Verhuizen

Verhuizen

U gaat verhuizen. Dat kan verschillende redenen hebben. Uw inkomen is lager geworden. U wilt groter of kleiner gaan wonen. Of u wilt de overwaarde van uw huis gebruiken. Om te sparen of uw pensioen aan te vullen.

Op de pagina ander huis kopen vindt u meer informatie als u gaat verhuizen naar een andere koopwoning. Informatie over het verhuizen naar een huurwoning vindt u hieronder.

Mogelijke gevolgen verhuizen naar huurwoning

Hypotheek aflossen

Bij Obvion kunt u de oude hypotheek kosteloos aflossen. Als u uw huis verkoopt bij een verhuizing. Bij andere geldverstrekkers betaalt u hiervoor soms een boete. Bij Obvion doen we daar niet aan.

Gevolgen voor spaarpolis

Verhuizen naar een huurwoning heeft gevolgen voor uw spaarhypotheek bij Obvion. Met een spaarpolis bouwt u een tegoed op. Om uw spaarhypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen. Als u uw huis verkoopt, kunt u de hypotheek echter aflossen met de opbrengst van de verkoop. U heeft nu twee opties:

  • uw spaarpolis laten doorlopen en doorsparen
  • uw spaarpolis afkopen

Vraag uw adviseur wat de beste optie is.

Hypotheek doorgeven

Als u gaat verhuizen naar een huurwoning heeft u geen hypotheek meer nodig. En lost u de hypotheek bij de verkoop van uw huis af.

Er is nog een optie. Uw hypotheek doorgeven aan de koper van uw huis. Met de Obvion doorgeefregeling. Hierbij krijgt de koper het oude rentepercentage en de rest van de rentevaste periode. Dit kan een pluspunt zijn bij de verkoop van uw huis. Als uw hypotheek bijvoorbeeld een laag rentepercentage heeft.

Gevolgen voor overwaarde

U gaat verhuizen naar een huurwoning. U verkoopt uw oude huis. Het geld dat u overhoudt na het aflossen van de hypotheek heet overwaarde. Deze kunt u op meer manieren gebruiken. U kunt er mee sparen, beleggen, of bijvoorbeeld uw pensioen mee aanvullen.

Bij overwaarde krijgt u te maken met de bijleenregeling. Ook als u naar een huurwoning verhuist. De bijleenregeling houdt in dat u de overwaarde gebruikt voor de hypotheek op een nieuw huis. Doet u dit niet dan heeft dit gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Als de winst van de verkoop van uw huis gelijk is aan het bedrag dat u extra leent, heeft u voor dat deel geen hypotheekrenteaftrek. Informeer over de voorwaarden en hypotheekrenteaftrek bij uw adviseur.

Koopt u binnen drie jaar toch weer een nieuwe woning? Dan telt de overwaarde mee voor het bepalen van het bedrag waarover u de rente mag aftrekken. Bespreek dit altijd met uw adviseur.

Verhuizen? Vraag advies!

Verhuist u naar een huurwoning? Overleg dan met uw adviseur hoe u omgaat met de huidige hypotheek en andere financiële gevolgen. Dan weet u waar u aan toe bent.

Zoek een adviseur

Voor hypotheekadvies over uw persoonlijke situatie.