Afbeelding-huis-kopen-pageheader

Huis kopen

Hoe wil jij wonen? Obvion maakt je mogelijkheden inzichtelijk.

Kapitaalverzekering Eigen Woning

Een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) is een spaar- of beleggingshypotheekverzekering die je in de toekomst kunt gebruiken voor het terugbetalen van je hypotheek. Lees welke mogelijkheden je nog hebt met zo'n verzekering.

  Kapitaalverzekering eigen woning, wat kun je nog?

  De regels zijn sinds 1 januari 2013 niet alleen aangepast voor de kapitaalverzekering eigen woning (KEW) maar ook voor de spaarrekening eigen woning (SEW) en beleggingsrecht eigen woning (BEW).

  Wat kun je niet meer

  • Sinds 1 januari 2013 is het niet meer mogelijk een KEW, SEW of BEW te sluiten in box 1. (box 1 Inkomstenbelasting: fiscaal voordelig vermogen opbouwen om eigenwoningschuld af te lossen). Een KEW, SEW of BEW die na 31 december 2012 worden gesloten, vallen in box 3 en worden meegerekend voor je eventuele vermogensrendementsheffing.
  • Heb je een KEW, SEW of BEW in box 3 van vóór 1 januari 2013? Dan kun je deze sinds 1 april 2013 niet meer omzetten naar box 1.

  Wat kun je wel nog

  • Heb je een bestaande KEW, SEW of BEW? Je kunt de hypotheek eerder terugbetalen met het opgebouwde kapitaal en je kunt oversluiten naar een andere geldverstrekker. Op deze pagina vertellen we je er meer over.
  • Ga voor persoonlijk advies Je adviseur kan je uitleggen welke wijzigingen in jouw specifieke situatie wel of niet mogelijk zijn. En hij vertelt je wat de financiële gevolgen voor jou zijn.

  Wat kun je wel nog?

  Je hebt nog enkele mogelijkheden met je bestaande KEW, SEW of BEW:

  Heb je een (bank)spaarhypotheek zonder NHG? Dan kun je ervoor kiezen om de opgebouwde spaarwaarde te gebruiken om in een lagere tariefgroep terecht te komen. En dan gaat je maandelijkse rentebedrag omlaag. Maar omdat hypotheekrente en spaarrente aan elkaar zijn gekoppeld, gaat de inleg voor de bankspaarrekening / de premie van de spaarhypotheekverzekering omhoog.

  Klik door voor alle informatie over het salderen van de spaarwaarde: de voor- en nadelen en hoe je dit regelt.

  Lees meer over het salderen van je spaarwaarde

  Goed om te weten:
  Zorgt jouw adviseur er voor dat wij het aanvraagformulier uiterlijk vijf werkdagen voor het einde van de maand ontvangen? Dan activeren wij het salderen van de spaarwaarde per de eerste van de volgende
  maand.

  Je kunt het opgebouwde kapitaal meteen laten uitkeren om je hypotheek terug te betalen. Deze uitkering is belastingvrij tot een bepaald maximum per begunstigde/rekeninghouder. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie over het maximum bedrag.

  Dit is mogelijk omdat sinds 1 april 2017 de fiscale minimumtermijnen zijn vervallen. Je weet misschien nog dat je het opgebouwde kapitaal van een KEW, SEW en BEW belastingvrij mocht gebruiken voor het terugbetalen van je hypotheek onder voorwaarde dat je minimaal 15 of 20 jaar jaarlijks premies betaalde.

  Let op: Je kunt niet gedeeltelijk laten uitkeren. De uitkering mag je alleen gebruiken voor het terugbetalen van je hypotheek.

  Waar moet je rekening mee houden?

  • Kun je het opgebouwde kapitaal boetevrij terugbetalen? Dat verschilt per geldverstrekker. Meestal mag je tussentijds 10% of 20% zonder vergoeding extra terugbetalen op je hypotheek. Betaal je meer terug, dan kan het zijn dat je wel een vergoeding moet betalen. Bij Obvion mag je de uitkering van een spaarverzekering altijd boetevrij terugbetalen.
  • Hoe lang loopt je KEW, SEW of BEW al? Vooral in de eerste jaren bouw je nog niet zoveel kapitaal op omdat eerst de kosten worden verwerkt. Als je de verzekering stopzet, wordt het opgebouwde kapitaal uitgekeerd. Dat is vaak lager dan de waarde op de einddatum.
  • Hoe betaal je het eventuele restant van je hypotheek terug? Met de uitkering van je KEW, SEW of BEW betaal je je spaar- of levenhypotheek terug. Als de uitkering niet hoog genoeg is, betaal je de hypotheek dus niet geheel terug. Welke hypotheekvorm kies je dan? Ga je dan voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek?

  Vraag advies

  Heb je interesse om je KEW, SEW of BEW versneld uit te laten keren? Bespreek eerst je mogelijkheden en de gevolgen met je hypotheekadviseur. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt.

  Zoek een adviseur bij jou in de buurt

  Je kunt een bestaande KEW, SEW of BEW onder voorwaarden oversluiten naar een andere bank of verzekeraar.

  Dat klinkt als een aantrekkelijke optie: oversluiten en profiteren van de lage hypotheekrente. Maar waar moet je rekening mee houden? En wat zijn de fiscale gevolgen? Je kunt hierover het beste contact opnemen met je financieel adviseur.

  Op de website van de Belastingdienst vind je uitgebreide informatie over een kapitaalverzekering eigen woning.

  Vraag advies voor je een beslissing neemt

  Ga naar je hypotheekadviseur om je mogelijkheden te bespreken. Zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Zoek een adviseur bij jou in de buurt.

  Zoek adviseur