Veelgestelde vragen over belastingvrije schenking

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen over een belastingvrije schenking.

Obvion vindt het belangrijk dat de schenking goed voor je geregeld en vastgelegd wordt. Zeker als het om grote bedragen gaat. Een notariële akte biedt hierbij meer zekerheid. Zo ligt er bijvoorbeeld bij overlijden ook vast dat het kindsdeel of een deel daarvan al is betaald. Of je kunt laten vastleggen dat je de schenking bij scheiding niet hoeft te delen met je ex-partner, als je gehuwd bent in gemeenschap van goederen.

Een (onafhankelijke) notaris zorgt ervoor dat de schenking vastligt en dat de juiste personen hebben getekend. Zonder notariële akte kan de schenking zelfs ongeldig verklaard worden.

Via een bankafschrift toon je aan van wie je de schenking hebt ontvangen.

De belastingvrije schenking heeft geen invloed op de regels die we hanteren voor het berekenen van de boetevrije som bij extra aflossen. Per kalenderjaar mag je per leningdeel 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel boetevrij aflossen. Als je meer dan 20% aflost dan moet je misschien een boete betalen.

Aflossen aan het eind van het jaar en het begin van het volgende jaar biedt de mogelijkheid binnen enkele maanden 40% van de oorspronkelijke totale hoofdsom van dat leningdeel af te lossen. Als voorbeeld: bij een leningdeel van € 200.000 betekent dit dat er € 80.000 op korte termijn boetevrij kan worden afgelost. .