Hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Als je wensen wijzigen, wil je dat je hypotheek volgt. Ontdek je opties

Veelgestelde vragen overlijdensrisicoverzekering

We hebben enkele vragen en antwoorden over je verpande overlijdensrisicoverzekering verzameld. Hierbij maken we een onderscheid in vragen over het beëindigen, vervangen of het wijzigen van je verpande overlijdensrisicoverzekering.

Beëindigen van je verpande overlijdensrisicoverzekering

Stel je wilt je verpande overlijdensrisicoverzekering stopzetten, dan kan dat in bepaalde gevallen. Hoe en wat, lees je hieronder.

Ja, als jij de overlijdensrisicoverzekering aan ons hebt verpand, dan moeten wij hiervoor toestemming geven (aan de verzekeringsmaatschappij).

Dat gaat niet, het is afhankelijk van een aantal voorwaarden en het feit of je een hypotheek met of zonder NHG hebt. De voorwaarden zijn afhankelijk van het moment van verstrekken van de lening. Vanwege de complexiteit raden we je aan om dit met je adviseur te bespreken. De hoofdlijnen leggen we hieronder uit.  

Voor hypotheken met NHG

  • Heb je een hypotheek met NHG met algemene voorwaarden tot januari 2018? Dan kun je de verpande overlijdensrisicoverzekering alleen laten beëindigen op het moment dat je lening inclusief de restschuldfinanciering minder bedraagt dan 80% van de marktwaarde van je woning. Voor de stappen, zie vraag 3.

  • Heb je een hypotheek met NHG met algemene voorwaarden vanaf januari 2018? Dan kun je het verzoek tot het beëindiging indienen. Voor de stappen, zie vraag 3.

Voor hypotheken zonder NHG

  • Heb je een hypotheek zonder NHG met algemene voorwaarden vanaf september 2015? Dan kun je de verpande overlijdensrisicoverzekering alleen laten beëindigen op het moment dat je lening inclusief de restschuldfinanciering minder bedraagt dan 80% van de marktwaarde van je woning.   Voor de stappen, zie vraag 3.

  • Heb je een hypotheek zonder NHG met algemene voorwaarden tot september 2015? Dan kun je de verpande overlijdensrisicoverzekering alleen laten beëindigen op het moment dat je lening inclusief de restschuldfinanciering minder bedraagt dan 90% van de marktwaarde van je woning. Voor de stappen, zie vraag 3.

Je kunt een email sturen aan je verzekeringsmaatschappij met het verzoek tot beëindiging. Wij ontvangen graag een kopie van dit bericht, omdat wij hiervoor toestemming moeten geven aan de maatschappij.

Vervangen van je verpande overlijdensrisicoverzekering

Stel je wilt je overlijdensrisicoverzekering vervangen, bijvoorbeeld omdat je ergens anders voordeliger uit bent. Dan kan dat. Welke stappen je kunt volgen, vind je hieronder in het stappenplan.

Stap 1: Mailen

Stuur ons een e-mail via info@obvion.nl met in de onderwerpregel jouw hypotheeknummer en de vermelding ‘vervangen overlijdensrisicoverzekering’ en voeg de volgende documenten toe:

- Een polis of een acceptatiebevestiging. Deze kun je bij jouw verzekeringsmaatschappij opvragen.
- Een volledig ingevulde en getekende pandakte. Deze kun je hier downloaden.

Stap 2. Beoordeling

Wij beoordelen of jouw aanvraag voldoet aan onze voorwaarden. 

Stap 3. Contact met maatschappij

Indien jouw nieuwe overlijdensrisicoverzekering voldoet aan onze voorwaarden, sturen wij de getekende pandakte door aan jouw maatschappij. Zij sturen jou vervolgens een aangepaste polis. Dit duurt gemiddeld zo’n 3 tot 4 weken.

Stap 4. Vervallen

Wij ontvangen dan van jouw maatschappij een kopie van de verpande polis. Zodra die binnen is, laten wij de verpanding op jouw huidige overlijdensrisicoverzekering definitief vervallen.


Het wijzigen van je verpande overlijdensrisicoverzekering

Stel je wilt je iets wijzigen rondom je overlijdensrisicoverzekering, bijvoorbeeld de dekking, looptijd of de tenaamstelling, dan kan dat. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

De wijziging zelf kun je doorgeven bij de verzekeringsmaatschappij. Wij ontvangen graag een kopie van dit bericht, omdat wij akkoord moeten geven op de wijziging. Kunnen we geen akkoord geven, dan krijg je een bericht van ons. De stappen na akkoord, lees je in vraag 2.

Omdat wij pandhouder zijn, zullen wij het verzoek dat je hebt ingediend beoordelen. Als wij akkoord gaan met het verzoek, dan nemen we contact op met de verzekeringsmaatschappij om dit akkoord door te geven en de wijziging te laten door te voeren. Jij krijgt vervolgens van je verzekeringsmaatschappij een bericht in de vorm van een aangepast polisblad. Dit duurt gemiddeld zo’n 3 tot 4 weken.