NHG-grens niet verder omlaag per juli 2016

Goed nieuws voor huizenkopers: de NHG-grens gaat per 1 juli niet zoals gepland verder omlaag naar €225.000, maar zal blijven steken op het huidige niveau van €245.000. De gestegen huizenprijzen (en aantrekkende markt) vormen de voornaamste reden van deze wijziging. Dat maakte het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) eind maart bekend.

Deze NHG-grens van €245.000 omvat het totale hypotheekbedrag. Dus de koopsom en de bijbehorende kosten mogen niet boven die grens uitkomen. In de praktijk betekent dit dat de maximale koopsom voor een woning met NHG op €231.132 ligt. Dat de grens niet verder omlaag gaat is goed nieuws, aldus Arjen Gielen (directeur van het WEW). Hij zegt: “NHG is er voor mensen die geen hoog inkomen hebben, maar wel op een verantwoorde manier een woning willen kopen. Met NHG durft ook de bank de financiering aan en krijgen deze mensen de mogelijkheid om een woning aan te kopen. Daarnaast, ook niet onbelangrijk, worden de rentetarieven voor deze huizenkopers voordeliger, en hun maandlasten lager.”

NHG-grens 2017 gekoppeld aan huizenprijs

Het plan van het WEW en de overheid is om de NHG-grens vanaf 2017 te koppelen aan de gemiddelde huizenprijs. In het najaar zal er meer uitleg komen over hoe dit precies gaat en worden de NHG Voorwaarden & Normen 2017 hierop aangepast.

Bron: NHG.nl.