Bouwdepot

Let op! Geld lenen kost geld

Overweeg je een verbouwing van je huidige woning, een aankoop van een nieuwbouwwoning of wil je zelf een huis gaan (laten) bouwen? Dan krijg je ongetwijfeld te maken met de term bouwdepot.

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een speciale rekening waaruit je de kosten van de bouw of verbouwing kunt betalen. We bepalen samen hoeveel geld er naar je bouwdepot gaat. Het saldo op deze bouwrekening is bedoeld voor de betaling van facturen voor de bouw of verbouw van je woning.

Wanneer krijg ik een bouwdepot?

Bij nieuwbouw is dat het geval als je huis nog niet klaar is. Bij een verbouwing kijken wij naar de huidige waarde van je huis, dus voordat de verbouwing klaar is. Je kunt er niet zelf voor kiezen om een Obvion Bouwdepot te openen. Wij bepalen of er een bouwdepot voor je geopend kan worden.

Hoe werkt een bouwdepot?

Vanuit het saldo van je bouwdepot betalen wij de facturen die je tijdens de (ver)bouw van je woning krijgt. Aan de aannemer of aan jezelf, dat kan allebei. Jij verzamelt dus de facturen, stuurt die aan ons en wij verzorgen de betaling. Dat kan eenvoudig via MijnObvion of via het declaratieformulier.

Nieuw! Alvast wat klusgeld. Als je gaat verbouwen, dan zetten we alvast € 1.000 vanuit het bouwdepot direct op jouw bankrekening. Hoe handig is dat! Zo kun je alvast wat kleine spulletjes kopen zonder dat je hiervoor eerst een factuur of nota hoeft op te sturen. Dit eerste klusgeld ontvang je alleen als je (een bestaand huis) gaat verbouwen, niet bij een nieuwbouwwoning.

Vanaf het moment dat deze depotrekening is geopend, mag deze maximaal 2 jaar lopen. Houd daar rekening mee.

Aanvang betaling maandbedrag

Nadat je de hypotheekakte bij de notaris hebt getekend, start de betaling van je maandbedrag. Je maandbedrag bestaat uit rente en/of aflossing voor de lening.

Bij nieuwbouw: verrekenen rente
Vanaf maandag 21 november 2016 verrekenen wij voor nieuwe klanten met nieuwbouw de rentevergoeding over het tegoed in het bouwdepot met de te betalen rente voor de hypotheek.

Tijdens de looptijd van het bouwdepot bestaat het bedrag aan rente uit:
- Te betalen rente voor de lening
- Te ontvangen rentevergoeding over het saldo in het bouwdepot

De te ontvangen rentevergoeding brengen wij maandelijks achteraf in mindering op de te betalen rente voor de lening. De opgebouwde rente van oktober verrekenen wij dus met de maandtermijn van november.

Let op: Hoe meer je opneemt uit het bouwdepot, hoe minder rentevergoeding je ontvangt. Omdat we dan minder rentevergoeding verrekenen, stijgt het totale maandbedrag dat we incasseren.

Wil je liever dat we het maandbedrag niet verrekenen met de rentevergoeding uit het bouwdepot? Of wil je het totale maandbedrag uit het bouwdepot betalen? Dan is dit nog steeds mogelijk. Vraag ernaar bij je adviseur .

Bekijk hier veelgestelde vragen over bouwdepot en factuurbetalingen

Rente bouwdepot

Over het saldo van het bouwdepot krijg je een rentevergoeding. Deze rentevergoeding is 1% lager dan de rente die je gemiddeld betaalt over je leningdeel.

Overzicht bouwdepot

Elke maand ontvang je een overzicht van het saldo van je depotrekening. Hierop kun je zien welke facturen zijn betaald. En hoeveel rentevergoeding is bijgeschreven. Zo weet je steeds hoeveel saldo je nog hebt om de (ver)bouw van je woning te betalen. Heb jij MijnObvion? Dan kun je tussentijds op elk moment het saldo bekijken.

Wat als de verbouwing klaar is?

Ben je klaar met de verbouwing? Geef het dan aan ons door via het declaratieformulier. Dan kunnen wij het bouwdepot sluiten. Eerst controleren we voor jou of we voor alle werkzaamheden de facturen hebben ontvangen en betaald. Dit doen we met behulp van de verbouwingsspecificatie die je hebt aangeleverd voordat je met de verbouwing begon.

Je kunt de facturen en het declaratieformulier scannen en mailen naar info@obvion.nl. Of je stuurt de kopieën van de facturen samen met het ondertekende declaratieformulier naar:
Obvion N.V.
Postbus 3005
6401 DM Heerlen

TIP! Met MijnObvion direct inzicht in je bouwdepot

Met MijnObvion heb je elk moment online toegang tot je bouwrekeninggegevens. Je ziet onder andere het saldo van de bouwrekening, de rentevergoeding en de bij- en afschrijvingen. Daarnaast kun je de ontvangen rekeningen of bonnen eenvoudig declareren via MijnObvion.

Oplevering nieuwbouwwoning

Als je huis wordt opgeleverd, wil je natuurlijk meteen aan de slag. Stuur ons daarom zo snel mogelijk:

  • een ondertekende kopie van de opleveringsfactuur met opleveringsdatum
  • het ondertekende declaratieformulier

Dan zorgen wij dat de opleveringsfactuur op tijd wordt betaald. Houd wel rekening met een verwerkingstermijn. De actuele termijnen vind je op de pagina reactietermijnen.

Je kunt de facturen en het declaratieformulier scannen en mailen naar info@obvion.nl. Of je stuurt de kopieën van de facturen samen met het ondertekende declaratieformulier naar:
Obvion N.V
Postbus 3005
6401 DM Heerlen

5% regeling

Met de 5%-regeling regel je dat de aannemer je nieuwbouwwoning op tijd en zonder gebreken oplevert. Je betaalt de laatste 5% van de aanneemsom niet aan de aannemer, maar aan de notaris. De notaris bewaart dit geld. De aannemer heeft zo de zekerheid dat je kunt betalen. Maar hij krijgt het geld pas als het werk echt af is.

Maak je gebruik van de 5%-regeling? Vermeld dit dan op de opleveringsfactuur. Vermeld ook de naam en de IBAN-rekening van de notaris naar wie wij het bedrag moeten overmaken.

Uiterlijk op de opleveringsdatum van je woning betaal je:

  • de laatste aanneemtermijn (voorbeeld bij 10% van de aanneemsom: 5% naar de aannemer en 5% naar de notaris)
  • de eventuele meerwerkfacturen

Drie maanden na de oplevering betaalt de notaris de laatste 5% aan de aannemer. Voorwaarde is wel dat de aannemer in die tijd alle eventuele gebreken hersteld heeft. Zijn de gebreken niet hersteld? Dan laat je dat schriftelijk weten aan de notaris. Hij wacht dan met het betalen van de aannemer. Zo heb je een stok achter de deur.

Geld over op depotrekening

Soms blijft er geld over op de depotrekening. Ook als de opleveringsfactuur en de meerwerkkosten al betaald zijn. Of alle facturen van de verbouwing volgens de opgegeven verbouwingsspecificatie. Het geld dat overblijft op de depotrekening wordt gebruikt als extra boetevrije aflossing op je lening. Je kunt hierbij zelf aan geven op welk leningdeel de extra aflossing moet plaatsvinden.

Oude woning nog niet verkocht?

Wat kun je doen als je eigen geld vastzit in de oude woning die nog niet is verkocht? In dat geval kan een overbruggingskrediet een oplossing zijn. Hiermee leen je tijdelijk het bedrag dat je tekort komt om je nieuwe woning te betalen. Je kunt alleen een overbruggingskrediet aanvragen als je ook een hypotheek bij Obvion afsluit.

Overbruggingskrediet

Je hebt dan per maand wel hogere woonlasten. Die van je nieuwe woning, je oude woning en het overbruggingskrediet. Dit duurt totdat je het overbruggingskrediet hebt afgelost.

Let op! Als je tijdelijk twee woningen hebt, kan dat fiscale gevolgen hebben. Informeer ernaar bij je adviseur.

Anderen lazen ook over

TIP! Bespreek de mogelijkheden met een onafhankelijke adviseur

Het is aan te raden om met je onafhankelijke adviseur te overleggen als je je huis wilt verbouwen of begint aan de nieuwbouw van een huis. Hij kan met jou alle mogelijkheden voor (extra) financiering bespreken ook wat betreft een bouwdepot. En kijken wat voor jou de meest gunstige oplossing is. Vind een goede hypotheek adviseur bij jou in de buurt.