Energieneutraal bouwen | hoe doe je dat?

Energieneutraal bouwen | hoe doe je dat?

Geplaatst op 5 oktober 2018
leestijd 3 minuten 
Let op! Geld lenen kost geld

Energieneutraal bouwen of Nul-op-de-Meter is hip en vanaf 2020 zelfs voor velen een must. Wat er bij komt kijken, vraag je? Expert Dick verklapt de 6 stappen naar energieneutraal bouwen.

Vanaf 2020 mogen nieuwbouwwoningen alleen nog maar Bijna Energieneutraal (BENG) worden gebouwd. We zullen wel moeten, willen we de aarde ook voor volgende generaties leefbaar houden. Omlaag dus, die CO2-uitstoot. Klinkt hoopgevend! Maar hoe doe je dat? Oeps, geen gemakkelijke vraag. Daarom gingen we op zoek naar een expert die alles over energieneutraal bouwen weet!

Energieneutraal bouwen | de plussen

Dick van Ginkel is ‘regisseur duurzaamheid & innovatie’ bij een groot bouwbedrijf in het midden van het land en volop bezig met duurzame nieuwbouwprojecten. Wat blijkt? Energieneutraal of Nul-op-de Meter bouwen is helemaal geen hogere wiskunde. Integendeel! Gewoon een kwestie van state-of-the art isolatiemateriaal, 3-voudige beglazing, een okidoki ventilatiesysteem, een aard- of luchtwarmtepomp en natuurlijk zonnepanelen op het dak. Goed voor het milieu, lekker voor je portemonnee. En vergeet het toppie wooncomfort niet. Is het echt zo eenvoudig?, vroegen we aan Dick. “Ja, in principe wel. Technologisch zijn er vrijwel geen beperkingen.” Aha, weer wat geleerd. We voelen echter dat er een “maar” aan zit te komen. Uh, Dick?

Energieneutraal bouwen | de minnen

“Voor de maatregelen die ik zojuist noemde, dus inclusief een aard- of luchtwarmtepomp en zonnepanelen, ben je al snel tussen de € 25.000,- en € 30.000,- kwijt, uitgaande van een bestaande ééngezinswoning die al voorzien is van een bepaalde isolatiegraad. Die kosten zouden op zich niet zo’n probleem zijn, mits je die maatregelen later terugziet in het taxatierapport van de makelaar. Maar, dát is helaas nog niet het geval.”
En die veelbelovende duurzaamheidsleningen dan? “Die zijn op dit moment nog schaars en razend ingewikkeld. Toch verwacht ik dat banken ze binnen pakweg twee tot drie jaar breed gaan aanbieden, waardoor energieneutraal bouwen aantrekkelijker wordt voor iedereen. Wie daar niet op wil wachten, die kan groene meters maken met energiebesparende maatregelen, de quick wins, kun je zeggen. Of door zelf energie op te wekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen. Maar het best kan je energieneutraal bouwen zien als een stappenplan.”

Stappenplan voor energieneutraal bouwen: hoe ziet dat eruit?

 1. Je energieverbruik kan drastisch omlaag door je woning goed te isoleren: dak, vloer, spouw; pak de beglazing aan en maak je woning tochtdicht.
 2. Check of de cv-ketel goed is ingeregeld: een besparing van jewelste.
 3. Informeer naar duurzame initiatieven in je gemeente of provincie, bijvoorbeeld op het gebied van zonnepanelen of een duurzaamheidslening.
 4. Ga je aan- of verbouwen, neem dan alvast voorbereidende maatregelen waar je later op kunt voortborduren (voorbereiding voor een aard- of luchtwarmtepomp bijvoorbeeld).
 5. Toch alles tegelijk? Schakel dan het energieloket van je gemeente of een gespecialiseerde duurzaamheidsadviseur in.
 6. Ga na welke bank of hypotheekverstrekker de gunstigste duurzaamheidslening verstrekt.

5 Golden expertips

Als afsluiter heeft Dick ook nog 5 tips die jouw energieneutraal bouwplan doen slagen. Doe er je voordeel mee!

 • Pas op! Wie zonder enig inzicht een warmtepomp plaatst, kon wel eens van een koude kermis thuis komen. Je loopt namelijk het risico dat je elektrakosten omhoog schieten. Niet goed voor het milieu en al helemaal niet voor je portemonnee. Expert inschakelen dus.
 • Dicks quick win topper: plaats een zonnebolier met subsidie: een investering die je snel terugverdient. “Je warme douche krijg je dan gewoon van de zon.”
 • Energieneutraal bouwen of verbouwen is een nobel streven, maar zoek de balans tussen hypotheek- en energielasten.
 • Energie uit zonnepanelen die je zelf niet gebruikt is nu nog terug te leveren via de salderingsregeling, maar na 2021 niet meer. Houd de ontwikkelingen goed in de gaten: energie aan je eigen wijk leveren, of voor je elektrische auto - dat wordt straks heel gewoon.
 • Een verbouwing is een uitgelezen moment om je woning te upgraden naar energiezuinig, aardgasloos of zelfvoorzienend in energie. Je huis ligt toch al overhoop.
Marina Heij
Marina Heij

Freelancer Marina bekijkt woonvragen vanuit hart én hoofd en helpt jou op die manier weloverwogen woonkeuzes maken.