Heb jij al nagedacht over morgen? Obvion denkt graag met je mee.

Hypotheek zonder vast contract

‘Kan ik een hypotheek krijgen zonder vast contract?’ Dat is een veelgehoorde vraag onder zzp-ers, ondernemers, uitzendkrachten of andere mensen die geen vast dienstverband hebben. Wat is er mogelijk? En waar moet je op letten? Hieronder zetten we verschillende zaken op een rij. Want vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Huis kopen zonder vast contract: wat zijn jouw mogelijkheden

Ook als je geen vast contract hebt, biedt Obvion je mogelijkheden voor het sluiten van een hypotheek. Welk soort dienstverband je hebt, speelt een belangrijke rol voor het berekenen van je inkomen. Als flexwerker kun je ook gebruik maken van:

 • Perspectiefverklaring Een perspectiefverklaring betekent dat naast je inkomen ook het arbeidsperspectief meeweegt bij het verstrekken van een hypotheek. Hierbij kijkend naar je opleiding, werkervaring, functie en de arbeidsmarktsituatie.
 • Pilot Arbeidsmarktscan Met behulp van een tool bereken je jouw kansen op de arbeidsmarkt voor de komende 5 jaar. Hierbij kijkend naar je opleiding, werkervaring, functie en de arbeidsmarktsituatie. Jouw kansen op de arbeidsmarkt worden uitgedrukt in een cijfer tussen 0 en 100.

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen, is o.a. afhankelijk van je inkomen. Heb je een tijdelijk contract of ben je flexwerker? Op deze pagina vertellen we hoe we dan je inkomen berekenen. Ook voor zzp-er / ondernemer zijn er mogelijkheden. Lees hier hoe je als zzp-er in aanmerking komt voor een hypotheek.

Hypotheek als flexwerker afsluiten bij Obvion?

Dan is het fijn om te weten dat wij ervaring hebben in hypotheken voor mensen met een flexibel inkomen. Immers, wij hebben samen met Randstad de perspectiefverklaring ontwikkeld. Ook al heb je geen vast contract, je krijgt bij ons dezelfde service als anderen, zoals:

 • Je ouders kunnen je helpen bij het kopen van een eigen huis. Door garant te staan voor de hypotheek.
 • Hypotheek zonder NHG? Wij passen automatisch de hypotheekrente aan als je tijdens de looptijd in een lagere risicoklasse terecht komt. Wel zo handig!
 • Je krijgt hulp als het financieel even tegenzit, bijvoorbeeld als je werkloos wordt. Met hulpmiddelen zoals RenteParkeren of een BudgetPlanner helpen we je weer op weg.

Ontdek al onze pluspunten

Sytze was een van de eerste flexwerkers die met de perspectiefverklaring een huis kocht. Nieuwsgierig naar zijn ervaring? Lees zijn verhaal!


Vraag deskundig advies

Voor het aanvragen van je hypotheek heb je deskundig advies nodig. Van een professional die je helpt met al je vragen. Wij werken samen met geselecteerde onafhankelijke adviseurs. Zoek er een bij jou in de buurt.

Zoek adviseur

Kan ik een hypotheek krijgen zonder vast contract?

Je bent niet de enige die geen vast contract heeft. Op dit moment heeft namelijk ongeveer een derde van de beroepsbevolking geen vast contract. Wij kijken samen met jou of ook jij de mogelijkheid hebt om een hypotheek af te sluiten. Hieronder kun je lezen hoe we jouw inkomen berekenen.

Hoe bereken je het inkomen voor een hypotheek zonder vast contract?

De hoogte van je inkomen bepaalt mee hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Het soort dienstverband speelt daarbij een belangrijke rol.

Je hebt een tijdelijk of flexibel contract als je uitzendwerk of seizoenswerk doet. Of als je een nulurencontract of oproepcontract hebt. Heb je een tijdelijk contract, dan bepalen we je inkomen aan de hand van het gemiddelde van de voorgaande drie kalenderjaren. Is je inkomen in het laatste kalenderjaar lager dan het gemiddelde? Dan gaan we uit van het lagere bedrag.

Werk je pas twee jaar zonder vast contract? Dan accepteren we voor het 3e kalenderjaar een prognose van je inkomen door je werkgever. We berekenen dan eerst het gemiddelde van je inkomen over de afgelopen 2 kalenderjaren en de prognose van je inkomen. Dat zetten we af tegen je huidige inkomen. Het laagste geldt.

Gebruik onze rekenmodule maximale hypotheek en reken uit hoeveel hypotheek je kunt krijgen als je geen vast contract hebt.

Heb je een tijdelijk contact en kom je in aanmerking voor een vast contract? Als je een intententieverklaring van je werkgever krijgt, dan gaan we uit je huidige inkomen.

In een intentieverklaring moet staan dat je eerst volgende contract een vast arbeidscontract is. Als je blijft functioneren zoals je nu doet en de omstandigheden van het bedrijf niet veranderen.

Tot nu toe was de perspectiefverklaring alleen toegankelijk voor flexwerkers (uitzendkrachten) bij Randstad, Tempo-Team en Yacht.

Vanaf 1 januari 2017 kun je ook in aanmerking komen voor een perspectiefverklaring als je werkt bij Adecco (met labels Ajilon, Badenoch & Clark, Pontoon en Lee Hecht Harrison), Driessen HRM, Faber Personeelsdiensten, HappyNurse, Timing Uitzendteam, YoungCapital, Actief Werkt!, OTTO Work Force en ManpowerGroup.

Als je een hypotheek aanvraagt met een perspectiefverklaring, betekent dit dat naast je huidige inkomen ook jouw arbeidsperspectief meeweegt bij het verstrekken van een hypotheek. Je huidige inkomen telt mee alsof je een vast dienstverband hebt.

  Lees meer over de perspectiefverklaring

  De arbeidsmarktscan is een tool die jouw kansen op de arbeidsmarkt berekent voor de komende 5 jaar. Jouw kansen op de arbeidsmarkt worden uitgedrukt in een cijfer tussen 0 en 100. Zo krijg jij inzicht in jouw kansen op de arbeidsmarkt. Tijdens de pilot kun je alleen via de kantoren van Hypotheekshop en Huis & Hypotheek een hypotheek met arbeidsmarktscan bij ons aanvragen.

  Wie kan een arbeidsmarktscan aanvragen?

  Je kunt een arbeidsmarktscan aanvragen als je uitzendkracht / flexwerker bent. Je moet wel minimaal een jaar hebben gewerkt.

  Welke informatie biedt de arbeidsmarktscan?

  Met de arbeidsmarktscan krijg je jouw huidige score op de arbeidsmarkt. De score geeft inzicht in hoeveel maanden iemand met jouw profiel naar een baan zal moeten zoeken als je nu werkloos wordt. Je hoort hoe je jouw kansen kunt vergroten door meer flexibiliteit zoals langere reistijd of het aantal uren/dagen per week. Ook krijg je advies hoe je het beste naar een baan kunt zoeken, als dat nodig is.

  Hypotheek aanvragen met arbeidsmarktscan

  Met de arbeidsmarktscan (score 80 – 100) kom je eerder in aanmerking voor een hypotheek. Of je echt een hypotheek kunt afsluiten, is ook nog afhankelijk van andere zaken zoals bijvoorbeeld je inkomen en de waarde van je woning. Je huidige inkomen telt dan mee alsof je een vast dienstverband hebt.

  Tijdens de pilot kun je alleen terecht bij hypotheekadviseurs van De Hypotheekshop of Huis & Hypotheek. Zoek een hypotheekadviseur bij jou in de buurt en laat hem uitleggen wat jouw mogelijkheden zijn. De adviseur helpt je om een hypotheek aan te vragen die past bij jouw persoonlijke situatie.

  Wat is het verschil tussen de perspectiefverklaring en de arbeidsmarktscan?

  De perspectiefverklaring is een manier om inzicht te krijgen in het toekomstperspectief van jouw arbeidskansen. Een persoonlijk gesprek is onderdeel van de beoordeling. De perspectiefverklaring kun je bij een beperkt aantal uitzendorganisaties aanvragen. Met een perspectiefverklaring kom je ook in aanmerking voor een hypotheek met NHG.

  De arbeidsmarktscan is vergelijkbaar met de perspectiefverklaring. Op basis van een door jou ingevulde vragenlijst, je opleiding en werkervaring wordt een score berekend. Hiermee krijg je inzicht in je toekomstige kansen op de arbeidsmarkt. Een score tussen 80 – 100 weegt mee in de beoordeling van je hypotheekaanvraag.

  Lees meer over de arbeidsmarktscan

  Tip

  Twijfel je of een huis wilt kopen zonder dat je een vast contract hebt? Misschien dat dit overzicht van voor- en nadelen je kan helpen.

  Anderen bekeken ook