening: aan het einde van de looptijd in één keer terugbetalen. Dit doe je met het opgebouwde spaartegoed.

Je blijft gewoon je maandbedrag betalen tot de laatste keer, de einddatum. De rest regelt Obvion. Je ontvangt tijdig (voor einde looptijd) bericht van ons.

Bij een levenhypotheek moet je aan het einde van de looptijd de resterende hypotheekschuld in één keer terugbetalen. Dit doe je met de uitkering van de levensverzekering of het opgebouwde beleggingstegoed. Deze uitkering of het beleggingstegoed kan minder zijn dan het bedrag van je levenhypotheek. Hierdoor kun je met een restschuld blijven zitten.

Wat gebeurt er als de einddatum van je hypotheek nadert?

We sturen je dan één jaar voor de einddatum van je hypotheek een brief. Hierin staat informatie over de einddatum, wat er gaat gebeuren en welke mogelijkheden je hebt. Op de pagina ‘als je hypotheek afloopt’ krijg je al een idee van je opties.

Bij een aflossingsvrije hypotheek moet je aan het einde van de looptijd de resterende hypotheekschuld in één keer terugbetalen. Dit doe je uit eigen middelen.

Wat gebeurt er als de einddatum van je hypotheek nadert?

We sturen we je één jaar voor de einddatum informatie over je mogelijkheden. Op de pagina ‘als je hypotheek afloopt’ krijg je al een idee van je opties.

Hypotheek volledig terugbetaald

Je hypotheek is helemaal terugbetaald als:

  • het laatste maandbedrag is betaald
  • er geen restschuld is
  • een eventuele betalingsachterstand en/of boete is betaald

Hypotheek volledig terugbetaald? In dat geval hoef je verder niets te doen.
Je ontvangt van ons een laatste saldo-opgave zodra alle administratieve handelingen zijn verwerkt.

Hypotheek niet volledig terugbetaald

Je hypotheek kan niet (volledig) zijn terugbetaald als:

  • je een hypotheekvorm hebt waarbij je niet terugbetaalt tijdens de looptijd
  • zoals een aflossingsvrije hypotheek of een levenhypotheek waaraan een beleggingsrekening is gekoppeld

Heb jij zo’n hypotheek? Dan sturen we je één jaar voor de einddatum informatie over je mogelijkheden. Op de pagina 'als je hypotheek afloopt' krijg je al een idee van je opties.

Restschuld hypotheek voorkomen

Obvion stuurt je gedurende de looptijd van je hypotheek jaarlijks een overzicht van je resterende hypotheekschuld. Zo kun je zelf in de gaten houden hoeveel eigen vermogen je nodig hebt om aan het einde in één keer te kunnen terugbetalen. We bieden je een aantal mogelijkheden om een restschuld  te voorkomen zodat je aan het einde van de looptijd niet in de problemen komt.

Afbeelding-zoek-adviseur

Vraag persoonlijk advies

Kun je of wil je de restschuld niet terugbetalen op de einddatum van je hypotheek? Ga dan naar je adviseur en neem samen jouw mogelijkheden door. Log in op MijnObvion voor de contactgegevens van jouw adviseur

Check jouw adviseur via MijnObvion

Zocht je deze informatie?