Hoe wil jij wonen? Obvion maakt jouw mogelijkheden inzichtelijk.

Je huis verkopen

Je wilt een ander huis kopen. Omdat je een nieuwe baan krijgt. Groter of juist kleiner wilt wonen. Of misschien wil je toch liever een huurwoning? Wat je woonwensen voor de toekomst ook mogen zijn: je wilt je huidige huis verkopen. Hoe pak je dat aan? Daar helpen wij je graag bij.

Via een makelaar of toch zelf je huis verkopen?

Bij het verkopen van je huis komt veel regelwerk kijken. Je kunt dit allemaal uitbesteden aan een makelaar. Dat is natuurlijk gemakkelijk. Of je kiest ervoor om zelf je huis te verkopen. Dat kan ook. Bereid je dan wel goed voor en zoek uit of je er genoeg tijd voor hebt.

Wat kan je doen met je actuele hypotheek?

Op je huidige woning heb je meestal een hypotheek. Deze kun je bij de verkoop meteen aflossen, behalve als je een restschuld hebt. Je kunt je hypotheek ook meenemen naar een volgend koophuis.

Hypotheekrente meenemen

Met de Obvion meeneemregeling kun je je oude hypotheek meenemen als je een ander huis koopt. Je sluit een nieuwe hypotheek af en neemt het oude rentepercentage en de rest van de rentevaste periode mee. Dit kan heel gunstig voor je zijn. Bijvoorbeeld omdat het oude rentepercentage laag is.

Obvion meeneemregeling

Hypotheekrente doorgeven

Met de Obvion doorgeefregeling kun je je hypotheek doorgeven aan de koper van je huis. Hij krijgt dan het oude rentepercentage en de rest van de rentevaste periode. Dit kan een pluspunt zijn voor de toekomstige koper. De koper moet dan wel aan alle voorwaarden voldoen die wij stellen.

Obvion doorgeefregeling

Twijfel je tussen verkopen of verbouwen?

Deze vragenlijst geef je wellicht een duwtje in de juiste richting.

Overwaarde huis

Als je huis nu meer waard is dan toen je het kocht, dan is er sprake van overwaarde. Dit is het verschil tussen de waarde van je huis en je restant hypotheekbedrag. Als er sprake is van overwaarde van je huis, krijg je te maken met de bijleenregeling. Deze regeling stelt dat je de winst op je oude huis gebruikt om de hypotheek op je nieuwe huis te verlagen. Doe je dit niet dan heeft dit gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Als de winst van de verkoop van je huis gelijk is aan het bedrag dat je extra leent, heb je voor dat deel geen hypotheekrenteaftrek.

Als je je huis verkoopt, heb je de overwaarde soms niet meteen nodig. Bijvoorbeeld omdat je een goedkoper huis koopt. Maar let op: de overwaarde telt dan toch drie jaar mee voor de bijleenregeling. Maar misschien verhuis je naar een huurwoning. En wil je de overwaarde wel voor iets anders gaan gebruiken. Om te sparen, beleggen of er je pensioen mee aan te vullen. Ook dan krijg je te maken met de bijleenregeling. Bespreek dit altijd met je hypotheek adviseur. Die kan je precies uitleggen waar je aan toe bent.

Lees meer over: Overwaarde woning gebruiken

Huis verkopen met verlies

Laten we hopen van niet maar het kan gebeuren dat je je huis met verlies verkoopt. We zeggen dan ook wel dat een huis ‘onder water staat’.

Dan heb je een restschuld op je hypotheek. Heel vervelend. Wat nu?

Als Obvion klant kan je de restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Hier zijn uiteraard wel voorwaarden aan verbonden. En die zijn weer afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Lees meer over Huis onder water

Je huis verkopen? Vraag altijd advies

Aan het verkopen van je huis zitten best wat haken en ogen.  Een ervaren adviseur kan je daar gelukkig heel goed bij helpen. Dan sta je er dus niet alleen voor. En kan je met een gerust hart je huis verkopen.

Vind een adviseur

Vind een goede hypotheekadviseur bij jou in de buurt

TIP

Op de website www.restschuldinfo.nl vind je algemene informatie rondom de restschuld op je hypotheek.

Verhuizen naar huurwoning

Wil je verhuizen naar een huurwoning? Dan moet je op een aantal zaken letten. Zo kun je na de verkoop van je huis te maken krijgen met een overwaarde of juist een restschuld.

Bij Obvion kun je je oude hypotheek kosteloos aflossen als je je huis verkoopt. We bieden ook nog een andere optie: je hypotheek doorgeven aan de koper van je huis met de Obvion doorgeefregeling. Dit kan een pluspunt zijn bij de verkoop.

Lees meer over: Verhuizen naar een huurwoning