Afbeelding-hypotheekvormen-obvion

Hypotheekvormen

Welke hypotheekvorm je kiest, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

SpaarGerusthypotheek

Met de SpaarGerusthypotheek (bankspaarhypotheek) kies je voor de zekerheid om aan het einde van de looptijd je hypotheek volledig af te lossen. Op deze pagina lees je meer over deze hypotheekvorm en de voor- en nadelen.

Wat is een SpaarGerusthypotheek?

De Obvion SpaarGerusthypotheek bestaat uit twee delen: een hypotheek bij Obvion en een bankspaarrekening bij Rabobank Nederland. Tijdens de looptijd van de lening los je niets af. Dit doe je aan het einde van de looptijd. Iedere maand betaal je rente over de hypotheek en leg je een bedrag in op je bankspaarrekening (de spaarinleg).

De rente die je krijgt op je bankspaarrekening is even hoog als de hypotheekrente die je betaalt zolang de bankspaarrekening gekoppeld is aan de SpaarGerusthypotheek. Hierdoor heb je aan het einde van de looptijd genoeg gespaard om je hypotheek in één keer af te lossen.

Tip

Let op: Het is niet mogelijk om een nieuwe SpaarGerusthypotheek af te sluiten.

SpaarGerusthypotheek en hypotheekrenteaftrek

Wil je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek? Dan kun je alleen kiezen voor een SpaarGerusthypotheek als je een lopende bankspaarrekening Eigen Woning (SEW), Beleggingsrekenng Eigen Woning (BEW) of Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) hebt en deze wilt oversluiten naar Obvion. Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je jouw huidige KEW, SEW of BEW inbrengen zonder er belasting over te betalen. Dit heeft te maken met aangepaste fiscale hypotheekregels die sinds 1 januari 2013 gelden.

Lees meer over het overgangsrecht hypotheek

Alles over de SpaarGerusthypotheek

Wil je weten wat de plus- en minpunten van een SpaarGerusthypotheek zijn? Of ben je nieuwsgierig naar de kosten en voorwaarden? Hieronder zetten we het op een rij. 

Waarom zou je kiezen voor een SpaarGerusthypotheek? Lees wat de voor- en nadelen van deze hypotheekvorm zijn.

Voordelen

  • Optimaal belastingvoordeel, indien je voldoet aan de fiscale voorwaarden.
  • Gegarandeerd doelkapitaal: aan het einde van de looptijd los je de SpaarGerusthypotheek in één keer af met het opgebouwde spaartegoed.

Nadelen

  • Je lost niets af tijdens de looptijd van je hypotheek.
  • De hoogte van je SpaarGerusthypotheek is beperkt. Je kunt namelijk een bedrag lenen dat zo hoog is als je eigenwoningschuld op 31 december 2012. Dit heeft te maken met de gewijzigde hypotheekregels en het overgangsrecht dat sinds 2013 van toepassing is.

Bij Obvion hebben we drie verschillende hypotheekproducten, elk met eigen kenmerken en tarieven. Je kunt uit al deze producten kiezen. Wil je weten welk product het beste bij jouw wensen past? Je kunt hier de hypotheekproducten van Obvion vergelijken.

Je hebt de hypotheek terug betaald, je Bankspaarrekening SpaarGerust blijft doorlopen. Dit noemen wij de verhuisregeling. De verhuisregeling houdt bij ons in dat deze bankspaarrekening (die is gesloten bij Rabobank) kan doorlopen zonder dat deze aan een hypotheek is gekoppeld tot 31 december van het jaar volgend op het huidig kalenderjaar..

Koppel je de Bankspaarrekening SpaarGerust niet aan een nieuwe hypotheek voor 31 december van het jaar volgend op het huidig kalenderjaar? Dan kun je geen gebruik meer maken van de fiscale voordelen van deze bankspaarrekening.

Als je Bankspaarrekening SpaarGerust in de verhuisregeling zit, is er geen koppeling meer tussen de SpaarGerusthypotheek bij Obvion en de Bankspaarrekening bij Rabobank. Hierdoor valt het tegoed op je bankspaarrekening onder het depositogarantiestelsel. We leggen je hieronder uit wat dat betekent.

Depositogarantiestelsel, wat is dat?

De wet bepaalt dat alle banken met een eigen bankvergunning deelnemen aan het depositogarantiestelsel (DGS). De Nederlandsche Bank (DNB) voert deze regeling uit. Komt jouw bank in de problemen, dan garandeert het DGS dat je (een deel van) jouw betaal- en spaartegoed vergoed krijgt. De DNB stelt het depositogarantiestelsel in werking als een bank niet aan haar verplichtingen kan voldoen.

Je krijgt een vergoeding voor het totaal van jouw rekeningen tot een maximum van € 100.000 per rekeninghouder per bank. Dit zijn de voorwaarden:

  • de bank valt onder het DGS
  • de rekening/het product/het tegoed valt onder het DGS
  • de rekeninghouder kan aanspraak maken op een vergoeding onder het DGS

Jouw bankspaarrekening loopt bij Rabobank. De Rabobank valt onder het DGS. Op de website van Rabobank lees je alles over het depositogarantiestelsel.

Naar ‘Depositogarantiestelsel’ van Rabobank

Bankspaarrekening wel gekoppeld aan lening bij Obvion? Geen DGS

Zolang je Bankspaarrekening SpaarGerust wel is gekoppeld aan een lening bij Obvion, valt deze bankspaarrekening niet onder het depositogarantiestelsel. Als de Rabobank dan haar verplichtingen niet meer kan nakomen, wordt het tegoed op de Bankspaarrekening SpaarGerust verrekend met de lening die je bij Obvion hebt. Hierdoor daalt je schuld bij Obvion.

Je hebt geen eigen woning meer en de hypotheek is terugbetaald. Je wilt je Bankspaarrekening SpaarGerust (die is gesloten bij Rabobank) nog laten doorlopen, omdat je deze in de toekomst wellicht weer wilt koppelen aan een nieuwe Eigenwoningschuld. Dit noemen wij de verhuisregeling.

Tijdens de verhuisregeling blijf je de maandelijkse inleg betalen en ontvang je een variabele rente over het opgebouwde tegoed. De verhuisregeling eindigt op 31 december van het jaar volgend op het huidig kalenderjaar.

Is de Bankspaarrekening SpaarGerust na deze periode nog niet gekoppeld? Dan kun je deze rekening nooit meer kwalificeren als Spaarrekening Eigen Woning (SEW). Woon je op dat moment in het buitenland, dan is de CRS of FATCA wetgeving op jou van toepassing.

Wat is CRS (Common Reporting Standard)?

De Nederlandse overheid werkt samen met andere landen om belastingontduiking tegen te gaan. Daarom is Rabobank wettelijk verplicht aan de Nederlandse Belastingdienst door te geven in welk land je fiscale woonplaats is en om je tegoeden door te geven.

Naar 'Fiscaal inwonerschap' van RabobankBen je Amerikaans staatsburger of inwoner van Amerika? Dan is de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) voor jou van toepassing.

Wat is FATCA?

FATCA richt zich, net als CRS, op het tegengaan van belastingontduiking door Amerikaans belastingplichtigen (‘US persons’). FATCA verplicht financiële instellingen om tegoeden die door Amerikaans belastingplichtigen worden aangehouden bij financiële instellingen buiten de Verenigde Staten, door te geven aan de IRS (Internal Revenu Service). Daarom geeft de Rabobank gegevens van klanten die als US Person kwalificeren door aan de Nederlandse Belastingdienst. De Belastingdienst geeft deze gegevens door aan de IRS.

Naar 'Fiscaal inwonerschap' van Rabobank

Als je een hypotheek afsluit, krijg je te maken met diverse bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan advieskosten, taxatiekosten, notariskosten en premies voor verzekeringen.

Op de pagina ‘kosten koper' zetten we alles voor je op een rij.

Ook is het belangrijk om je te verdiepen in de voorwaarden van je hypotheek. Kun je bijvoorbeeld boetevrij aflossen als je je huis verkoopt? Of kun je vervroegd aflossen? En zo ja: dien je dan een boete te betalen? Lees het in onze actuele voorwaarden.

Tip

Let op! In de SpaarGerusthypotheek zit standaard geen aparte uitkering bij overlijden. Bij een hypotheek boven 80% van de marktwaarde van de woning is een extra overlijdensrisicoverzekering verplicht.

Kies voor onafhankelijk advies

Een hypotheek kies je niet voor even. Daarom vinden wij het belangrijk dat je je goed laat informeren én adviseren. Een onafhankelijke hypotheekadviseur is hierin volgens ons een goede gids. Daarom gebeurt het afsluiten van een hypotheek bij ons altijd via deze weg. Nieuwsgierig waar in jouw buurt een expert kunt vinden? Vul hieronder je postcode of woonplaats in en vind.

Zoek adviseur