Duurzaam gebouwd: muren van rubber

Duurzaam gebouwd: muren van rubber

Geplaatst op 24 november 2014
leestijd 2 minuten 

In de woestijn van New Mexico doemt een groep huizen op. Volledig en duurzaam gebouwd van afval, zonder riolering en elektriciteit. Deze ‘earthships’, aardehuizen, worden wereldwijd op tientallen plekken gebouwd.

Het klimaat verandert.  We verbruiken te veel energie en schoon water. Dus we moeten op een andere manier met onze energiebronnen en grondstoffen omgaan. Dat is kort gezegd de reden waarom mensen zich aan het bouwen van aardehuizen verbinden.

De huizen in New Mexico hebben een te verwaarlozen ecologische voetafdruk. Draagmuren worden gemaakt van rubberen banden, gevuld met aarde. Andere wanden worden gebouwd met weggegooid glas en andere spullen die bestemd zijn voor de vuilnisbelt. Elektriciteit zorgt voor zonne-energie, zonder dat de woningen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet.

Over de hele wereld

De aardehuizen in Taos, New Mexico, zijn een van de eerste woningen van hun soort. Maar, als het aan Kirsten Jacobsen, directeur van Earthship Biotecture ligt, zeker niet de laatste. ‘Taos is slechts het begin. We bouwen deze woningen over de hele wereld – in Canada, Honduras, Guatemala, Nicaragua, Haiti, Bolivia, Schotland, Engeland, België, Frankrijk, et cetera.’

Earthsip Biotecture is een bedrijf dat aardehuizen over de hele wereld ontwerpt en bouwt. De woningen zijn volgens de organisatie een blauwdruk van hoe huizen in de toekomst er uit moeten komen te zien.

Ook duurzaam in Nederland

Ook in Nederland komen aardehuizen. De vereniging Aardehuis in Olst is een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap), waarin mensen gezamenlijk bouwen aan de ecologische woning van de toekomst.

Nachtje proberen

Wie een aardehuis voor een nachtje wil proberen, kan terecht bij Earthsip Biotecture. Geen verkeerde ecologische logeerplek, want de woningen in Taos stonden in de top 10 eco stays van Lonely Planet.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.