Woning kopen zonder vast contract straks bij meerdere geldverstrekkers mogelijk

Verschillende geldverstrekkers omarmen het initiatief van Obvion, Randstad en Vereniging Eigen Huis om het kopen van een huis mogelijk te maken voor mensen met een flexibele arbeidsovereenkomst.

Hierdoor is het binnenkort voor consumenten mogelijk om bij meerdere geldverstrekkers de perspectiefverklaring voor een hypotheekaanvraag te gebruiken. Met de perspectiefverklaring wordt gekeken naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid bij het krijgen van een hypotheek. Tot voor kort was Obvion de enige geldverstrekker die op deze manier een hypotheek verstrekt. Eind november wordt de pilot uitgebreid met zes andere geldverstrekkers.

Perspectiefverklaring voor iedereen

Meerdere geldverstrekkers doen mee aan de pilot van de perspectiefverklaring. Rabobank, ABN AMRO, Aegon, Florius, ING en SNS Bank sluiten zich aan. Wij hopen dat nog meer geldverstrekkers in Nederland zich aansluiten bij het initiatief voor een landelijke standaard. Zodat wonen voor meer mensen bereikbaar wordt.

Tip

Lees het artikel 'Huizen ook voor flexibele krachten' in het AD, voor het persoonlijke verhaal van twee flexwerkers die nu ook een koopwoning hebben.

Over de perspectiefverklaring

December 2013 introduceerden wij samen met Randstad en Vereniging Eigen Huis de perspectiefverklaring. Inmiddels hebben 167 medewerkers van Randstad, Yacht of Tempo-Team een perspectiefverklaring ontvangen waarmee veel huizen inmiddels gekocht zijn. Daarnaast hebben 27 klanten bij Obvion een hypotheek gekregen op basis van de verklaring. Bij de perspectiefverklaring zijn de vooruitzichten op werk bepalend. De kern is dat er gekeken wordt naar inkomenszekerheid in plaats van baanzekerheid. Voor het verkrijgen van een perspectiefverklaring worden opleiding, werkervaring, competenties, functieniveau, flexibiliteit en de arbeidsmarktsituatie in de regio waar de medewerker werkt of woont, meegewogen. Een persoonlijk gesprek met een intercedent van Randstad, Yacht of Tempo-Team maakt ook onderdeel van de verklaring. Juist dat maakt de verklaring extra betrouwbaar.