Taskforce Verzilveren: Nederlander is steenrijk maar geldarm

Er moet een zogenoemde zorghypotheek komen, een hypotheek waarmee 65-plussers de overwaarde op hun huis kunnen verzilveren. Het geld dat vrijkomt kan bijvoorbeeld worden gebruikt als aanvulling op pensioen of zorgkosten.

Dat is de conclusie van de Taskforce Verzilveren, een club van hypotheekaanbieders w.o. Obvion Hypotheken, pensioenfondsen, belangenorganisaties en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het plan is vandaag, 14 mei 2013, in Den Haag gepresenteerd.

Niet verhuizen

Hoe ouder iemand wordt, hoe hoger het bedrag aan eigen geld is dat in het eigen huis vastligt. Uitgangspunt voor de Taskforce is dat het huis niet hoeft te worden verkocht. "Mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam in het eigen huis blijven wonen. Zo kunnen ze ook de regie over hun eigen leven houden, en dat is belangrijk", zegt Paul Tang, één van de initiatiefnemers.

Economieverslaggever Elianne Kuepers: "Volgens het plan moeten ouderen het geld dat ze nu in stenen hebben zitten, eruit kunnen halen. 65-plussers hebben gemiddeld ruim 250.000 overwaarde, maar vaak weinig geld op hun spaarrekening. En ze hebben toch geld nodig, voor zorg of als aanvulling op hun pensioen."

Positieve reacties

Op dit moment voorzien banken en geldverstrekkers nauwelijks in de behoefte om de overwaarde van een woning te verzilveren. Gevolg is dat veel huishoudens tot op hoge leeftijd alleen maar kunnen blijven sparen.

Minister Blok van Wonen is positief over het plan, maar legt de uitvoering ervan bij de aanbieders. Elianne Kuepers: "Aanbieders hebben verzekerd dat ze hun uiterste best gaan doen om er uitvoering aan te geven. In oktober of november moet duidelijk worden over de zorghypotheek er komt."

Kijk naar een impressie op RTLZ
Lees het persbericht