Veelgestelde vragen over extra aflossen

Een overzicht van vragen en antwoorden over het extra aflossen (terugbetalen) op je lopende hypotheek vind je hieronder.

Op de pagina extra aflossen vind je een stappenplan waarin je kunt zien of je de extra aflossing eerst aan ons moet melden. Of dat je de extra aflossing meteen kunt overmaken.

Bij ons mag je elk jaar per leningdeel 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel aflossen zonder dat je hiervoor een vergoeding (boete) betaalt. Dit noemen we je boetevrije aflossingsbedrag. Dit bedrag kun je dus, als je wilt, dit jaar nog kosteloos aflossen op je hypotheek.

Ga je hier overheen? Dan kan het zijn dat je een boete moet betalen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de hoogte van de huidige hypotheekrente.

Let op: Gelden voor jouw hypotheek Algemene Voorwaarden van vóór 24 april 2017? Dan mag je per kalenderjaar maximaal 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen op het leningdeel van je keuze.

Elk jaar kun je extra aflossen (terugbetalen) op je hypotheek. Je mag per leningdeel 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel boetevrij terugbetalen. Los je meer af, dan kan het zijn dat je een boete moet betalen.

Soms kun je een extra aflossing meteen overmaken naar Obvion. Er zijn ook situaties waarbij dat niet kan. Op de pagina 'extra aflossen' vind je een stappenplan waarin je kunt zien wat je wel of niet kunt doen.

Naar stappenplan extra aflossen

Let op: Gelden voor jouw hypotheek Algemene Voorwaarden van vóór 24 april 2017? Dan mag je per kalenderjaar maximaal 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen op het leningdeel van je keuze.

Via MijnObvion

Extra aflossen gaat eenvoudig door MijnObvion te gebruiken. Je kunt dan direct:
- zien wat je boetevrije aflossingsbedrag per leningdeel is;
- zien wat je nieuwe maandbedrag is;
- het aflossingsbedrag via iDEAL overboeken*;
- een bevestiging ontvangen.

*Soms is betaling via iDEAL niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je meer dan je boetevrije aflossingsbedrag wilt overmaken of omdat je wilt aflossen op een (bank)spaarhypotheek. Dan kun je jouw verzoek toch gewoon via MijnObvion indienen. Wij nemen het dan in behandeling.

Stappenplan extra aflossen

Maak je géén gebruik van MijnObvion? In het Stappenplan extra aflossen leggen we je stapsgewijs uit hoe je dan kunt extra aflossen op je hypotheek.

  Nadat wij het extra aflossingsbedrag hebben ontvangen en verwerkt, ontvang je van Obvion een bevestiging. In dit bericht staat ook het nieuwe maandbedrag. En de ingangsdatum van dat nieuwe maandbedrag.

  In de maand waarin de extra aflossing door ons is ontvangen, betaal je nog het ‘oude’ maandbedrag. De maand erna betaal je het nieuwe maandbedrag.

  Geen zorgen, we vergoeden rente vanaf de ontvangstdatum van de extra aflossing tot het einde van de betreffende maand. Deze rentevergoeding verrekenen we automatisch met de schuldrest van het leningdeel waarop je extra aflost.

  Rentemiddeling is alleen mogelijk bij de Obvion Hypotheek. En niet bij de Obvion Compact Hypotheek of Obvion Basis Hypotheek.

  Ook dan geldt dat je per kalenderjaar per leningdeel 20% van de oorspronkelijke hoofdsom van dat leningdeel. Los je meer dan 20% af, dan betaal je hiervoor misschien een boete.

  Let op:
  Gelden voor jouw hypotheek Algemene Voorwaarden van vóór 24 april 2017? Dan mag je per kalenderjaar maximaal 20% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen op het leningdeel van je keuze.

  Ja, dat gaan we doen voor onze klanten die op of na 14 juli 2016 hun:

  • hypotheek (gedeeltelijk) vervroegd afgelost hebben en hiervoor een vergoeding betaalden.
  • hypotheekrente hebben aangepast terwijl de lopende rentevaste periode nog niet was afgelopen en hiervoor een vergoeding betaalden. De datum van omzetting is daarbij bepalend voor de vraag of de door jou betaalde vergoeding wordt meegenomen in de herberekening.

  Lees meer details over vergoeding betaalde boete

  Persoonlijk advies

  Overweeg je om extra af te lossen? Neem dan contact op met je onafhankelijke adviseur om eventuele gevolgen te bespreken.

  Meer weten over extra aflossen? Bekijk dan de pagina over extra aflossen.