Woningmarkt op een keerpunt?

Aan het einde van het jaar 2013 kijkt Ronald Touwslager, bestuursvoorzitter Obvion, graag met u terug. Het jaar 2013 was een roerig jaar. Maar wat biedt 2014 ons?


“Er is meer mogelijk dan veel mensen denken”

Op de drempel van het nieuwe jaar kijk ik graag met u terug en vooruit. Laten we er niet om heen draaien; 2013 was een roerig jaar. We lijken langzaam uit de economische recessie te kruipen, al is het herstel nog broos. Grote aankopen stellen we nog liever even uit. Niet vreemd als er naast de goede berichten nog steeds om de haverklap reorganisaties worden aangekondigd.

Woningmarkt

Maar er zijn ook positieve berichten, zeker als het om de woningmarkt gaat. De prijsdalingen nemen op dit moment sterk af, in enkele regio’s is zelfs alweer sprake van een lichte prijsstijging. De bodem lijkt bereikt, al is dat voor veel mensen goed nieuws met een zwart randje. Sinds de start van de financiële en economische crisis in 2008 zijn koophuizen in Nederland met gemiddeld meer dan 20% in waarde gedaald. Dat doet wel wat met het financiële perspectief dat veel mensen voor ogen hadden.

Toch is dit nu het moment om juist wel een koopwoning te kopen. De lage rente en het lagere prijsniveau zorgen ervoor dat een hypotheek veel beter betaalbaar is. Je bent als woningzoeker in ieder geval nu al snel goedkoper uit door een huis te kopen dan door te kiezen voor een commerciële huurwoning waarbij de huur al snel tussen de 700 en 1.000 euro ligt. Op termijn zullen de prijzen van koopwoningen naar verwachting weer gaan stijgen, met name in het nieuwbouwsegment. Jaarlijks willen meer dan 70.000 mensen zo’n woning maar op dit moment worden er maar 30.000 huizen per jaar gebouwd.

Onafhankelijk advies

Bij het sluiten van een hypotheek is goed advies van een onafhankelijke hypotheekadviseur naar mijn mening het beste. Het dit jaar ingevoerde provisieverbod heeft de kwaliteit van het advies over de hele linie verbeterd. De advieskosten die u nu rechtstreeks aan uw adviseur moet betalen, zijn vaak snel terugverdiend met een onafhankelijk en goed advies. Daarbij zullen wij het nog makkelijker maken voor onze klanten om zelf een aantal dingen te doen in het adviestraject, zoals het aanleveren of wijzigen gegevens. Op die manier hoeft de adviseur alleen kosten in rekening te brengen voor het echte advies. Voor bestaande klanten hebben wij het makkelijker gemaakt om hun hypotheek in te zien en diverse wijzigingen zelf door te voeren op mijnobvion.nl.

Aflossen

Veel mensen maken zich zorgen over het aantal woningen dat door de prijsdaling onder water staat. Extra aflossen zorgt ervoor dat eigenaren toch flexibel blijven, dat je kunt verhuizen als dat nodig mocht zijn. Bij Obvion kunnen klanten al jaarlijks 20% boetevrij extra aflossen op hun hypotheek. Daarbij helpt het dat de schenkingsvrijstelling voor volgend jaar is verruimd tot 100.000 euro zodat ouders kunnen bijspringen. Is er toch sprake van restschuld, dan stellen wij ons ruimhartig op en kijken we of we deze schuld kunnen meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Die coulance betrachten we ook bij betalingsachterstanden. Je zet mensen niet zomaar hun huis uit.

Aflossen waar het kan past ook bij de trend om een eigen huis met meer eigen geld en minder schuld te kopen. Volgend jaar wordt de maximale hypotheekrenteaftrek met een half procent verminderd. Ook kunnen mensen niet meer zoveel lenen als voorheen, vanaf 1 januari nog maar 104% van de woningwaarde. Het kabinet heeft daarmee voorlopig een einde gemaakt aan de jarenlange onzekerheid op hypotheekgebied. We zien echter ook dat het voor starters en flexwerkers moeilijker is geworden om een woning te kopen. Vandaar dat we met Vereniging Eigen Huis, Randstad en de Nationale Hypotheek Garantie kijken hoe we met het perspectief dat iemand heeft in zijn werk toch een hypotheek mogelijk kunnen maken. Ook hier geldt dat er meer mogelijk is dan veel mensen denken.

Fijne feestdagen

Ik wens u alle goeds voor 2014.

Ronald Touwslager
bestuursvoorzitter Obvion