Duurzaamheid bij Obvion

Duurzaamheid bij Obvion

Iedereen verdient een duurzaam huis

Een duurzaam huis: je verdient het!

Let op! Geld lenen kost geld

Ga je verhuizen of verbouwen? Hét ideale moment om ook na te denken over het verduurzamen van je huis. Je bent nu toch al bezig met de financiering. Meteen een bedrag meenemen voor energiebesparende maatregelen kan in de kosten schelen. Ook is het praktischer: als je toch gaat klussen of verbouwen, is bijvoorbeeld isoleren een kleine extra moeite. Obvion maakt de stap naar een duurzame woning makkelijker. Want iedereen verdient een duurzaam huis!

Voordelen van verduurzamen

  • Lagere energielasten
  • Betalen uit besparen
  • Meer wooncomfort
  • Beter voor het klimaat
  • Goed voor de woningwaarde
  • Klaar voor de toekomst

Extra lenen voor verduurzamen

Voor het verduurzamen van je huis mag je in de meeste gevallen extra lenen. Bij onze Woon Hypotheek bieden wij meestal standaard een extra leningdeel van € 9.000 voor energiebesparende maatregelen aan. Dit Energiebespaarbudget
storten we dan in een duurzaamheidsdepot

Voor € 9.000 heb je in een gemiddelde eengezinswoning bijvoorbeeld 10 zonnepanelen, spouwmuurisolatie en vloerisolatie.

Met dit bedrag heb je 2 jaar de tijd om je huis te verduurzamen. Maar waar moet je dan aan denken? En wat kun je gemiddeld besparen? We vatten het voor je samen in de infographic hier rechts. Handig!

Bespaar op je energiekosten

Afbeelding-infographic verduurzaming-klein

Klik hier voor een grotere infographic

Betalen uit besparing

Met de investering die je doet voor energiebesparende maatregelen, zoals isoleren of  zonnepanelen, kun je besparen op je energiekosten. In veel gevallen is de besparing zelfs groter dan de kosten voor de extra lening! De onderstaande rekenvoorbeelden laten dit zien.

Rekenvoorbeelden voor 3 soorten woningen

Bij deze drie voorbeelden zijn we uitgegaan van een annuïteitenhypotheek van € 9.000 met een rente van 5% en een looptijd 30 jaar. De maandlasten zijn dan € 48,31. Hierbij is geen rekening gehouden met hypotheekrenteaftrek.

Afbeelding-rekenvoorbeeld-tussenwoning
Afbeelding-rekenvoorbeeld-2-onder-1-kap
AFbeelding-rekenvoorbeeld-vrijstaand-huis

Let op: De getoonde resultaten zijn een indicatie, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. De daadwerkelijke kosten hangen onder meer af van eventuele aanpassingen aan je cv-ketel, het type dak, de weersomstandigheden en (het verbruik in) je huishouden.

Deze maatregelen kun je financieren met je hypotheek

Gevelisolatie heeft vele voordelen. Je energierekening daalt en je wooncomfort stijgt. Geïsoleerde gevels (buitenmuren) voelen minder koud aan.

Een makkelijke manier is spouwmuurisolatie. Een spouw is de ruimte van zo’n 4 tot 6 centimeter tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal.

Andere manieren om je gevel te isoleren zijn aan de buitenkant of binnenkant (voorzetwand) van je muur.

Bron: Verbeterjehuis.nl

Warmere voeten, minder tocht en minder vocht in huis en een lagere energierekening.

Met vloerisolatie ervaar je direct deze voordelen. Niet voor niets worden sinds 1992 nieuwe woningen standaard met goede vloerisolatie gebouwd.

Bron: Verbeterjehuis.nl

Veel warmte in huis gaat via het dak verloren. Zonde, want daarmee verlies je jaarlijks honderden euro’s.

Met dakisolatie woon je warmer in de winter en koeler in de zomer. En je bespaart flink op je energiekosten. Zelfs als je je zolderkamer niet verwarmt.

Zo'n 80 procent van de daken heeft isolatie.

Bron: Verbeterjehuis.nl

Leidingisolatie zorgt dat de warmte van warm water dat door verwarmingsleidingen of kraanleidingen stroomt niet onderweg verloren gaat. Zo wordt de warmte afgegeven daar waar je het wilt hebben. Leidingisolatie voorkomt zo onnodig warmteverlies en onnodig energieverbruik.

Dit kan schelen op de stookkosten. Je kunt denken aan leidingen die achter knieschotten lopen, door een centrale koof, op zolder of in bijkeuken, schuur of aanbouw.

Met isolatieglas blijft de warmte in huis. Hierdoor bespaar je energie én wordt je huis een stuk comfortabeler: je hebt geen tocht en kou bij de ramen. Ook heb je minder last van geluidsoverlast van buiten.

Enkel glas is niet meer van deze tijd. HR++ glas is inmiddels de standaard. Dit bespaart veel meer dan het dubbel glas dat in de meeste oudere woningen zit. Tegenwoordig is er triple glas, met drie isolatielagen, wat nog beter isoleert.

Bron: Verbeterjehuis.nl

Bij het verduurzamen van je woning denk je meestal aan vloerisolatie, dakisolatie of spouwmuurisolatie. Maar ook goed isolerende kozijnen en deuren leveren een flinke energiebesparing op. Dat komt omdat je daarmee minder warmte naar buiten verliest. En daardoor minder stookkosten hebt. Zo zorgen energiezuinige kozijnen en deuren voor een lagere energierekening en meer wooncomfort.

Je mag energiezuinige kozijnen en deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen financieren uit de extra lening bij je hypotheek als deze voorzieningen worden getroffen in combinatie met hoog rendement beglazing (ten minste HR ++).

Bron: Verbeterjehuis.nl

Het continu verversen van de lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Het kost energie, maar dat is zeker geen verspilling. Met terugwinning van warmte beperk je het energieverbruik van ventileren.

Ventileren gebeurt vaak onvoldoende. Het kan leiden tot versterking van allergieën en luchtwegproblemen. Je mag energiezuinige ventilatie financieren uit de extra lening bij je hypotheek als deze voorziening wordt getroffen in combinatie met andere energiebesparende voorzieningen.

Met een douche-warmteterugwinning gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude douchewater alvast op te warmen. Daardoor verbruikt je cv-ketel minder gas. De warmtewisselaar komt in de afvoerpijp of in de goot van je inloopdouche. Om hem in te bouwen is een kleine verbouwing nodig.

Bron: Verbeterjehuis.nl

Een warmtepomp zorgt voor de verwarming van je huis en eventueel warm water. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Een warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 20 tot 50 procent. En ook je energierekening gaat omlaag.

 Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met matige isolatie. Een volledig elektrische warmtepomp vervangt je hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie. Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht en is geschikt voor huizen met mechanische ventilatie.

Bron: Verbeterjehuis.nl

Zonnepanelen worden steeds goedkoper en efficiënter. Met zonnepanelen op je dak kun je ook bij bewolkt weer profiteren van de Nederlandse zon en in je eigen energievoorziening voorzien.

Zonnepanelen kunnen op een duurzame manier een groot deel van jouw stroom leveren. Zonlicht is namelijk onuitputtelijk en bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen.

Bron: Verbeterjehuis.nl

Op www.verbeterjehuis.nl kun je checken wat er voor jouw woning mogelijk is. Ook vind je meer informatie per maatregel en wat het kost en oplevert.

Meer informatie over verduurzamen