Kopen via executieveiling; Eenmaal, andermaal, verk(n)ocht!

Kopen via executieveiling; Eenmaal, andermaal, verk(n)ocht!

Geplaatst op 8 juni 2016
leestijd 2 minuten 

Een huis kopen via executieveiling is een avontuur! Waar let je op tijdens deze missie? We zetten de plussen en minnen op een rijtje.

Je wilt een huis kopen. Dat is een heel spannend avontuur. Je kruipt natuurlijk meteen achter je laptop en pluist op verschillende sites uit welke huizen aan jouw woonwensen voldoen. Maar soms liggen die wensen en je budget mijlenver uit elkaar. Dan kun je kiezen voor nóg wat meer avontuur. Want dromen kunnen uitkomen als je een huis koopt via executieveiling… of toch niet?

Executieveiling: execu-wát veiling?

Als iemand zijn hypotheek niet meer kan betalen, wordt in het ergste geval zijn huis gedwongen verkocht door de bank. Dat noemen ze een executieveiling of faillissementsverkoop. Voor de verkoper is dat een bittere pil maar voor een koper ligt hier een mooie kans. We hebben de plussen en de minnen voor de koper op een rij gezet.

 + Voordelig

Het grootste voordeel: de prijs! Die ligt al snel 20 tot 30 procent onder de gemiddelde verkoopprijs. Het kopen op een executieveiling kán dus heel voordelig uitpakken. Zo houd je nog genoeg geld over om bijvoorbeeld te verbouwen of je droomhuis leuk in te richten.

– Geen bedenktijd

Breng je een bod uit, dan is dat meteen bindend. Je kan er niet op terugkomen omdat je bijvoorbeeld de financiering niet rond krijgt. En de drie dagen bedenktijd, waarin je zonder reden van de koop kan afzien, geldt niet. Bedenk je dus goed voordat je vol enthousiasme het beslissende ‘mijn’ roept!

– Kopen, kopen, niet kijken

Het grootste gevaar is eigenlijk dat je niet of nauwelijks weet wat je koopt maar er wel aan vast zit. Voordat een executieveiling plaatsvindt, worden er in het beste geval kijkdagen georganiseerd waarop je de woning kan bekijken. Maar de verkoper laat dit helaas niet vaak toe. Daardoor heb je niet altijd alle informatie over het huis dat je koopt en zo kan je droomhuis zomaar een flophuis zijn…

Je huis kopen via een veiling klinkt spannend, maar wie weet koop je een droomhuis voor een droomprijs. Nieuwsgierig geworden? Op veilingnotaris.nl en veilingbiljet.nl kun je zien welke huizen onder de hamer gaan.

Sarah van Dee
Sarah van Dee

Freelancer Sarah vertaalt lastige (financiële) stof in heldere en inspirerende artikelen en is niet vies van een beetje humor.