Automatische aanpassing rente bij lagere hypotheekschuld

De rente is afhankelijk van de verhouding tussen je hypotheekschuld en de executiewaarde van je huis (= risicoklasse). Als je hypotheekschuld daalt, kun je in een lagere risicoklasse terecht komen. Door een lagere risicoklasse krijg je lagere individuele risico-opslag en betaal je een lagere rente. En door een lagere hypotheekrente gaat je maandlast omlaag.

Hoe kun je in een lagere risicoklasse terecht komen?

Dit kan door je hypotheekschuld te verlagen. Bijvoorbeeld door extra af te lossen of door af te lossen via de door jou gekozen hypotheekvorm. Of door aan te tonen dat je woning in waarde is gestegen. Meer weten hierover? Kijk op de pagina rente verlagen voor uitgebreide informatie.

Goed om te weten dat wanneer je tijdens de looptijd in een lagere risicoklasse terecht komt, Obvion automatisch je hypotheekrente verlaagt. Dat gebeurt niet bij alle hypotheekverstrekkers zoals je kunt lezen in het artikel van de Consumentenbond.

Let op:
Dit geldt alleen als je een hypotheek zonder NHG hebt. Voor een hypotheek met NHG gelden er geen individuele risico-opslagen.