Afbeelding-financien-en-hypotheek

Wijzigt je situatie?

Kijk naar wat financieel wél kan, vaak is meer mogelijk dan je denkt.

Terugbetalen uitgestelde maandlasten

Als gevolg van de crisis rondom het coronavirus, heeft u een aantal maanden uitstel van betaling van de maandlasten voor uw hypotheek aangevraagd en gekregen. Die maanden zijn (bijna) voorbij. Wat gaat er nu gebeuren?

Betaling reguliere maandlasten gaat weer van start

We gaan de reguliere maandlast weer van uw rekening incasseren. Hiermee starten we op de voorlaatste werkdag van de maand nadat de afgesproken periode van uitstel van betaling voorbij is. Eindigt de afgesproken periode bijvoorbeeld op 31 mei, dan is de eerste reguliere incasso op de voorlaatste werkdag van juni.

Goed om te weten
Heeft u nog steeds financiële problemen als gevolg van de coronacrisis? Neem dan contact op met onze afdeling Bijzonder Beheer via telefoon 088 1470 227 om uw situatie en de mogelijkheden te bespreken

Terugbetaalregeling voor uitgestelde maandlasten

De maandlasten die u niet heeft betaald, blijft u aan ons verschuldigd. Hierdoor heeft u nu een betalingsachterstand. Wij geven u de mogelijkheid deze betalingsachterstand over een ruimere periode terug te betalen.

Voor de terugbetaalregeling van het totaalbedrag van de uitgestelde maandlasten brengen we namelijk de betalingsachterstand onder in een apart leningdeel van uw hypotheek. De eerste 2 jaar hoeft u nog niet terug te betalen op de terugbetaalregeling, het mag wel. Over de terugbetaalregeling betaalt u géén extra rente of boeterente. De ingangsdatum van het leningdeel bevestigen we schriftelijk aan u.

Belangrijkste kenmerken terugbetaalregeling

  • De terugbetaalregeling heeft de hoogte van het totaalbedrag van de uitgestelde maandlasten.
  • De looptijd van het leningdeel is 5 jaar bij 3 maanden uitstel van betaling. En 8 jaar bij 6 maanden uitstel van betaling.
  • De eerste 2 jaar hoeft u nog niet terug te betalen, het mag wel.
  • Na deze 2 jaar start het terugbetalen. U betaalt een vast bedrag per maand, gelijk aan het totaalbedrag van de uitgestelde maandlasten gedeeld door 36 (bij looptijd van 5 jaar) of 72 (bij looptijd van 8 jaar)
  • U betaalt géén extra rente of boeterente. Wat u betaalt vermindert dus meteen uw betalingsachterstand.
  • De terugbetaalregeling is in december ook zichtbaar in MijnObvion, net als uw andere hypotheekgegevens.

Voorbeeld bij 3 maanden uitstel van betaling

U heeft een totale achterstand van
€ 3.500 als gevolg van bijvoorbeeld 3 maanden uitstel van betaling.

Per oktober 2020 wordt de betalingsachterstand ondergebracht in de terugbetaalregeling.

  • Tot en met september 2022 hoeft u niet terug te betalen op de terugbetaalregeling. Het mag wel, want het is verstandig de achterstand zo snel mogelijk terug te betalen om zo uw maandlasten vanaf jaar 3 te verlagen.
  • Van oktober 2022 tot en met oktober 2025 gaat u de achterstand terugbetalen.
  • De maandlast wordt dan € 97,22 (€ 3.500 gedeeld door 36 maanden)

Extra terugbetalen kan altijd

Bent u eerder in de gelegenheid om de betalingsachterstand terug te betalen? Dat mag altijd en is vergoedingsvrij (boetevrij). Een extra terugbetaling regelt u eenvoudig via MijnObvion.

LET OP Zolang er sprake is van een terugbetaalregeling, verrekenen we alle extra terugbetalingen eerst met de openstaande betalingsachterstand.

Hoe regel ik de terugbetaalregeling?

U hoeft dit niet zelf te regelen. We sturen u een brief waarin de terugbetaalregeling is verwerkt. Zo weet u precies welke achterstand u moet terugbetalen en vanaf wanneer.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

Nee, voor dit leningdeel geldt een standaard terugbetaalmethode: elke maand hetzelfde bedrag, gelijk aan het totaalbedrag van de uitgestelde maandlasten gedeeld door 36 (uitgaande van een uitstel van betaling van 3 maanden). U betaalt géén extra rente of boeterente.

Dit leningdeel kunt u niet wijzigen.

Nee, in deze specifieke situatie blijven uw huidige Algemene Voorwaarden gewoon van toepassing.

De uitgestelde rente van de maandlast (die onderdeel is van de betalingsachterstand) is aftrekbaar in 2020 conform de reguliere fiscale regels. Dit omdat de betalingsachterstand dit jaar nog wordt omgezet in een terugbetaalregeling.

Heeft u een hypotheek afgesloten vanaf 1 januari 2013 (zonder recht op het overgangsrecht)? Het Kabinet heeft op 24 april 2020 besloten dat de opgelopen betalingsachterstand* dan mag worden terugbetaald binnen maximaal de resterende looptijd van de oorspronkelijke 360 maandstermijn van de lening met behoud van het recht op hypotheekrenteaftrek.

*Betalingsachterstand die is ontstaan door het tijdelijk uitstellen van de betaling van de maandlasten als gevolg van de crisis rondom het coronavirus.

Door het uitstellen van de betaling gedurende maximaal 3 maanden krijgt u een geoorloofde betalingsachterstand. Is er geen sprake van een andere lopende achterstand? Dan hoeven wij deze regeling niet te melden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.

Loopt de betalingsachterstand als gevolg van het coronavirus meer dan 3 maanden? Dan moeten we deze betalingsachterstand melden bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Als de achterstand wordt omgezet in een terugbetaalregeling dan wordt deze BKR melding volledig verwijderd en is deze niet meer zichtbaar in BKR.