Gemiddeld energieverbruik: hoe krijg je dat omlaag?

Gemiddeld energieverbruik: hoe krijg je dat omlaag?

Geplaatst op 1 februari 2018
leestijd 3 minuten 

Voor een lager gemiddeld energieverbruik check je onze ijzersterke bespaartips: voor de korte én de lange termijn. Zo houd je geld over voor leuke dingen!

Vandaag nog een lager gemiddeld energieverbruik?

Bezuinigen op je energiekosten kan meteen al. Zo zet jij morgen misschien wel de thermostaat een tikke lager. Goed bezig! Maar er is meer. Door slim om te gaan met elektriciteit en gas kun je gemakkelijk honderden euro’s op je energierekening besparen. Het is net als met afvallen: als je ziet dat het werkt, dan slijten je nieuwe gewoonten sneller in dan je denkt.

Quick wins om meteen mee te beginnen:

 1. Check eens hoeveel opladers an adapters er ongebruikt in het stopcontact zitten. Eruit, die oplader van je mobiel, laptop, babyfoon en tandenborstel! Ze verbruiken veel energie en wat krijg je ervoor terug? Juist!
 2. Kijk eens hoeveel elektrische apparaten er op stand-by  staan. Zonde van de stroom. Hup, je tv, je computer, de printer, de iPad: zet ze uit. Maar dan ook echt uit. Als je een rondje door je huis loopt kun je al flink besparen.
 3. Deksels! Kook jij zonder een deksel op de pan te leggen? Daardoor gaat er onnodig veel warmte verloren en ben je ook nog eens langer bezig. Zonde!
 4. Het is misschien een open deur en dat is ook precies wat we hier bedoelen. Loop je even naar buiten – om de post op te halen, de kliko buiten te zetten of voor een praatje met de buurvrouw, trek de deur dan achter je dicht en doe het licht uit. Zo houd je de warmte binnen én gaat je energierekening omlaag.
 5. Was op 30 graden en altijd met een volle trommel. Je was wordt ook dan nog steeds stralend schoon. Ja, écht!
 6. Een lager gemiddeld energieverbruik bereik je ook door je was buiten de laten drogen. Gebruik de wasdroger alleen als je niet anders kan.
 7. Zet je favoriete stoel bij het raam waar de zon zo lekker naar binnen schijnt. De weldadige warmte is heerlijk en kost je helemaal nada, nothing, niets!
 8. Zet de thermostaat één graadje lager. Toch wat chilly? Kruip dan onder zo’n gezellige plaid op de bank of trek een extra laagje aan. Een uur voordat je naar bed gaat, draai je de thermostaat omlaag. Als het echt onbehaaglijk wordt, lig jij toch al lang te slapen.

Wil je deze 8 zaken lekker kunnen afstrepen? ha-ha- handig! Download dan de

Checklist Energie besparen

Gemiddeld energieverbruik: winst op de lange termijn

Soms moet je extra investeren om er later de vruchten van te plukken. Bedenk wel dat als jij investeert voor een gemiddeld lager energieverbruik de waarde van je woning stijgt. Dubbel profiteren dus!

Investeringen die je later geld opleveren

 1. Het is even aftikken bij de kassa, maar spaarlampen zijn ongeveer vijf keer zuiniger dan gloeilampen. En vergeet niet: gaat een gloeilamp ongeveer 1.000 branduren mee, een spaarlamp vervang je pas na 10.000 uur. Bingo!
 2. Breng tochtwering aan bij deuren en ramen. Zo voorkom je dat je voor de vogels stookt. Dit is vooral een tijdrovend klusje, maar wedden dat het werkt?
 3. Als je je huis goed isoleert gaat je gemiddeld energieverbruik gegarandeerd fors omlaag. Spouwmuurisolatie is binnen een dag gepiept, met een terugverdientijd van circa drie à vier jaar. Informeer ook naar de mogelijkheden voor vloerisolatie.
 4. Stap van enkel glas over naar HR++ glas en bespaar enkele honderden euro’s op je energierekening.
 5. Zonnepanelen vormen een aanzienlijke kostenpost. Toch heb je ze binnen enkele jaren terugverdiend (gemiddeld tussen de vijf en tien jaar). Mooi om op deze manier de ecologische footprint van jezelf of je gezin te verlagen. Informeer bij je gemeente naar subsidie voor zonnepanelen Denk ook eens na over een combinatie van zonnepanelen met een zonneboiler.
 6. Met slimme thermostaten, meters en handige apps houd je grip op het verbruik. Daardoor ontdek je ongetwijfeld weer meer manieren om op energie te besparen.
 7. Sluit de computer met printer en scanner aan op een stekkerdoos met schakelaar, zodat je in een handomdraai alles in één keer uitschakelt.
 8. Voor een paar tientjes per dag huur je al een warmtebeeldcamera. Die geeft inzicht in warmtelekkende gevels, deuren en ramen. Briljant!

Wil jij nóg meer tips? Mis deze niet!

Obvion legt met een handige infographic uit hoe je energie kunt besparen door aanpassingen aan je huis:

LAAT DIE INFOGRAPHIC ZIEN!

Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.