Afbeelding-obvion-hypotheken-wonen

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Hypotheekrenteaftrek: wat geldt er in jouw situatie

Hypotheekrenteaftrek is een veel besproken onderwerp. Dat heeft vooral te maken met de hypotheekregels die sinds 2013 gelden. Daarin staan namelijk verschillende wijzigingen die te maken hebben met de hypotheekrenteaftrek. Interessante informatie, voor de beginnende huizenkoper maar ook voor de verhuizer die van de ene naar de andere koopwoning gaat. Wij snappen dat het veel informatie is. Daarom hebben we op deze pagina handige doorkliks bij elkaar gezet om meer te weten te komen.

  Om te kijken of jij in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek is het allereerst belangrijk om te weten of je voor het eerst een huis koopt om zelf in te gaan wonen of niet. Er gelden namelijk andere regels voor starters met een eigen huis dan voor mensen die al van vóór 2013 een eigen huis hebben en gaan verhuizen.

  Hypotheekrenteaftrek als je voor het eerst een huis koopt

  De informatie rondom starters op de woningmarkt en hypotheekrenteaftrek hebben we voor je opgesplitst in de volgende onderdelen:

  • Hypotheekrenteaftrek: Wat is dit eigenlijk? En hoe kom ik ervoor in aanmerking?
  • Aftrekbare kosten: Als ik een huis koop, zijn er dan bepaalde kosten die ik eenmalig kan aftrekken van de belasting? Let op: dit huis moet je ook gebruiken als hoofdverblijf. Een overzicht van alle bijkomende kosten bij de aankoop van een huis vind je op de pagina Kosten koper.

  Hypotheekrenteaftrek als je een volgend huis koopt

  Had je vóór 1 januari 2013 al een eigenwoningschuld (dat is het deel van je hypotheek dat betrekking heeft op je eigen woning en waarover je rente mag aftrekken)? Dan kan voor jou het overgangsrecht gelden wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwe koopwoning. De informatie voor overstappers hebben we opgesplitst in de volgende onderdelen:

  • Overgangsrecht: Wat houdt dat precies in? En wat betekent dit voor de bestaande hypotheek?
  • Kapitaalverzekering eigen woning: Is er een kapitaalverzekering gekoppeld aan jouw hypotheek (zoals het geval is bij een spaar- of levenhypotheek), hoe zit het dan met de hypotheekrenteaftrek als je wilt oversluiten? En kun je zaken nog gemakkelijk wijzigen?
  • Hypotheekregels: Wat gebeurt met de hypotheekrenteaftrek als je tijdelijk twee woningen hebt? En wat als je de bestaande hypotheek wilt oversluiten? Of als je extra wilt aflossen?
  Tip

  Tip! Wil je weten hoeveel hypotheek jij kunt krijgen? Kijk dan hier voor een indicatie voor jouw maximale hypotheek.