Zonnend rijk met een zonneboiler

Zonnend rijk met een zonneboiler

Geplaatst op 5 augustus 2016
leestijd 2 minuten 
Let op! Geld lenen kost geld

Een zonneboiler straalt de euro’s zo je portemonnee in. Want water verwarmen met zonnestralen moet op jaarbasis toch heel veel geld besparen? Of toch niet? Wij zochten uit of dit de manier is om die hoge gasrekening de oorlog te verklaren. Wil je ook investeren in duurzaam wonen? Lees dan verder.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een systeem van een warmwaterboiler met een zonnecollector. Op je dak worden zonnecollectors geplaatst die zonlicht omzetten in warmte. Hiermee kun je daarna bijvoorbeeld je woonkamer of (tap)water verwarmen. Ook in de winter en als het bewolkt is doet de boiler zijn werk al is het rendement dan wel minder. Een zonneboiler kan dus een goede stap zijn naar een duurzamer en energiezuiniger huis.

Rendement?

Ja rendement. Want met een zonneboiler kun je heel wat energie besparen. Een gemiddeld huishouden bespaart ongeveer de helft! Je bespaart nog meer als je geen combiketel op aardgas hebt, maar een elektrische. Want elektrisch verwarmen is duurder dan verwarmen met gas. Je besparing kan dan zelfs verdubbelen. In de toekomst wordt gas waarschijnlijk duurder. Dan verdien je die boiler dus nog sneller terug.

Subsidie zonneboiler: Hoera of boe?

Je kan een subsidie krijgen voor je boiler. Dikke hoera dus. Denk bijvoorbeeld aan de zogenaamde ISDE ofwel de investeringssubsidie duurzame energie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie dat je kiest.

Kosten zonneboiler

De kosten van een zonneboiler komen gemiddeld op zo’n €3.500 uit, inclusief installatie. Met subsidie zou je de installatie na 15 jaar terug kunnen verdienen. De boiler moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Hoewel het plaatsen van een boiler een investering is die je niet zo 1-2-3 terugverdient, is het wel een hele interessante! Je bespaart op je gasrekening en je bent ook nog eens heel groen bezig omdat je veel minder CO2 uitstoot. Dus vink ‘duurzaam wonen’ maar van je to-do-lijstje en verklaar die oorlog aan je gasrekening. Aanvallen!

Meer tips

Op zoek naar andere manieren om je huis energiezuinig te min 6 stappen een energiezuinig huis kunt krijgen en hoe je jouw gemiddeld energieverbruik omlaag kunt krijgen.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.