Afbeelding-hypotheekvormen-obvion

Hypotheekvormen

Welke hypotheekvorm je kiest, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek los je niet af tijdens de looptijd. We vertellen je graag welke mogelijkheden je hebt met een aflossingsvrije hypotheek.

Ben jij een van de meer dan een miljoen Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek? Weet je al hoe je deze hypotheek gaat aflossen aan het einde van de looptijd?

Word aflossingsblij door nu even tijd te nemen en je opties te bekijken!

Kenmerken aflossingsvrije hypotheek

  • Je betaalt maandelijks alleen rente, geen aflossing
  • Je maandlasten zijn daardoor lager dan bij andere hypotheekvormen
  • Je hypotheekschuld blijft tijdens de hele looptijd gelijk

Waar loop je tegen aan met een aflossingsvrije hypotheek?

Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, zijn er een aantal situaties waar je het beste nu even bij stil kunt staan. Zodat je weet of je ook later je hypotheeklasten kunt blijven betalen. En in je huis kunt blijven wonen. Kleine moeite, toch? Waar kun je mee te maken krijgen:

Wat je leent, betaal je terug. Aan het einde van de looptijd moet je dus de aflossingsvrije hypotheek aflossen.  

Dat kun je bijvoorbeeld doen met een zelf opgebouwd spaartegoed. Of met de opbrengst van de verkoop van je woning.

Als de hypotheekrente vervalt, stijgen je netto hypotheeklasten. Kun je deze dan blijven betalen?  Je kunt erover denken om nu al te beginnen met het verlagen van je hypotheekschuld, bijvoorbeeld door extra af te lossen.

Goed om te weten
De hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar als je aan de voorwaarden voldoet. De ‘teller’ gaat lopen vanaf de eerste keer dat je hypotheekrenteaftrek krijgt. Voor hypotheken die zijn afgesloten vóór 1 januari 2001 geldt dat de termijn van 30 jaar is ingegaan op 1 januari 2001.

Je pensioen lijkt misschien nog ver weg. Toch is het goed om er nu al over na te denken. Als je met pensioen gaat, is je inkomen waarschijnlijk lager dan je huidige inkomen. Dan kun je met een aantal zaken te maken krijgen, zoals:

  • Je hebt minder inkomen terwijl de hypotheeklasten gelijk blijven.
  • Je hebt minder te besteden omdat de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar vervalt.

Tip Wij bieden senioren ruimere acceptatieregels voor de financiering van hun volgende koophuis.

Afbeelding-zoek-adviseur

Wat is verstandig in jouw situatie?
Vraag persoonlijk advies!

Ook al denk je dat je alles goed hebt geregeld, toch is het verstandig om advies te vragen. Zodat je zeker weet dat jij op de toekomst bent voorbereid.

Zoek een adviseur in de buurt

Wat kun je nu al doen?

Wil je alvast beginnen met het verlagen van je hypotheekschuld? Goed idee. Dit zijn je mogelijkheden:

  • Extra aflossen waardoor de hypotheekschuld aan het einde van de looptijd lager is. Je kunt bij ons ook maandelijks extra aflossen.
  • Hypotheekrente verlagen door bijvoorbeeld rentemiddeling of hypotheekrente afkopen. Het bedrag dat je per maand minder aan rente betaalt, zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken om maandelijks extra af te lossen op je hypotheek.
  • Hypotheekvorm wijzigen naar annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen bestaat je maandbedrag uit rente én aflossing.
Tip

Automatisch lagere rente

Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kun je door extra aflossen ook de hypotheekrente verlagen. Want als je hypotheekschuld daalt, kun je in een lagere tariefgroep terecht komen.

Obvion past in dat geval automatisch je hypotheekrente aan

Veelgestelde vragen over aflossingsvrije hypotheken

Wij werken op dit moment aan nieuw beleid voor hypotheken die het einde van de looptijd bereiken.

Daarbij kijken we naar jouw situatie: je inkomen, de waarde van je huis, de hoogte van het hypotheekbedrag.

Wij werken op dit moment aan nieuw beleid voor hypotheken die het einde van de looptijd bereiken.

Daarbij kijken we naar jouw situatie: je inkomen, de waarde van je huis, de hoogte van het hypotheekbedrag.

Via MijnObvion kun je jouw hypotheekgegevens zien zoals de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek.

Heb je nog geen account voor MijnObvion? Je kunt binnen 10 minuten eenvoudig zelf een account maken.

Wil je voor het eerst een hypotheek bij Obvion afsluiten? Voor je nieuwe huis of omdat je jouw hypotheek wilt oversluiten naar Obvion? Dan mag je bij Obvion maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij financieren.

Overgangsrecht

Had je op 1 januari 2013 al een aflossingsvrije hypotheek? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor het overgangsrecht. Je behoudt dan je hypotheekrenteaftrek als je opnieuw een aflossingsvrije hypotheek afsluit. In dat geval mag je bij Obvion maximaal 50% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij financieren, maar niet meer dan het bedrag van je eigenwoningschuld op 31 december 2012.

Kosten

Als je een hypotheek afsluit, krijg je te maken met diverse bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan advieskosten, taxatiekosten, notariskosten en premies voor verzekeringen. Op de pagina ‘kosten koper' zetten we alles voor je op een rij.

Voorwaarden

Ook is het belangrijk om je te verdiepen in de voorwaarden van je hypotheek. Kun je bijvoorbeeld boetevrij aflossen als je je huis verkoopt? Of kun je vervroegd aflossen? En zo ja: dien je dan een boete te betalen? Lees het in onze actuele voorwaarden.