Ecologische voetafdruk | Hoe maak je jouw schoen groen?

Ecologische voetafdruk | Hoe maak je jouw schoen groen?

Geplaatst op 30 maart 2018
leestijd 2 minuten 

Hélemaal hip & happening in 2018: je ecologische voetafdruk verkleinen. Ook nieuwsgierig naar hoe je dit doet? Met deze 5 tips maak je jouw schoen groen!

De ecologische voetafdruk staat voor hoe groot het stukje aarde is dat jij verbruikt. En dat gaat verder dan het energielabel van je huis. In dit artikel geven wij je tips om een wit, eh groen, voetje te halen bij Moeder Aarde.

Ecologische voetafdruk verkleinen? Leven op kleinere voet doe je zo!

 1. Drink een plant!

  Melk is goed voor elk, maar niet voor de planeet. Alles wat je eet en drinkt, telt mee in die ecologische voetafdruk. Want voor zuivel zijn dieren nodig (nee, we gaan je geen lesje biologie geven) en voor de dieren voer. En voor voer (of vlees!), je voelt hem al aankomen, is veel land nodig. Dus maak van die Latte Machiatto, een Soy Latte Machiatto. Of een Venti Soy Latte Machiatto Decaf Double-shot Gingerbread, als je echt de hipster uit wilt hangen.

 2. Tring, tring! 

  Je ecologische voetafdruk verkleinen en je conditie opkrikken, doe je op de fiets! Want op zo’n stalen ros verbruik je nauwelijks CO2. Daarnaast is het hartstikke gezond. Bewegen in de buitenlucht heeft zelfs meer effect dan zwoegen in die muffe sportschool. Het verbetert de weerstand, kilo’s verdampen en je wordt er slimmer van. Hallo! Wat doen we nog op kantoor?! *klapt laptop dicht*

 3. Eet een plant! 

  En dan bedoelen we niet de Hortensia van je buurvrouw. Als je een (extra) dagje in de week vegetarisch eet, verklein je die zevenmijlslaars. We zeiden het al eerder, waar eten wordt geproduceerd is veel land nodig. Dus ga een keertje voor een rode curry met tofu en aubergine, of neem een hap uit een vegaburger. Mooi groen is niet vies.

 4. DIY

  Er zijn genoeg maatregelen die je ook in huis kan treffen. Wek je eigen groene stroom op met zonnepanelen, kies voor een zonneboiler en koop energiezuinige apparaten. Of denk alvast na hoe je jouw huis aantrekkelijk maakt voor de lange termijn. Ook met kleine dingen kun je je steentje bijdragen. Koop vaker seizoensgroenten, sta eens wat minder lang onder die heerlijke douche en drink water uit die good old kraan in plaats van uit drinkflesjes.

 5. Go Vintage

  Vintage of tweedehands is zo 2018! Een hippe outfit scoor je niet alleen bij een grote modeketen, sterker nog originele items vind je op de rommelmarkt, in een kringloopwinkel of op Marktplaats. De productie van kleding of meubels kost veel landbouwgrond, energie en grondstoffen. Door hergebruik is jouw schoen weer wat groener.

Tip! Oh ja, nog een leuk testje als afsluiter: het Wereld Natuur Fonds maakte er ene die precies laat zien hoe groot jouw voetafdruk is. Testen maar!

En? Leef jij op (te) grote voet of pas jij prima in je groene schoen? Wat jouw maat ook is, een groenere lifestyle is hard nodig. Want voor zover wij weten, heeft Moeder Aarde geen familie dus laten we lief zijn voor haar, dan is zij dat ook voor ons.

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.