Welke hypotheekvorm je kiest, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek los je –zoals de naam al aangeeft- niet af gedurende de looptijd. Je betaalt maandelijks alleen rente. We leggen je graag uit wat de voor- en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek zijn.

Let op! Sinds 1 januari 2013 gelden er nieuwe fiscale regels rondom het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Als je nu een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit, dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek, tenzij je in aanmerking komt voor het overgangsrecht.

Lees meer over het overgangsrecht

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je iedere maand alleen een bedrag aan rente. Je lost niks af aan je hypotheek. Hierdoor zijn je maandlasten lager dan bij andere hypotheekvormen, maar dat betekent wel dat je hypotheekschuld tijdens de hele looptijd gelijk blijft. Je zult het gehele hypotheekbedrag aan het einde van de looptijd in één keer moeten terugbetalen. Bijvoorbeeld met de opbrengst van de verkoop van je woning of met een zelf opgebouwd spaartegoed. Als je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek wil afsluiten, mag je maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij financieren. Je hebt dan geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Tip

TIP! Laat een hypotheekadviseur je meer uitleggen over de aflossingsvrije hypotheek. Vind hier een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Alles over de aflossingsvrije hypotheek

  Wil je weten wat de plus- en minpunten van een aflossingsvrije hypotheek zijn? Of ben je nieuwsgierig naar de kosten en voorwaarden? Hieronder zetten we het op een rij. 

  Waarom zou je kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek? Lees wat de voor- en nadelen van deze hypotheekvorm zijn.

  Voordelen

  • Een lager maandbedrag.
  • Gelijke bruto maandlasten tijdens de gekozen rentevaste periode.
  • Hypotheekrenteaftrek, mits je in aanmerking komt voor het overgangsrecht.

  Nadelen

  • De hypotheekschuld blijft de hele looptijd gelijk, je lost niets af.
  • Je moet de hypotheekschuld aan het einde in één keer terugbetalen.
  • Je bouwt geen vermogen op met een aflossingsvrije hypotheek.
  • Geen hypotheekrenteaftrek als je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit na 2013.

  Bij Obvion hebben we drie verschillende hypotheekproducten, elk met eigen kenmerken en tarieven. Je kunt uit al deze producten kiezen. Wil je weten welk product het beste bij jouw wensen past? Je kunt hier de hypotheekproducten van Obvion vergelijken.

  Als je een hypotheek afsluit, krijg je te maken met diverse bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan advieskosten, taxatiekosten, notariskosten en premies voor verzekeringen.

  Op de pagina ‘kosten koper' zetten we alles voor je op een rij.

  Ook is het belangrijk om je te verdiepen in de voorwaarden van je hypotheek. Kun je bijvoorbeeld boetevrij aflossen als je je huis verkoopt? Of kun je vervroegd aflossen? En zo ja: dien je dan een boete te betalen? Lees het in onze actuele voorwaarden.

  Op de pagina actuele hypotheekrente vind je de actuele tarieven. Kies eerst ‘aflossingsvrij’ als aflosvorm en je ziet de tarieven voor de aflossingsvrije hypotheek.

  Hoe de hypotheekrente van Obvion is samengesteld, lees je op ‘uitleg hypotheekrente.’

  Aflossingsvrije hypotheek aflossen

   Wil je aflossen op je aflossingsvrije hypotheek? Op extra aflossen vind je meer informatie over jaarlijks en maandelijks extra aflossen.

   Wil je overstappen naar een hypotheek met een andere vorm van aflossen? Kijk dan op hypotheekvorm wijzigen.

   Vraag altijd advies aan een onafhankelijk adviseur wat verstandig is in jouw situatie. .

   Vind een adviseur

   Vind een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt