Hypotheek aflossen met een schenking

Je kunt een schenking gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Je hebt daarbij de keuze uit een jaarlijkse schenking of een eenmalige schenking, als je wilt dat je schenking belastingvrij is tenminste.

Belastingvrij schenken 2018

Als ouder mag je je kind een belastingvrije schenking geven:
- jaarlijks € 5.363 (was € 5.320 in 2017).
- eenmalig € 25.731 (was € 25.526 in 2017). Je kind moet dan op het moment van de schenking tussen 18 en 40 jaar oud zijn. Je kunt ook nog schenken op de dag van de 40e verjaardag. Is jouw kind ouder dan 40 maar hun partner jonger dan 40 jaar? Dan geldt de vrijstelling ook.

Belastingvrije schenking voor eigen woning

Als ouder mag je je kind eenmalig een belastingvrije schenking van maximaal € 100.800 geven voor de eigen woning. Ook hiervoor geldt dat je kind op het moment van de schenking tussen 18 en 40 jaar oud is. Ook mag je nog schenken op de dag van de 40e verjaardag van je kind of de partner.

Deze schenking moet je dan gebruiken voor:

 • aankoop, verbetering of onderhoud van je eigen woning
 • aflossing van je eigenwoningschuld
 • aflossing van een restschuld van je verkochte eigen woning
 • afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming

Er gelden meer voorwaarden, bijvoorbeeld dat je nog niet eerder een schenking van meer dan € 5.363 hebt gedaan. En het is mogelijk om de schenking te verdelen over 2 of 3 jaar. Kijk op de website van de Belastingdienst voor alle voorwaarden.

  Let op! In sommige situaties kan het verstandig zijn de schenking in een akte te laten vastleggen door een notaris. Vraag je onafhankelijke adviseur of notaris voor meer informatie over het risico als je dit niet doet.

  Schenking gebruiken om je hypotheek af te lossen?

  De jaarlijkse of eenmalige schenking kun je gebruiken om een deel van de hypotheek af te lossen. Per kalenderjaar mag je per leningdeel 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel boetevrij aflossen. Als je meer dan 20% aflost dan moet je misschien een boete betalen.

  Let op: Gelden voor jouw hypotheek Algemene Voorwaarden van vóór 24 april 2017? Dan mag je per kalenderjaar maximaal 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen op het leningdeel van je keuze.

  Hoe kun je een extra aflossing met belastingvrije schenking doorgeven?

  Voor het doorgeven van de extra aflossing met behulp van een belastingvrije schenking kun je MijnObvion niet gebruiken, maar dien je een formulier in te vullen. Dit gaat als volgt:

  • Download het formulier Melden-extra-aflossing.
  • Voeg een bankafschrift toe waaruit blijkt dat je de schenking hebt ontvangen.
  • Voeg de eventuele schenkingsovereenkomst toe of de notariële akte waaruit blijkt dat de schenking notarieel is vastgelegd.
  • Stuur de stukken digitaal naar info@obvion.nl of per post naar Postbus 3005, 6401 DM Heerlen.

  Nog vragen over een belastingvrije schenking? Bekijk dan eens ons overzicht van veelgestelde vragen over de belastingvrije schenking

  Onafhankelijk advies bij schenking

  Wil je meer weten over de mogelijkheden van extra aflossen met een belastingvrije schenking? Maak dan een afspraak met een onafhankelijke adviseur bij je in de buurt. Een adviseur kan precies voor je uitzoeken wat extra aflossen met een belastingvrije schenking voor jouw situatie betekent.

  Vind een adviseur

  Vind een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt