Hypotheek doorgeven

Met de Obvion Doorgeefregeling kun je je hypotheek doorgeven aan de koper van je huis. Voor de koper kan dit een belangrijk argument zijn om het huis te kopen. Zeker als jouw huidige hypotheek een laag rentepercentage heeft.

Een hypotheek doorgeven: hoe werkt dat?

Met de Obvion Doorgeefregeling geef je je hypotheek door aan de nieuwe eigenaar van jouw oude woning. Je hypotheek verkoop je als het ware mee. De koper van je huis sluit een nieuwe hypotheek bij Obvion af. Maar wel voor het bedrag van je oude hypotheek. Met jouw oude rentepercentage en het restant van je rentevaste periode.

Bij de nieuwe hypotheek kijken we naar de verhouding tussen de waarde van de nieuwe woning en het hypotheekbedrag. De koper kan te maken krijgen met individuele risico-opslagen.

Een hypotheek mee verkopen: onder welke voorwaarden?

Na het aflossen van je oude hypotheek geeft Obvion je drie maanden de tijd om de rentevoorwaarden ‘door te geven’. Dat betekent dat de hypotheekaanvraag van de nieuwe hypotheek binnen drie maanden bij ons binnen moet zijn.

Daarnaast moet de koper van je huis voldoen aan de op dat moment voor soortgelijke geldleningen vastgestelde financieringscriteria.

De nieuwe eigenaar krijgt een voorbeeldofferte met ons rente aanbod. Deze rentetarieven blijven we maximaal vier maanden voor hem hanteren, onder de voorwaarden zoals opgenomen in de voorbeeldofferte.

In de voorbeeldofferte vragen we stukken en informatie op. Na ontvangst beoordelen wij deze informatie en zijn kredietwaardigheid. Na een positieve beoordeling sturen wij hem een bindend aanbod.

Verlengen geldigheidsduur
Het is mogelijk de geldigheidsduur te verlengen. Het hangt af van de hypotheeksoort hoe lang je kunt verlengen. In onze uitgebreide vergelijkingstabel staan de mogelijkheden en kosten per hypotheeksoort naast elkaar.

Heeft de nieuwe eigenaar een hogere hypotheek nodig dan jij had? Als hij voldoet aan de voorwaarden, kan hij op basis van de actuele hypotheekrente voor het extra bedrag een nieuwe lening krijgen. Dus niet op basis van jouw oude rente. Hij kan voor de nieuwe lening kiezen uit al onze rentevaste perioden.

Naast de hypotheekrente wordt ook de hypotheeksoort doorgegeven. Dat betekent dat de nieuwe eigenaar niet kan kiezen voor een andere hypotheeksoort. De nieuwe hypotheek, inclusief een eventuele nieuwe lening, blijft dus automatisch dezelfde hypotheeksoort.

Een Obvion Basis Hypotheek blijft dus een Obvion Basis Hypotheek. De nieuwe eigenaar kan dus niet tegelijkertijd de hypotheeksoort omzetten naar Compact Hypotheek.

Spaarpolis en de Obvion Doorgeefregeling

Met een spaarpolis bouw je een tegoed op. Met dat tegoed betaal je aan het eind van de looptijd de spaarhypotheek af. Heb je een spaarhypotheek bij Obvion? Dan gelden de volgende zaken bij het doorgeven van je hypotheek:

Neem de lopende spaarpolis mee naar je nieuwe hypotheek

Je kunt de lopende spaarpolis meenemen naar je nieuwe hypotheek als je overstapt naar een hypotheek bij een andere geldverstrekker. Tenminste, als de andere geldverstrekker dit accepteert. Let op: de koppeling tussen de hypotheekrente en de rente op de spaarpolis vervalt dan.

Let op: Je kunt de spaarpolis niet aan de nieuwe koper doorgeven. De rentecondities wel.

Beëindigen spaarpolis

Je kunt er ook voor kiezen om de spaarpolis te beëindigen. Het tot dat moment opgebouwde tegoed minus kosten krijg je uitbetaald. Dit kan fiscale gevolgen hebben. Vraag je adviseur wat het beste bij jouw situatie past.

Hypotheek doorgeven? Vraag advies

Je onafhankelijke adviseur kan je meer vertellen over een hypotheek doorgeven en weet alles over de Obvion Doorgeefregeling.

Vind een adviseur

Vind een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt