Afbeelding-obvion-hypotheken-wonen
Hoe wil jij wonen? Obvion maakt jouw mogelijkheden inzichtelijk.

Kosten koper

Kosten koper zijn de kosten die gepaard gaan met het kopen van een (bestaande) woning. Het staat aangeduid met ‘k.k.’. Dat heb je misschien wel eens voorbij zien komen tijdens de (online) huizenjacht. Maar hoeveel zijn de kosten koper ongeveer? Wat valt er allemaal onder? Komen ze in aanmerking voor eenmalige aftrekbare kosten? Zijn er ook kosten koper bij nieuwbouw? Vooral als je voor de allereerste keer een huis koopt, is dit allemaal nieuw. We helpen je graag een eindje op weg. Lees ons overzicht!

Hoeveel is kosten koper?

Als je een huis koopt, dan heb je meer kosten dan alleen de aankoopprijs van het huis. Het is goed je bewust te zijn van de bijkomende kosten. Zo schakelen best wat mensen de hulp van een expert in. Dat kost ook geld. Denk aan een makelaarscourtage of de kosten voor onafhankelijk hypotheekadvies. Maar er zijn ook een aantal ‘verplichte’ kosten. Denk aan de kosten van de overdrachtsbelasting (2% van de aankoopprijs) of de notariskosten. Of jij die kosten moet betalen, hangt af of je de woning ‘vrij op naam’ koopt of niet.

Ruim genomen kun je zeggen dat je ongeveer 6% van de aankoopprijs kwijt bent aan bijkomende kosten als je een bestaand huis koopt. Dit is uiteraard slechts een indicatie.

Voorbeeld: Stel je hebt een bestaand droomhuis gezien van €225.000. Als je daarbij 6% kosten koper optelt kom je op zo’n €13.500 aan bijkomende kosten (6% van €225.000). In totaal heb je dan €238.500 nodig om het stulpje ook echt te kunnen kopen.

De bijkomende kosten voor een woning die je vrij op naam koopt, komen ongeveer uit op zo’n 3%.

Verschil v.o.n. en k.k.

Het verschil tussen vrij op naam (v.o.n.) en kosten koper (k.k.) zit vooral in de bijkomende kosten. Vaak zijn nieuwbouwwoningen vrij op naam en bestaande woningen met kosten koper. Als je een woning v.o.n. koopt, dan zijn minder bijkomende kosten voor jouw rekening dan wanneer je met k.k. koopt. Zo betaal je bij v.o.n. bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting. Ook de notariskosten voor de leveringsakte en de inschrijving bij het Kadaster betaalt alleen een koper met k.k. Dat betekent niet dat er geen bijkomende kosten zijn als je een woning v.o.n. koopt.

Wil je de meest voorkomende bijkomende kosten op een rij voor nieuwbouw én bestaande bouw? Download dan hier het handige overzichtje! Zo zijn de verschillen in één oogopslag duidelijk.

Kosten koper meefinancieren?

Kun je kosten koper meefinancieren? Vanaf 1 januari 2018 is de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning maximaal 100%. Dat wil zeggen dat je vanaf 2018 dus geen bijkomende kosten meer kunt meefinancieren in je hypotheek.

Voorbeeld: We kijken naar het eerder genoemde voorbeeld. Als je maximaal 100% van de waarde van de woning aan hypotheek kunt krijgen, kun je maximaal een hypotheek afsluiten van €225.000. De overige kosten van (€238.500-€225.000=) € 13.500 zul je op een andere manier moeten betalen, bijvoorbeeld met spaargeld.

Kosten koper berekenen

Dit kun je zelf berekenen door 6% van de koopprijs van je huis te nemen. Je weet dan alleen nog niet hoe die kosten precies opgedeeld zijn. In onze rekentool splitsen we deze kosten alvast voor je op. Dat maakt je indicatie wat specifieker.

Bereken je kosten koper

Kosten koper aftrekbaar?

Enkele kosten komen in aanmerking voor eenmalig aftrekbare kost. Je kunt deze kosten meenemen bij de jaarlijkse opgave van de inkomstenbelasting. Het gaat hierbij om de kosten voor het afsluiten van je hypotheek, waaronder:

  • Advies- en bemiddelingskosten voor het krijgen van de hypotheek.
  • Kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie.
  • Notariskosten voor de hypotheekakte. (De notariskosten voor het opmaken van de eigendomsakte komen niet in aanmerking als eenmalige aftrekbare kost).
  • Taxatiekosten (alleen als deze gemaakt zijn voor het verkrijgen van de hypotheek).
  • Bouwrente vanaf de periode na het sluiten van de voorlopige koopovereenkomst.
  • Onder bepaalde voorwaarden komen de kosten van nieuwbouw- of verbouwingsdepot in aanmerking als eenmalige aftrekpost.

    Anderen lazen ook: