Afbeelding-looptijdrente-Obvion-pageheader
Hypotheekrente vergelijken? Kijk niet alleen naar de laagste rente. Vraag naar looptijdrente!

Hypotheekrente vergelijken – looptijdrente of aanvangsrente?

Hypotheekrente vergelijken is een van de dingen die je doet als je een huis koopt. Je denkt dan vast dat de laagste rente de beste keuze is voor je portemonnee. Maar wist je dat looptijdrente bij een hypotheek zonder NHG voordeliger kan zijn dan een lage aanvangsrente? Hoe dat kan en wat looptijdrente is, leggen we je graag uit. Lees snel verder.

Aanvangsrente of looptijdrente?

De aanvangsrente is het rentetarief dat je betaalt bij start van je hypotheek. Hoe kan looptijdrente voordeliger zijn dan aanvangsrente?

Dat heeft te maken met de verhouding tussen de hypotheekschuld en de marktwaarde van je woning. Deze verhouding bepaalt bij een hypotheek zonder NHG namelijk in welke tariefgroep je valt. En daarmee hoeveel rente je betaalt.

Tijdens je rentevaste periode los je maandelijks af via een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Daardoor daalt je hypotheekschuld. Kom je in een lagere tariefgroep terecht? Dan kan je rentetarief omlaag. Hierdoor kan looptijdrente voordeliger voor je zijn.

Goed om te weten: bij hypotheken zonder NHG kijken we zelf of de rente tussentijds omlaag kan als de hypotheekschuld daalt. Niet alleen als je maandelijks aflost, ook als je extra aflost. En we passen de rente dan automatisch aan.

Voorbeeld looptijdrente
In dit fictieve voorbeeld gaan we uit van een Compact Hypotheek zonder NHG voor een bedrag van € 250.000, met annuïtaire aflossing, rentevaste peridoe 10 jaar en looptijd 30 jaar. De marktwaarde is € 250.000.
In 2018 mag je tot 100% van de marktwaarde financieren. Je valt dan in de tariefgroep t/m 101% MW. Obvion past automatisch je hypotheekrente aan als de hypotheekschuld (door aflossen) in een lagere tariefgroep terecht komt. De bruto maandlast daalt.

Afbeelding-Voorbeeld-looptijdrente-2018-03

Vraag naar looptijdrente bij je adviseur

Ga je hypotheekrente vergelijken? Vergelijk dan niet alleen de aanvangsrente. De goedkoopste rente bij start van de hypotheek is niet altijd voordeliger voor de hele looptijd. Kijk daarom verder en vraag naar de looptijdrente als je een hypotheek zonder NHG gaat afsluiten. Wil jij én dat droomhuis én niet teveel betalen voor je hypotheek? Vraag dan naar looptijdrente bij je adviseur!

Dat wil ik ook!

Looptijdrente – wat is dat?

De looptijdrente is de gemiddelde rente tijdens de gehele looptijd (30 jaar) van je hypotheek. Daarbij wordt gekeken naar het vervallen van een tariefopslag als de hypotheekschuld daalt. Je rente gaat dan tijdens de looptijd omlaag. Heb je een rentevaste periode korter dan 30 jaar? Dan wordt voor het berekenen van de looptijdrente uitgegaan van het rentepercentage dat hoort bij je eerste rentevaste periode. Je adviseur kan je er meer over vertellen.

Looptijdrente geldt bij ons niet voor een hypotheek met NHG omdat we dan geen tariefopslagen hanteren.

Vijf sterren van MoneyView

Afbeelding-MoneyViewPrijs_2017

De Compact Hypotheek (annuïteitenhypotheek) kreeg van MoneyView voor onderdeel ‘prijs’ de maximale score.

Bij de beoordeling is niet alleen naar de aanvangsrente gekeken, maar  ook naar looptijdrente.


Geselecteerd voor jou